Mathias Normann

Uaktuell etter klubbvalg

Mathias Normann er ikke aktuell for det norske landslaget etter omstridt klubbvalg. - Han var ikke overrasket, sier Ståle Solbakken til Dagbladet.

UTE: Mathias Normann er ikke aktuell for spill for det norske landslaget. Begrunnelsen er at han skal spille for den russiske klubben Dinamo Moskva. Dette sier Dagbladets kommentator Esten O. Sæther. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mathias Normann er ikke aktuell for spill for det norske landslaget. Begrunnelsen er at han skal spille for den russiske klubben Dinamo Moskva, melder Norges Fotballforbund mandag kveld.

- I utgangspunktet er det ikke forbundets rolle å mene noe om landslagsspilleres klubbvalg, men vi er nå i en ekstraordinær situasjon. Hele norsk og europeisk fotball er enige om å sette felles press på Russland som en krigførende part, som også har brukt maktposisjoner i idretten svært aktivt, sier fotballpresident Lise Klaveness.

Hun fortsetter:

- Alle russiske lag er utestengt fra internasjonale idrettskonkurranser. Ståle og jeg er enige om at Normann ikke kan representere Norge når han nå skal spille for ny russisk klubb.

IKKE OVERRASKET: Mathias Normann med Ståle Solbakken i bakgrunnen. Nå kan det bli en stund til vi får se slike bilder igjen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
IKKE OVERRASKET: Mathias Normann med Ståle Solbakken i bakgrunnen. Nå kan det bli en stund til vi får se slike bilder igjen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Hodeløst

Dagbladets sportskommentator Esten O. Sæther kaller Normanns valg for «helt hodeløst». Han tror det får store konsekvenser for midtbanespilleren på lang sikt.

- Jeg tror han er ferdig på det norske landslaget, sier Sæther.

Landslagssjef Ståle Solbakken sier følgende til TV 2:

- Ikke så veldig vanskelig sak for meg. Da jeg landet i Bodø, ringte jeg med en gang og sa hva som mest sannsynlig kom til å skje om han skrev under, forteller Solbakken til TV 2.

Overfor Dagbladet utdyper han.

- Han var forberedt på at dette kunne skje. Jeg snakket med han på lørdag og forklarte han hva som sannsynligvis var konsekvensen. Han var ikke overrasket, sier Solbakken til Dagbladet.

Han kan også røpe at han har informert landslagskaptein Martin Ødegaard om avgjørelsen.

- Det var full forståelse for avgjørelsen fra Martin sin side, sier han.

- Hva har dette å si rent sportslig for landslaget ditt?

- Det betyr at vi har én spiller mindre å velge i. Mathias er en god fotballspiller og var en viktig del av laget i forrige kvalik, svarer landslagssjefen.

Dagbladet har forsøkt å komme i kontakt med Normann. Han har ikke besvart våre henvendelser. Heller ikke spillerens agent, Imad El Hammichi, har besvart våre henvendelser.

FULL FORSTÅELSE: Ståle Solbakken sier til Dagbladet at det var full forståelse for avgjørelsen fra kaptein Martin Ødegaard sin side. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FULL FORSTÅELSE: Ståle Solbakken sier til Dagbladet at det var full forståelse for avgjørelsen fra kaptein Martin Ødegaard sin side. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Lavoddser

TV 2s fotballekspert, og en som følger landslaget tett, Jesper Mathisen, har full forståelse for avgjørelsen som nå er tatt.

- Dette var en lavoddser. Ved å dra til Russland så valgte han borte Norge, sier Mathisen til Dagbladet.

Den tidligere stopperkjempen tror det har lite å si for Norge som landslag.

- Jeg tror dette har minimalt å si. Han er en god spiller, men i den posisjonen er vi ekstremt godt skodd. Han har heller ikke vært en viktig brikke for Solbakken den siste tida, sier Mathisen.

STØTTER AVGJØRELSEN: TV 2s Jesper Mathisen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STØTTER AVGJØRELSEN: TV 2s Jesper Mathisen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Omstridt avgjørelse

I helga uttalte Normann seg om valget til TV2.

- En ting jeg har lært, er at man ikke blander politikk og fotball, fortalte Normann.

Han understreker at han tok avstand fra Russlands invasjon og krigføring i Ukraina.

Videre sa han dette om hvorfor han går til dette kontroversielle skrittet:

- Jeg skal dit for å spille fotball og er happy med det. Man går alltid noen runder med seg selv, familien og sånt, og vi ble til slutt enige om at dette er den beste sportslige muligheten som har dukket opp.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer