Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

«Tyvepakk, rotter, luddersønner. De har ødelagt denne store klubben»

Gråtende River Plate-spillere måtte beskyttes mot mobben etter nedrykket.

GJERDET INN SPILLERNE: Sikkerhetsvakter måtte danne en jernring rundt River Plate-spillerne ute på banen, for å beskytte dem mot rasende supportere. Foto: YouTube
GJERDET INN SPILLERNE: Sikkerhetsvakter måtte danne en jernring rundt River Plate-spillerne ute på banen, for å beskytte dem mot rasende supportere. Foto: YouTube Vis mer

(Dagbladet): Politiet visste at det ville bli opptøyer og kaos dersom River Plate rykket ned fra den argentinske toppdivisjonen, for første gang i klubbens 110 år lange historie.

Men selv ikke 2200 politifolk var i nærheten av å være nok etter at degraderingen var et faktum i går kveld.

Dommeren måtte blåse av kampen ett minutt før full tid, da tilskuerne begynte å kaste gjenstander inn i banen, samtidig som de forsøkte å ta seg inn på gressteppet.

Radiokommentator gikk amok
Absurde scener oppsto da sikkerhetsvaktene måtte danne en jernring rundt gråtende River Plate-spillere, for å beskytte dem mot mobben. Der ble de stående og trøste hverandre, mens vannkanoner og politifolk med batonger forsøkte å holde supporterne på avstand.

I BRANN: Det oppsto flere branner utenfor stadion, der River Plate-fansen satte fyr på både søppelkasser, biler og andre gjenstander. Foto: REUTERS/Marcos Brindicci
I BRANN: Det oppsto flere branner utenfor stadion, der River Plate-fansen satte fyr på både søppelkasser, biler og andre gjenstander. Foto: REUTERS/Marcos Brindicci Vis mer

En kommentator fra Radio Mitre kom med følgende tirade på direkten, en tirade som oppsummerer noe av forakten og aggresjonen mot River Plate-spillerne.

- Tyvepakk, rotter, luddersønner. De har ødelagt denne store klubben. Løgnere. Kjempeluddersønner. Jeg gir blaffen i om dette kommer til å koste meg jobben som kommentator, jeg er likegyldig. Og på tribunen har det allerede brutt ut borgerkrig. Brannmannskapene spyler ned folk med vann. Jeg håper ikke noen blir alvorlig skadet. Jeg håper ikke det blir borgerkrig. Det er 2000 politifolk på banen, den største vaktstyrken noensinne til en argentinsk klubbkamp. River skal ned. River skal ut av Argentina. Hvordan kunne tre menns råtne hjerter (uvisst hvem kommentatoren sikter til, journ.anm.) ødelegge sjelen til 14 millioner fans?

Falmet storhet
De krigssonelignende tilstandene forflyttet seg etter hvert ut til gatene utenfor Monumental stadion. Ifølge nyhetsbyrået AFP er minst 68 skadet, to av dem politifolk med «alvorlige hodeskader».

Politiet brukte tåregass, vannkanoner, gummikuler og hunder i forsøkene på å bevare en viss kontroll, men rasende fans svarte med å kaste steiner, ramponere biler og sette fyr på søppelkasser. Butikker i området ble også plyndret og utsatt for hærverk.

BRUKTE VANNKANON: Fansen ble drevet til retrett med vannkanoner. Foto: REUTERS/Enrique Marcarian
BRUKTE VANNKANON: Fansen ble drevet til retrett med vannkanoner. Foto: REUTERS/Enrique Marcarian Vis mer

River Plate har vunnet serien hele 33 ganger og er en virkelig storhet i argentinsk klubbfotball. De måtte likevel ut i play-off mot Belgrano fra nest høyeste nivå, på grunn av sitt lave poengsnitt gjennom de siste tre sesongene.

Bortekampen ble tapt 0-2, men fansen (og trolig politiet) fattet håp da Mariano Pavone ga River Plate 1-0 etter bare seks minutter.

Etter drøye timen utliknet imidlertid Belgrano, og da skjønte de fleste hvilken vei det bar. Ikke minst når Pavone misbrukte et straffespark for vertene seks minutter senere.

FORTVILTE: Fansen lot følelsene ta overhånd etter nedrykket. Foto:  EPA/Pablo Dondero
FORTVILTE: Fansen lot følelsene ta overhånd etter nedrykket. Foto: EPA/Pablo Dondero Vis mer

Nå venter minst ett år på nest høyeste nivå for den stolte klubben, men umiddelbart etter nedrykket varslet president Daniel Passarella at en retur til toppdivisjonen er nært forestående.

- Vi gir oss aldri. Vi skal bygge opp klubben på nytt, sa han.

River Plate må bli blant de fire beste neste sesong for å rykke opp igjen, som i utgangspunktet høres ut som en nokså overkommelig oppgave.

2200 POLITIFOLK: Ordensmakten var godt forberedt på hva som ventet, men kaoset var ikke til å kontrollere likevel. Foto:  EPA/Pablo Dondero
2200 POLITIFOLK: Ordensmakten var godt forberedt på hva som ventet, men kaoset var ikke til å kontrollere likevel. Foto: EPA/Pablo Dondero Vis mer
KNUST: River Plate-spillerne sørger ute på banen mens opptøyene herjer rundt dem. Foto:   AFP PHOTO/Alejandro PAGNI
KNUST: River Plate-spillerne sørger ute på banen mens opptøyene herjer rundt dem. Foto: AFP PHOTO/Alejandro PAGNI Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media