Tysse utestengt i to år for doping

Anker dommen umiddelbart.

DØMT: Erik Tysse under saken mot ham i domsutvalget i  Norges Idrettsforbund for tre uker siden. Tysse er utestengt fra all idrett i to år fra og med han ble suspendert 8. juli etter å ha testet positivt på cera. Foto: Cornelius Poppe, Scanpix
DØMT: Erik Tysse under saken mot ham i domsutvalget i Norges Idrettsforbund for tre uker siden. Tysse er utestengt fra all idrett i to år fra og med han ble suspendert 8. juli etter å ha testet positivt på cera. Foto: Cornelius Poppe, ScanpixVis mer

(Dagbladet): Kappgjenger Erik Tysse er utestengt fra all konkurranse i to år for brudd på dopingreglementet.

Beslutningen er tatt av domsutvalget i Norges Idrettsforbund etter at saken var oppe for tre uker siden.

Tysse ble suspendert av Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) 8. juli i fjor etter å ha avlagt positiv prøve på epo-varianten cera etter en konkurranse i Italia.

- Jeg er selvfølgelig i første omgang veldig skuffet. Når man blir dømt for noe man ikke har gjort, tror jeg folk flest forstår hvordan det føles, sier Tysse til Dagbladet.

Anker saken Han har allerede besluttet å anke avgjørelsen inn for NIFs appellutvalg, og har 14 dager på å levere inn anken.

- Jeg håper på frikjennelse fordi ekspertene mine har vist at det aldri var cera i prøvene. Men jeg var forberedt på begge utfall. Uansett hva dommen ville blitt her, ville nok saken gått videre, sier Tysse.

Dommen er i tråd med påstanden fra påtalenemnda i Antidoping Norge.

- Påtalenemnda er tilfreds med at domsutvalget har gitt påtalenemnda medhold i sine anførsler og påstand, skriver advokat Niels Kiær, som førte saken for nemnda, i en pressemelding.

- Trist for Tysse Gunnar Martin Kjenner skriver i en epost til Dagbladet at avgjørelsen er trist for Tysse.

- Domsutvalget har lagt til grunn noe de ikke har sett, sier Kjenner.

Mye av forsvarets argumentasjon under høringen i domsutvalget dreide seg om at de mener prøveresultatene fra dopinglaboratoriet i Roma ikke holder tilstrekkelig kvalitet til å oppfylle Wadas (det internasjonale antidopingbyrået) krav til å konkludere med en positiv dopingprøve.

- I stedet har domsutvalget valgt å feste lit til noe de ikke har sett og som ikke lar seg kontrollere: Databehandlingen av urinprøven. Det foreligger i saken ingen dokumentasjon for hva denne databehandlingen ved laboratoriene skulle vise. Det fremstår som udokumenterte påstander, skriver Kjenner.

Domsutvalget gir Tysse rett i at det ikke umiddelbart er mulig å se med det blotte øye at prøvene oppfyller Wadas krav. Derimot velger utvalget å stole på ekspertisen som har vurdert prøvene.

«Det kan imidlertid ikke være slik at man på grunnlag av en visuell vurdering av fotokopiene kan sette til side de konklusjoner som er trukket av fagpersonell på godkjente laboratorier som har mangeårig erfaring med å tolke slik analyser» heter det i domsutvalgets uttalelse.

Uenighet mellom ekspertene Dopinglaboratoriene bruker datautstyr som tolker resultatene, og mener programmene de bruker kan påvise ting man ikke kan se uten å bruke dette utstyret.

Laboratoriet i Roma sendte resultatene for ny vurdering i antidopinglaboratoriet i Paris, som også konkluderte med at prøvene viste bruk av cera. I tillegg ga to av de sakkyndige under høringen, laboratorieleder Peter Hemmersbach og fagansvarlig Yvette Dehnes ved dopinglaboratoriet på Aker i Oslo, støtte til kollegene i Italia og Frankrike.

To andre sakkyndige, professor i biokjemi Bjarne Østerud og dr. philos Tore Skotland, mener imidlertid at det ikke er cera som er funnet i Erik Tysses urinprøve. De forklarte i stedet hvordan en lovlig jerninjeksjon som Tysse fikk få dager før prøven ble avlagt kan ha gitt et resultat som kunne forveksles med funn av cera.