LÆREGUTTER:  De norske U21-spillerne er klare for EM i Israel i sommer. Men først skal de skoleres politisk. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
LÆREGUTTER: De norske U21-spillerne er klare for EM i Israel i sommer. Men først skal de skoleres politisk. Foto: Erlend Aas / NTB scanpixVis mer

U21-spillerne skal lære om Midtøsten-konflikten

Skoleres politisk før EM i Israel.

Norges U21-spillere skal skoleres politisk før sommerens EM-sluttspill i Israel, sier fotballpresident Yngve Hallén.

- Fordi Midtøsten-konflikten er kompleks, skal vi ha et møte mellom representanter for UD og spillere og støtteapparat på U21-landslaget. På den måten kan de få en mest mulig objektiv oversikt over hva konfliktlinjene går på både historisk og fram til i dag, sier Hallén til fotball.no.

Fotballforbundets nettsted publiserte onsdag en sak der Hallén, U21-trener Tor Ole Skullerud og et par av de aktuelle spillerne får spørsmål om både sikkerhetsvurderinger og det politiske bakteppet for sluttspillet i Israel.

- Jeg har vært i møte med Palestinakomiteen der de fikk legge fram sine synspunkter, og NFF ble invitert til et møte med den israelske ambassaden i Oslo. Det var både hyggelig og nyttig også å høre vertsnasjonens vurderinger av situasjonen, sier Hallén.

- I tillegg hadde ledelsen i NFF denne uken et møte med den palestinske fotballspilleren som sultestreiket mens han satt i administrativ forvaring i Israel.

Nei til boikott Dagsavisen har skrevet om den palestinske landslagsspilleren Mahmoud Sarsak, som satt tre år i israelsk fengsel uten rettslig anklage eller dom. Etter 96 dagers sultestreik slapp han fri, etter betydelig press fra omverdenen.

Sarsak oppfordrer til boikott av EM-sluttspillet i Israel, men Norge kommer ikke til å følge den oppfordringen. Fotballforbundet forholder seg til offisiell norsk utenrikspolitikk.

- Fotballen skal være en arena der folk skal kunne finne sammen i fellesskap på tvers av religiøse, politiske og andre motsetninger. Vi har forståelse for at det stilles spørsmål ved å arrangere EM i Israel, men samtidig betyr det et forsterket internasjonalt fokus på konflikten, og fotballarenaen kan bidra til forsoning, sier Hallén.

- For oss er det avgjørende at vi ikke blir tatt til inntekt for noen parts synspunkter, og at sikkerhetssituasjonen for spillere og støtteapparat er godt nok ivaretatt. Her har vi en god dialog både med UEFA og UD.

Tillit Hallén sier at NFF har stor tillit til sikkerhetsvurderingene som gjøres av UEFA og norske myndigheter.

- Foreløpig er det ingenting som tyder på at mesterskapet ikke kan avvikles på en trygg og god måte. NFF har en egen sikkerhetsansvarlig som har vært på befaring i Israel og vært i flere møter med UEFA. Vi vil også gå gjennom sikkerhetsrutiner med spillerne og støtteapparatet før EM, sier han.

Fotballforbundet vil ikke motsette seg at spillere eller andre i NFF ytrer egne politiske meninger.

- Vi mener det er flott at fotballspillere og andre viser samfunnsengasjement, enten det omhandler forhold her hjemme eller i andre land. Vi reiser til Israel for å prestere i et mesterskap og er trygge på at spillere og støtteapparat vil ha fokus på det. Det er ingen motsetning mellom det og å flagge sine standpunkter. Det må være opp til hver enkelt, sier Hallén.

(NTB)