U21-stjernene minner Solskjær om Beckham, Scholes og Giggs

Men fortsatt ser han en del å jobbe med i norsk talentutvikling.

ROM FOR BEDRING: Molde-manager Ole Gunnar Solskjær vil sette inn mer ressurser og bedre trenere i yngre årsklasser. - Gutta som er i Israel nå, har gjort det meste av arbeidet selv, sier han til Dagbladet. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix
ROM FOR BEDRING: Molde-manager Ole Gunnar Solskjær vil sette inn mer ressurser og bedre trenere i yngre årsklasser. - Gutta som er i Israel nå, har gjort det meste av arbeidet selv, sier han til Dagbladet. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpixVis mer

Følg kampen mellom Spania og Norge i vårt fotballstudio.

(Dagbladet:) - Hva synes du om EM-prestasjonen til Norges U21-gutter?

- Jeg er kanskje litt mindre imponert enn mange andre, svarer Ole Gunnar Solskjær (40).

Nøktern som alltid. Mer om hvorfor litt seinere.

- Kjempeartig
For da Dagbladet intervjuet Ole Gunnar Solskjær foran lørdagens semifinale mellom Norge og Spania, var det først og fremst en fornøyd Molde-manager som snakket. Han har et nært forhold til mange av U21-spillerne.

En ting er at han har fire av dem i klubblaget - før han ble Molde-trener, hadde Solskjær i flere år ansvar for et sommerlig fotballakademi i Kristiansund. Her var stammen i U21-laget innom som 14-åringer.

- Det er kjempeartig, sier Solskjær.

- Og det viktigste den gangen var å ta med de ungguttene som viste mest interesse og lyst, som hadde de største øynene, og ørene på stilk.

«Class of 92»
19 av de 23 spillerne i Tor Ole Skulleruds EM-tropp debuterte på ett av de to yngste landslagene, G15 eller G16, og har vært med stort sett sammenhengende siden den gang. Solskjær tror fellesskapsfølelsen har vært en meget viktig årsak til Norges EM-suksess.

- Det minner meg om Manchester United og deres Class of 92, sier han.

Da Solskjær kom til United i 1996, hadde en gjeng unge stjerner gjort sitt inntog i førstelaget. David Beckham. Ryan Giggs. Paul Scholes. Gary Neville. Nicky Butt. Sammen hadde disse i 1992 vunnet FA Youth Cup.

- De vokste opp sammen. Det er det samme vi ser med U21-gjengens humør og samhold nå. De trives sammen, og kjenner hverandre både på og utenfor banen, sier Solskjær.

Ikke dugnadstrenere
Skal du forme slike talenter, må du starte tidlig, fastslår Solskjær:

- Det er enormt viktig at vi i norsk fotball setter inn ressursene enda tidligere i talentutviklingen. Da gutter som Magnus Wolff Eikrem var 12-13 år, ble de trent av foreldre på dugnad, sier han.

- Da får de ikke den innsikten de trenger. I Nederland og England er det status å ha ansvar for 10-12-åringer, mens vi i Norge betaler 100.000-150.000 til folk som trener 25-30-åringer i 3. og 4. divisjon. De gutta som er i Israel nå, har fått god oppfølging, men de har gjort det meste av arbeidet selv - over mange år.

Ikke imponert
Det arbeidet har altså ledet dem til en plass blant Europas fire beste U21-landslag. Solskjær har fulgt med via flatskjermen hjemme.

- Hva synes du om Norges EM-prestasjon?

- Jeg er kanskje litt mindre imponert enn mange andre. Vi spilte uavgjort 2-2 mot Israel, et middelmådig lag. Og så slo vi England 3-1 av flere årsaker. England hadde 70-30 i ballbesittelse, men målene til Jo Inge Berget og Magnus Wolff Eikrem var fantastiske enkeltmannsprestasjoner. Sånt snur kamper.

Deretter kom 1-1-kampen mot Italia:

- Heller ingen fantastisk fotballkamp. Men igjen - jeg ser samhold: De står på, de kjemper, de spiller for hverandre. Og det gir resultater. Som da Harmeet Singh scoret mot Israel, som da de løp til krampen tok dem mot England. De gjør det for hverandre, sier Solskjær.

- Og ja - dette minner meg om Uniteds Class of 92. Det gjør det. Det sier mye at de svetter av seg to kilo for hver kamp.

- Hvordan skal Norge slå Spania?

- Det er ei tøff nøtt å knekke, men klart det er mulig. Norge er nødt til å spille opp mot maks. Men detaljene her - småskader og alt sånt - har Toro fullstendig kontroll på. Han vet akkurat hvordan de skal angripe dette, sier Solskjær.

- Og så har han jo fire Molde-spillere å dra veksler på, hvis han trenger det.

TETT SAMHOLD: I denne klynga av Manchester United-spillere feirer Ole Gunnar Solskjær sammen med Ryan Giggs, David Beckham, Nicky Butt og Paul Scholes: Stjernene som fikk merkelappen Class of 92. Foto: AP / NTB Scanpix
TETT SAMHOLD: I denne klynga av Manchester United-spillere feirer Ole Gunnar Solskjær sammen med Ryan Giggs, David Beckham, Nicky Butt og Paul Scholes: Stjernene som fikk merkelappen Class of 92. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer