Sterke reaksjoner etter tap:

- Uakseptabelt

Norges fotballkvinner spiller med et massivt press på skuldrene mot Østerrike fredag kveld. - Det som skjedde mot England var uakseptabelt, sier Ada Hegerberg.

EM-ALVOR: Ada Hegerberg og Ingrid Syrstad Engen snakket på en pressekonferanse i ettermiddag. Foto: Terje Pedersen / NTB
EM-ALVOR: Ada Hegerberg og Ingrid Syrstad Engen snakket på en pressekonferanse i ettermiddag. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
  • Østerrike - Norge, kl. 21.00 fredag

BRIGHTON (Dagbladet): Alvoret var tydelig på Falmer Stadium i Brighton i ettermiddag.

Ada Hegerberg, Ingrid Syrstad Engen og trener Martin Sjögren inntok scenen for å snakke om skjebnekampen mot Østerrike fredag kveld. 8-0-tapet for England rystet spillerne langt inn i sjelen og har skapt sterke reaksjoner.

Men med seier i morgen vil laget være klart for EM-kvartfinalen mot Tyskland. Uavgjort eller tap gjør at mesterskapet er over.

For Hegerberg, Syrstad Engen og co. handler det om å nullstille. Ryker de ut av EM i gruppespillet, vil det være en fiasko. Og Sjögrens jobb henger trolig i en tynn tråd.

PÅ PRESSEKONFERANSE: Ada Hegerberg, Ingrid Syrstad Engen, landslagssjef Martin Sjögren og mediesjef Halvor Lea møtte mediene på Falmer Stadium. Foto: Terje Pedersen / NTB
PÅ PRESSEKONFERANSE: Ada Hegerberg, Ingrid Syrstad Engen, landslagssjef Martin Sjögren og mediesjef Halvor Lea møtte mediene på Falmer Stadium. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

- Kampen mot Østerrike handler om én ting: Vi må vise vårt sanne ansikt og arbeidsmoral. Vi må få til enkle pasninger, og vise en helt annen side av oss selv. Vi må være klare mentalt og fysisk, forteller Hegerberg i pressekonferanserommet på Falmer Stadium.

- Kvartfinalen er ikke i tankene våre ennå. Vi må spille som om dette er den siste kampen vi spiller. Vi har et stort ansvar for å vise en helt annen holdning. Det som skjedde i den forrige kampen var uakseptabelt, sier spissen.

- Det var ikke mulig å tenke seg at vi skulle gå på en sånn tabbe. Samtidig er det dette vi trener for. Det er store øyeblikk. Noen ganger må du gjøre det så enkelt som at det handler om én ting. Det handler om innsats, det er det vi er nødt til å vise i morgen.

24 TIMER IGJEN: Ada Hegerberg tar seg en runde på Falmer Stadium i Brighton dagen før dagen. Foto: Terje Pedersen / NTB
24 TIMER IGJEN: Ada Hegerberg tar seg en runde på Falmer Stadium i Brighton dagen før dagen. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Hegerberg er klar på at stoltheten er såret:

- Vi må stole på hverandre og at alle er i stand til å ta tak. Alle må vite hva som kommer foran oss og hva vi er nødt til å legge ned for å vinne. Vi må vinne tilbake en god følelse igjen. Det er klart den er blitt såret etter den siste opplevelsen.

Muligens kan de bruke jenter 19-landslaget som inspirasjon. Da de nylig tok EM-sølv, tapte de 4-1 for England i den første kampen. Utover i mesterskapet hevet laget seg mesterlig. Til slutt ble det 2-1-tap for Spania i finalen.

- Det er mange eksempler, påpeker Sjögren etter trening i Brighton.

- I Rio-OL i 2016 tapte Sverige 5-1 for Brasil i gruppespillet. Men de samlet seg og tok sølv. Det finnes ganske gode eksempler på prestasjonsgrupper som henter seg inn igjen etter slike smeller.

STORTAP: Ada Hegerberg og Norge ble et nummer for små mot England. Foto: NTB
STORTAP: Ada Hegerberg og Norge ble et nummer for små mot England. Foto: NTB Vis mer

Samtidig er Østerrike ingen kasteball. I 2017 kom de til semifinalen i EM. Der møtte de Danmark og tapte 3-0 på straffer.

Norge og Østerrike møttes sist på Ullevaal i 2017. Da endte det 2-2. Norge har vunnet flest ganger, men fredagens motstander er ingen «walk in the park». Etter trening i Brighton sier midtbanespiller Karina Sævik til Dagbladet:

- Du tenker kanskje ikke på Østerrike som et bra lag. Men de har mange gode spillere. Vi må prestere hvis vi skal vinne mot dem.

Guro Reiten utfyller:

- Det er et bra fotballag. Spillerne har gode ferdigheter og er dyktige med ball.

Østerrike er opptatt av at Norge er full av hevnlyst.

- Etter et sånt stort tap må et lag prestere totalt annerledes for å overbevise seg selv. Jeg er ikke så sikker på at det var bra for oss at de tapte så stygt for England, sier forsvarsspiller Marina Georgieva.

- Norge er robust, spillerne er raske og det er et godt lag. De kommer ikke til å la tapet bli stående. Men vi må fokusere på oss selv, vår egen strategi og plan.

OM TAPET: Landslagstrener Martin Sjögren og Caroline Graham Hansen forteller om det skandaløse tapet for England. Video: NTB Vis mer

Mange nordmenn har tatt turen over til England for å følge laget.

- Vi spiller for flere enn oss selv. Vi ser det er stor interesse og vi må levere hele tida. Det er inspirerende å se hvor mange som har tatt turen, sier Hegerberg.

GOD STEMNING: Ada Hegerberg ønsker Østerrikes Sarah Zadrazil lykke til før kampen. Foto: Terje Pedersen / NTB
GOD STEMNING: Ada Hegerberg ønsker Østerrikes Sarah Zadrazil lykke til før kampen. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Syrstad Engen påpeker at Østerrike er gode til å forsvare seg.

- Det blir vanskelig å komme forbi dem, men vi har sett at det er muligheter. Hvis vi spiller normalt i angrep, kan vi straffe dem og skape sjanser. Det er to lag som slåss for å gå videre. Vi forventer å være på et annet nivå, sier hun.

England er allerede klare for kvartfinalen.

EM-TABELL

England22009-06
Østerrike21012-13
Norge21014-93
Nord-Irland20021-60

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer