<strong>GRUNN TIL GLEDE:</strong> RBK og trener Nils A. Eggen vant 2-1 i playoff-kampen til Champions League mot F.C. København. Det skal man ikke klage på, mener Esten O. Sæther.
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
GRUNN TIL GLEDE: RBK og trener Nils A. Eggen vant 2-1 i playoff-kampen til Champions League mot F.C. København. Det skal man ikke klage på, mener Esten O. Sæther. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer

Uansett bra nok for RBK

Dette er slett ikke kampen for å deppe over et baklengsmål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| DET kan være mye deilig depresjon for svorne RBK-tilhengere å henge seg opp i avslutningen av denne kvalikkampen. De to minuttene mellom da ballen skvatt forkjært fra stolperoten etter Rade Pricas skudd til Jesper Grønkjærs redusering til 1 - 2 kan reelt sett bli avgjørende for Champions League-plassen og alle de tilhørende millionene, men RBK-fotballen har aldri vært basert bare på logikk.

Det er følelsene som regjerer rundt Nils Arne Eggens fotballmirakel i Trondheim, og da er det heller tida for å ta med seg all gleden.

For dette var først og fremst moro.

BARE det første RBK-målet var en drøm: et smart framspill, to direkte pasninger og en avslutning fra Steffen Iversen som hentet rett ut fra slektstreet til Norges fremste avslutterfamilie.

Slike mål har vi gamle sett pappa Odd score før. Steffen også flere ganger for den saks skyld. Det nye var det ganske unge trønderbeinet og det ferske trønderhodet som underveis var med på denne hinsides flotte scoringen.

Det er de som løfter denne fotballkvelden til mye mer enn en ok 2 - 1 ledelse fra hjemmebane.

FOR under Nils Arne Eggen har Per Ciljan Skjelbred kommet på mer sentral og mye riktigere midtbaneplass. Derfor var det den innbitte løpingen hans som kunne sette standarden fra start og han som slo framspillet til en feilvendt Rade Prica på sekstenmeterstreken.

Den direkte pasningen fra svensken sendte Markus Henriksen automatisk videre på hodet til en udekket Steffen Iversen. En 18-åring med egen full oversikt over umarkerte lagkamerater, er et funn for enhver fotballklubb. I RBK ble Markus sett av Eggen for noen sesonger siden. Kanskje litt for treig for standardstørrelsen på en topp internasjonal fotballspiller, men allerede da med det lille ekstra som gode fotballøyne alltid søker etter.

Det moderne RBK er skapt med nettopp et sånt fotballblikk.

DERFOR er det egne offensive prestasjoner som trønderne skal konsentrere seg om inn til returoppgjøret.

Det er lett for alle å se at laget har noen begrensninger i den totale løpsstyrken som gjør at det er sjanser for å bli spilt for lavt også neste gang. Allerede på Lerkendal hadde FC København rundt 60% av tida med ball og fikk sjansen til å komme opp med backene sine. Sånt er uvant i Trondheim og direkte fotballfarlig i København.

Likevel; risikoen for å tape 0 - 1 er der i enhver fotballkamp. Skulle RBK gått på banen med frykten som utgangspunkt, hadde det vært lite som minnet om Nils Arne Eggen og klubbens glansdager.

Men nå er det faktisk mye.

FOR i tillegg til de spesielt gledelige prestasjonene rundt 1 - 0, kom hjemmelaget med en serie gode angrep. Dette til tross for at sidebackene ble bundet uvant mye opp. De har lenge før Eggens vikariat vært selve kjennetegnet på bra offensivt RBK-spill.

Denne gangen kom det beste like gjerne rundt de lange framspillene før pause, med ettertrykket i deler av andreomgangen og med innhoppet til 17-åringen Mushaga Bakenga.

DET er han siste som gjør at det er umulig å gå fra Lerkendal eller ut av TV-stolen uten et smil om munnen.

For når RBK igjen har så mye kraft i sin egen fotball at de kan sende innpå en lokal unggutt i sluttminuttene i et 100 millioners oppgjør, er det mer håp i norsk klubbfotball enn det som avgjøres i København til uka.

Joda,; Bakenga skled på den stussen fra stolpen rett før danskene laget 1 - 2. Men det skjedde fordi han var litt for kjapp til å komme på en mulig retur.

Pur unge fotballspillere som er litt for flinke til å spille riktig fotball, er absolutt til å leve med.

Akkurat som en knapp ledelse over klubben som inntil onsdag fortsatt er ranket som Nordens beste lag.
 

Rosenborg — FC København (Danmark) 2-1 (1-0)

18.822 tilskuere

Mål: 1-0 Steffen Iversen (23), 2-0 Markus Henriksen (57), 2-1 Jesper Grønkjær (84)
Dommer: Gianluca Rocchi, Italia
Gult kort: Trond Olsen, Anthony Annan, Rosenborg. Martin Vingaard, William Kvist, FC København.

Rosenborg (4-3-1-2): Daniel Örlund — Mikael Lustig, Kris Stadsgaard, Vadim Demidov, Mikael Dorsin — Markus Henriksen, Antony Annan, Per Ciljan Skjelbred — Steffen Iversen (Fredrik Winsnes fra 85.) — Trond Olsen (Mushaga Bakenga fra 65.), Rade Prica.

FC København (4-4-2): Johan Wiland — Zdenek Pospech, Mathias Jørgensen, Mikael Antonsson, Oscar Wendt — Claudemir, Thomas Kristensen (Hjalte Nørregaard fra 67.), William Kvist, Martin Vingaard (Martin Bergvold fra 67.) — Jesper Grønkjær, Dame N'Doye

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer