U21-gutta hjalp sykehus-barna

Kristofer Hæstad ga spontant bort MP3-spilleren til Albu (8) og Vanja (6) da U21-landslagsspillerne fikk et møte med virkeligheten i Moldova.

Livet er mye mer enn fotball. Det er kanskje ikke det enkleste å huske på når du er en ung og fremadstormende norsk fotballspiller, men U21-gutta fikk en sterk påminnelse da de i går besøkte Moldovas største barnesykehus. Sykehuset i Chisinau utfører 6000 operasjoner i året, men inntil det fikk norsk hjelp, hadde sykehuset vært uten varmtvann i 14 år. Det hadde ikke ordentlige toaletter, og nyopererte barn måtte ligge på skitne matter. Sengetøy måtte de ha det med hjemmefra.

Ikke nok gaver

Spillerne skulle gi bort tøy og vimpler, men Kristofer Hæstad ga like godt bort MP3-spilleren sin. Albu og Vanja kunne nesten ikke tro det da den norske landslagsspilleren ga dem spilleren.

Frisparkhelten Petter Vaagan Moen ga morgenkåpe, treningsdrakt og vimpel til 15-årige Andrei, og mange av barna fikk hyggelige gaver fra de norske gjestene.

-  Ungguttene må lære

Sterkt var det imidlertid også da bunkene med tøy slapp opp så altfor fort, og barna på de siste avdelingene som ble besøkt kunne få bare varme smil og oppmuntrende ord.

NFF-sponsoren Statoil har engasjert seg sammen med organisasjonen Hjelp Moldova, og er i ferd med gradvis å ruste opp sykehuset. To trailere med møbler og utstyr har kommet fra Norge mens landslaget er i Moldova, og U21-spillerne var med på å bære det inn før de ble vist rundt på sykehuset og fikk møte barna.

-  Vi er veldig glade for å kunne bidra med det lille vi gjør. Vi som har det så bra må ha et sosialt engasjement, og ungguttene må få opplæring i det, sier landslagstrener Hallvar Thoresen.

 FÅ HØRE:  Albu (8) og Vanja (6) lytter ivrig til MP3-spilleren de fikk av Kristoffer Hærstad. Det var nok en populær gave for sykehusbarna som bor under svært kummerlige forhold. Alle foto: Tor Richardsen/Scanpix
FÅ HØRE: Albu (8) og Vanja (6) lytter ivrig til MP3-spilleren de fikk av Kristoffer Hærstad. Det var nok en populær gave for sykehusbarna som bor under svært kummerlige forhold. Alle foto: Tor Richardsen/Scanpix Vis mer

U21-laget er allerede en god bidragsyter for SOS-barnebyer, og gir alle sine dagpenger på hver samling til deres prosjekter.

-  Vi hadde en prosess i fjor , og det var en gruppeavgjørelse at vi valgte å støtte SOS-barnebyer, sier Thoresen.

I går fikk han sammen med spillere, støtteapparat og NFF-ledelsen oppleve et sykehus der tilværelsen for pasienter og personale er blitt betydelig bedre på grunn av støtte fra Norge.

SJARMETROLL: Lille Mikhaela (5) stråler på fanget til mamma Nelja etter at hun fikk en litt for stor t-skjorte og en vimpel.