Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

U21-landslaget mister sannsynligvis seieren mot Kosovo

Kristoffer Ajer var ikke spilleberettiget.

SKULLE IKKE SPILT: Kristoffer Ajer spilte hele kampen og scoret mot Kosovo, men skulle ikke spilt kampen. Nå mister Norge mest sannsynlig de tre poengene. Foto: John T.Pedersen
SKULLE IKKE SPILT: Kristoffer Ajer spilte hele kampen og scoret mot Kosovo, men skulle ikke spilt kampen. Nå mister Norge mest sannsynlig de tre poengene. Foto: John T.Pedersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): U21-landslaget mister sannsynligvis poengene fra seieren mot Kosovo. Midtstopper Kristoffer Ajer spilte midtstopper for Norge, men skulle ikke vært på banen. Ajer ble nemlig utvist i EM-kvalifiseringskampen for G19 mot Spania 27. mars.

Da er regelen at du må sone første kamp på samme nivå eller på nivå over. Ajer har ikke spilt landskamp i etterkant og skulle følgelig aldri spilt EM-kvalifiseringskampen mot Kosovo på mandag.

U21-landslaget vil sannsynligvis bli fratatt poengene for Kosovo-seieren.

- Vi er svært lei oss for det som har skjedd. En slik administrativ glipp skal ikke forekomme. Dette er en alvorlig svikt i våre rutiner. Vi vil finne ut hvordan dette kunne skje og ikke minst gjøre nødvendige endringer for å hindre at dette kan skje igjen. Vi beklager på det sterkeste overfor U21-gutta som leverte på banen og sørget for det som burde vært en pangåpning på EM-kvaliken, sier direktør i sportsavdelingen i NFF, Alf Hansen, i en pressmelding.

- Hvem har ansvaret for å fange opp forhold knyttet til soning av karantene i NFF, for dette kan jo ikke være en ny problemstilling?

- Det er mitt ansvar som leder av sportsavdelingen å påse at rutinene er gode nok. Det har de åpenbart ikke vært. I dette tilfellet ble G19-kvaliken avsluttet den kampen Ajer fikk to gule, mens U21-kampen mot Kosovo var starten på en ny kvalik. Det er i denne overgangen kommunikasjonssvikten har skjedd. Våre rutiner burde fanget opp at Ajer ikke var spilleklar. Det skjedde ikke. I en profesjonell organisasjon skal ikke slike glipper forekomme. Nå vil vi foreta en grundig gjennomgang internt, sier Hansen.

U21-landslagssjef Leif Gunnar Smerud uttaler følgende i pressmeldingen:

- Først og fremst føler jeg med både spillere og støtteapparat som la ned en fantastisk innsats inn mot denne kampen. Dessverre skjer uforutsette ting og menneskelige feil, og det gjelder å forhold seg konstruktivt til det. Forutsetningene er endret, men vi gir ikke opp. Gruppeseieren blir tøff å ta, og den realistiske målsettingen nå er å kapre en plass i play off. I den forbindelse – gitt at Kosovo ender sist i gruppa – så strykes både det resultatet vi fikk opprinnelig og det vi nå sannsynligvis får.

- U21-gjengen har gjentatt ganger vist at de reiser seg når de får en på trynet, og jeg er trygg på at denne gjengen kommer til å vokse på å få en enda større utfordring enn vi opprinnelig hadde. Fokuset nå er å forberede oss maksimalt til kampen mot Kosovo i september, og å gjøre vårt for at de skal havne sist i gruppa, sier Smerud.

Kristoffer Ajer selv tenkte aldri tanken på at han skulle ha sonet i kampen mot Kosovo.

- Når jeg blir tatt ut til en tropp, så forventer jeg at jeg er spilleberettiget til kampen. Jeg antok at utvisningen mot Spania skulle sones på G19-nivå siden jeg var tatt ut. Dette er utrolig surt, spesielt når vi gjorde en så god kamp mot Kosovo. Men det er ikke noe å gjøre med dette nå. Det eneste svaret vi kan gi er å plukke trepoengere i kampene som kommer, sier han.

NFF vil sende inn en forklaring til UEFA. Så blir det opp til UEFA å avgjøre hva konsekvensen blir.

Leif Gunnar Smerud og Alf Hansen møter pressen på Ullevaal Stadion klokka 13.30.

Hele Norges coronakart