VIL KJEMPE: - Jeg har årslønn som en middels Hennes & Mauritz-ansatt, men hvor lang tid det tar å renvaske seg og hvor mye det koster, er underordnet. Foto: Roald Berit / SCANPIX.
VIL KJEMPE: - Jeg har årslønn som en middels Hennes & Mauritz-ansatt, men hvor lang tid det tar å renvaske seg og hvor mye det koster, er underordnet. Foto: Roald Berit / SCANPIX.Vis mer

Tysse vil kjempe for renvaskelse til han er blakk

- Hvor mye det koster, er underordnet.

||| ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Det er blitt et kjent skue:

En gråtkvalt idrettsutøver som bedyrer sin uskyld etter å ha blitt tatt for doping og stemplet som juksemaker.

Og i går skjedde det igjen. Den for mange ukjente kappgjengeren Erik Tysse, bedyret sin uskyld foran et samlet pressekorps.

- Jeg skjønte ingenting da jeg fikk vite at jeg hadde avlagt en positiv prøve. Nå er jeg helt knust, og det er uvitenheten rundt dette som er det verste, sa Tysse med dirrende stemme og tårer i øynene.

Dyr kamp
29-åringen, som var et av Norges største medaljehåp foran EM i Barcelona som starter til uka, har imidlertid en lang vei å gå.
Både A- og B-prøven fra et stevne i San Giovanni i Italia i mai indikerer at han har brukt CERA, et såkalt tredjegenerasjons EPO, som må injiseres.

Likevel nekter Tysse, og i kampen for å renvaske seg, har han hentet inn advokat Gunnar Martin Kjenner og professor Helge Oftebro, tidligere leder av dopinglaboratoriet på Aker sykehus.

Begge sier de tror ham.

LYNNEDSLAG: Erik Tysse (i midten) sier at det å bli dopingtatt kom som et lynnedslag. Da saken ble kjent i går, stilte han til pressemøte med sine to innleide hjelpere, advokat Gunnar Martin Kjenner (t.v.) og professor Helge Oftebro. Foto: Pål Marius Tingve
LYNNEDSLAG: Erik Tysse (i midten) sier at det å bli dopingtatt kom som et lynnedslag. Da saken ble kjent i går, stilte han til pressemøte med sine to innleide hjelpere, advokat Gunnar Martin Kjenner (t.v.) og professor Helge Oftebro. Foto: Pål Marius Tingve Vis mer

Men begge koster penger.

Og det la ikke Tysse skjul på da Dagbladet snakket med ham etter pressekonferansen.

- Jeg har årslønn som en middels Hennes & Mauritz-ansatt, men hvor lang tid det tar å renvaske seg og hvor mye det koster, er underordnet. Jeg er blitt lovet hjelp fra familien hvis det blir for dyrt, sier 29-åringen til Dagbladet.
Inntektsstopp

- Trekker sponsorene dine seg som en følge av dopingavsløringen?

- Det vet jeg ikke ennå. Jeg må snakke med dem først, men jeg regner med en bråstopp i inntektene. Uansett skal jeg kjempe til jeg er personlig konkurs om det må til.

Erik Tysse satt sammen med sine to innleide hjelpere, Kjenner og Oftebro, under pressekonferansen i går kveld.

KONA VAR MED: Erik Tysse tar et godt tak rundt kona Kristin etter pressekonferansen. Foto: Roald Berit  / SCANPIX.
KONA VAR MED: Erik Tysse tar et godt tak rundt kona Kristin etter pressekonferansen. Foto: Roald Berit / SCANPIX. Vis mer

Også kona Kristin var tilstede på Ullevaal stadion.

Gunnar Martin Kjenner sier han ikke er i tvil om at Tysse er «ren». Overfor Dagbladet innrømmer at det koster å bruke ham som konsulent i saken.

- Jeg tar meg selvfølgelig betalt, men jeg lever ikke av de dopsakene jeg har hatt tidligere, for å si det sånn. Erik og jeg har ikke engang snakket sammen om det økonomiske ennå, sier Kjenner.

Rekonstruksjon
Kjendisadvokaten setter først og fremst spørsmålstegn ved analysen av Tysses urin, og ikke minst hvordan analyseresultatene er tolket.

Han sa også at løpet i Italia kom like etter en høydetreningsperiode for kappgjengeren.

Et stort innhold av jernpiller som 29-åringen inntok etter å ha kommet ned fra høyden, kan ifølge Kjenner ha medvirket til den positiv prøven.

- Av den grunn ønsker vi å rekonstruere hendelsesforløpet de siste to ukene før Erik avla den positive prøven. Vi håper på den måten å bevise at han er uskyldig. Laboratoriet på Aker sykehus har sagt seg villig til å bistå ved en slik rekonstruksjon, men foreløpig har Antidoping Norge sagt nei. Det avslaget er vi skuffet over, sier Kjenner, før han legger til:

- Vi skal snu alle steiner for å komme til bunns i denne saken.

- Usikker metode
Også Professor Helge Oftebro jobber for å spre usikkerhet rundt dopingsaken. Han mener selve testmetoden for CERA ikke er god nok.

- Det er en ganske ny metode som er brukt, og ingen kan si med sikkerhet hvor god den er. Det er ikke gitt å si hvor mange falske prøver metoden kan påvise, sier han til Dagbladet.

- Også en rekke andre utøvere er tatt for CERA - har du virkelig tro på at dere klarer å bevise at selve testmetoden er feilaktig?

- Ja, men det kan bli fryktelig vanskelig. Tysse har en lang kamp foran seg, men det er håp i en eventuell rekonstruksjon, tror Oftebro.
Foreløpig er ikke Tysse anmeldt av Antidoping Norge, men det kommer trolig til å skje ganske snart, og det som er helt klart er at han er utestengt inntil videre.

Daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, sier at de ennå ikke har anmeldt Tysse, men at han nå blir bedt om å forklare grunnlaget for den positive testen.