Johannes Thingnes Bø vil gå i Russland tross manglende antidopingsystem

Uaktuelt for Thingnes Bø å droppe Russland-renn: – Jeg kan ikke nok om det

Mens flere nasjoner og utøvere står over verdenscupavslutningen i Tjumen i Russland neste helg, stiller de norske stjernene opp.

- ER IKKE EN POLITIKER: Skiskytter Johannes Thingnes Bø mener det er forbundene som må bestemme seg om det skal gjøres noe felles eller ikke når det nå snakkes om boikott av Russland skal være aktuelt. Reporter: Fredrik Stuve / Video: Bjørn Langsem / Redigering: Ørjan Ryland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): To helger gjenstår av verdenscupsesongen, men for noen skiskyttere blir helgens konkurranser i Holmenkollen de siste.

For den svenske OL-sensasjonen Sebastian Samuelsson, sammen med det kanadiske, amerikanske og tsjekkiske landslaget, velger å droppe rennene i russiske Tjumen neste helg.

Bakgrunnen er at Russland ikke er godkjent av Verdens antidopingbyrå (WADA) og jobber foreløpig ikke i overensstemmelse med antidopingreglene deres. Dagbladets Esten O. Sæther mener de norske utøverne nå må følge i samme spor.

For Johannes Thingnes Bø er det ikke aktuelt å stå over konkurransene i Tjumen.

- Jeg er 100 prosent skiskytter, og bruker alle mine krefter på å få ut mitt potensial i de rennene som er igjen og det er kanskje viktigere enn noen gang siden jeg er så tett på teten, sier Thingnes Bø.

Kan ikke nok

Bø ligger 43 poeng bak Martin Fourcade i verdenscupsammendraget og med fem individuelle konkurranser igjen har han fortsatt en mulighet til å passere franskmannen.

- Om jeg skulle være 50 prosent politiker og 50 prosent idrettsutøver, så kan det fort hende at jeg hadde vært langt nede på resultatlistene og likevel ville det blitt arrangert verdenscuprenn i Russland, sier Thingnes Bø til Dagbladet.

Thingnes Bø sier at han ikke har satt seg godt nok inn i saken til å engang kunne vurdere å boikotte løpene i Tjumen.

- Jeg har ikke satt meg nok inn i det, og kan ikke nok om det. Det høres sikkert dumt ut, for det er viktig for sporten vår. Det er noen som er interessert i å bruke tid og energi på det, og det har dessverre ikke jeg vært hittil. Det er fordi jeg har hatt lyst til å gjøre det knallgodt på ski, men jeg er veldig glad for dem som hever stemmen sin og tar en for laget. Vi trenger noen høye røster der ute, alle kan ikke gå og gjemme seg, sånn som meg, sier den olympiske mesteren på normaldistanse.

Langvarig diskusjon

En som har satt seg langt mer inn i saken er Ole Einar Bjørndalen.

Som en av fire utøverrepresentanter i IBU har Bjørndalen vært svært delaktig i diskusjonen om verdenscupavslutningen i Russland. Skiskytterveteranen kan fortelle om en lang prosess for å finne den beste løsningen.

- Vi har diskutert dette i flere måneder, sendt mailer, sittet i møter med IBU og prøvd å se dette fra alle mulige kanter. Vi løperne har vært ganske tydelige. Det har vært fem-seks nasjoner som har vært veldig tydelige, mange nøytrale og noen nasjoner som har ønsket å gå, forteller Bjørndalen.

BOIKOTT: Den svenske skiskytteren Sebastian Samuelsson er blant dem som velger å boikotte verdenscupfinalen i Russland. Det kommer ikke det norske laget til å gjøre. Reporter: Fredrik Stuve / Foto: Bjørn Langsem Vis mer Vis mer

For Bjørndalen, som er inne igjen i den norske troppen etter å ha vært utelatt i OL, er tanken om en eventuell boikott feil. Han mener dialog med russisk idrett er den beste veien framover.

- For min del er boikott siste utvei, jeg ønsker heller å ha en dialog. Om man kan endre noe uten å bruke boikott er det best, synes jeg. Det er kulturen som må endres i Russland og via en boikott kan jeg vanskelig forestille meg at noe skal endres, sier Bjørndalen til Dagbladet.

– Ikke mitt bord

Det norske laget kommer derfor til å delta med fulle tropper i verdenscupavslutningen. Det samme gjelder de fleste av de utenlandske stjernene, som Martin Fourcade og de tyske stjernene som Simon Schempp og Laura Dahlmeier.

Thingnes Bø sier at det først og fremst er forbundene som måtte ta grep om en boikott av Russland skulle vært aktuelt.

- Det er absolutt ikke mitt bord, selv om utøverne har en stemme, så synes jeg det er noe forbundene må snakke om og så må de bestemme om de vil gjøre noe felles eller ikke. Foreløpig tenker jeg på meg og mitt fram til det skjer, sier 24-åringen.

Med dopingavsløringene av russiske utøvere og korrumperingen av dopingtester vist i McLaren-rapporten har WADA fortsatt ikke godkjent RUSADA.

- De har fortsatt ikke et «compliant» anti-doping-program. Det er haken, det synes jeg er fryktelig at de ikke har fått opp og går. Det pusher vi på så mye vi kan for å få opp og gå, sier Bjørndalen.

Skiskytterkongen forteller til Dagbladet at han har blitt betrygget av IBU over hva som skjer med avlagte dopingprøver under verdenscuphelgen.

- IBU tar med seg alle prøver og analyserer dem i Europa, så det er jeg ikke bekymret for at skal bli tuklet med. Det er jeg trygg på.

- Så får vi håpe at framtida viser at Russland skjerper seg, sier Bjørndalen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer