NÅDDE IKKE FRAM: Dommerne i CAS ser på resultatene fra Erik Tysses dopingprøve som klare. Kappgjengeren fra Os er dermed fortsatt utestengt for dopingmisbruk til 7. juli neste år.

Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
NÅDDE IKKE FRAM: Dommerne i CAS ser på resultatene fra Erik Tysses dopingprøve som klare. Kappgjengeren fra Os er dermed fortsatt utestengt for dopingmisbruk til 7. juli neste år. Foto: Cornelius Poppe / ScanpixVis mer

Tysses anke ble forkastet av CAS

Dommen etterlater ingen tvil om at kappgjengeren var dopet.

(Dagbladet): Dopingdommen mot kappgjenger Erik Tysse opprettholdes av Idrettens voldgiftsrett (CAS).

Det fikk Tysse beskjed om mandag kveld, skriver Bergens Tidende. Kappgjengeren fra Os er dermed fortsatt utestengt for dopingmisbruk til 7. juli neste år.

- Jeg er utrolig skuffet. Men jeg har visst hele veien at jeg er opp mot et system og at jeg er en liten utøver fra en liten idrett, sier Tysse til avisa.

Utrolig
Han håpet i det lengste at den toårige utestengelsen for misbruk av tredje generasjons bloddoping skulle bli opphevet. Men i dommen fra CAS etterlates ingen tvil om at at Erik Tysse var dopet.

Dommerne ser på resultatene fra prøven som klare. Tysse må betale egne omkostninger, og han må også betale motparten nærmere 33.000 kroner i sakskostnader.

- Jeg visste det ville bli vanskelig, men jeg synes det er utrolig at de kan se bort fra en hel vitenskapelig verden og i stedet støtte seg til noen få enkle sjeler i WADA (Det internasjonale antidopingbyrået). Jeg føler at CAS bare har valgt å stole på systemet, og at det aldri gjør feil. Vitenskapen har vist at WADA tar feil, men de vil ikke innrømme det, mener kappgjengeren.

Erik Tysse avla positiv dopingprøve med spor etter stoffet Cera i forbindelse med et stevne i Milano 1. mai i fjor.

Han ble dømt av Domsutvalget i Norges Idrettsforbund, men har ifølge NTB fått støtte fra 94 fagfolk, deriblant 45 professorer og én nobelprisvinner, som har skrevet under på at det ikke er Cera som ble funnet i Tysses prøve.

Sjokkert
Bjarne Østerud, professor ved Universitetet i Tromsø, biokjemiker og én av Tysses sakkyndige, ble ifølge BT sjokkert over å få høre dommen i CAS.

- Når jeg leser dommen og hvordan ting blir presentert, ser jeg at CAS bare har vært ute etter å støtte WADA hele tiden. For eksempel overser de helt den analysen som beviser at Erik Tysse er uskyldig. Hadde ikke Erik tatt jern rett før den konkurransen, hadde ikke dette vært en dopingsak. Og hadde analysen vært gjort i blod, hadde heller ikke dette vært en dopingsak, sier Østerud.

Tysse har brukt rundt 1,5 million kroner på dopingsaken så langt, men er innstilt på å fortsette arbeidet med å renvaske seg selv.

30-åringen er fortsatt innstilt på å gjøre comeback, men det er usikkert om han kan delta i London-OL neste år. Suspensjonen hans utløper før OL-starten, men en fersk IOK-regel kan likevel være til hinder for at nordmannen får være med.