Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dopingsaken mot Therese Johaug

Uansett dom: -Therese vil bli stående som frifunnet hos oss

I løpet av sommeren får Johaug svar om hun rekker OL. Det tar adskillig lenger tid for idretten å få et uavhengig rettssystem i flere land enn Norge.

BRA DAG I RETTEN: Therese Johaug var fornøyd etter høringen i CAS. Men hvem som skal kontrollere idrettens rettsprosess. FOYO: Hans Arne Vedlog  /  Dagblader
BRA DAG I RETTEN: Therese Johaug var fornøyd etter høringen i CAS. Men hvem som skal kontrollere idrettens rettsprosess. FOYO: Hans Arne Vedlog / Dagblader Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

har Therese Johaug og hennes støttespillere gjort det som er mulig å gjøre for å bli frikjent for å ha et forbudt stoff i kroppen. Selv var hun fornøyd med dagen i retten, uten at den følelsen sier noe om utfallet av høringen i Idrettens Voldgiftsdomstol (CAS).

Den er fortsatt helt usikker. Uansett hva du måtte mene om Thereses uskyld, er det ekstremt vanskelig for en yrkesutøver på ski å slippe straffeansvar for et slikt funn. I en idrettsverden full av svindlere og juksemiljøer skal det også være slik.

Om denne saken føles urettferdig, må den vurderes i sammenheng med idrettens felles kamp mot dopingmisbruk. Det er ironisk nok den kampen som er ment å beskytte rene utøvere som Therese Johaug.

Møtte pressen: Therese Johaug møtte pressen etter CAS-høringen i Lausanne i Sveits tirsdag 6. juni. Video: NTB Scanpix. Vis mer

HUN føler det nok ikke slik i dag, og vil sannsynligvis aldri klare å ta den sammenhengen inn over seg. Det er også for mye forlangt av en idrettsutøver som har havnet i en fatal dopingsak på grunn av den salven hun fikk for å lindre en sår leppe.

Men det er likevel sant. Idretten kan ikke demme opp for dopingmisbruket uten bruk av begrepet «objektivt ansvar»; altså det at utøverne selv må svare for det å ha et forbudt stoff i kroppen.

er spørsmålet hvem de skal svare for. Dommen i saken mot Therese Johaug kommer midt i en stor debatt om hvem som skal ha kontrollen over rettergangen i internasjonal idrett.

Sannsynligvis er CAS-saken mot Therese i seg selv et resultat av denne debatten. Ved å anke den norske dommen på 13 måneders utestengelse, følger jo det internasjonale skiforbundet (FIS) bare opp ambisjonen til IOC-president Thomas Bach om å etablere en overnasjonal rettergang. Han vil at Idrettens Voldgiftsdomstol i Lausanne skal få flere saker for på den måten å sikre en mer likeverdig behandling i dopingsakene.

DET er i utgangspunktet en god tanke. En felles, mer forutsigbar vurdering av sakene vil over tid også hjelpe rettssikkerheten til den enkelte utøver.

Der er forøvrig Therese Johaug bedre forspent enn de fleste på tiltalerbenken i CAS. Hun har en god finansiell situasjon, er blitt forsvart av faglig sterke advokater og møtte i går med et samlet norsk Idrettsforbund i ryggen. For det er jo ikke bare Therese som skal få sin dom. FIS anket en beslutning fra det uavhengige norske domsutvalget, og kjennelsen i CAS avgjør om våre jurister har tolket det gjeldende regelverket på riktig måte.

Får Therese en strengere straff, er det også en dom mot Norges rettsanvendelse. Og muligens enda et lite bidrag i IOCs argumentasjon for å få en mer koordinert domsbehandling.

EN slik sentralisering krever mer enn et større CAS-slott i Lausanne med plass til medier og tilhørere. Først og fremst må det komme en helt annen åpenhet i selve rettsprosessen der det brede sportspublikummet får innsyn i hvorfor idretten holder seg med stadig strengere straffer i dopingsakene.

I dag er selve dommene fra CAS godt dokumentert, mens alt i forkant av beslutningen blir skjult. Det kan være gode grunner for det så lenge den enkelte utøver ønsker en anonym prosess, men i det store bildet vil også de tjene på åpenhet.

DER skal idretten selv først og fremst jobbe fram flest mulige uavhengige nasjonale dopingdomstoler i stedet for å la sakene gå rett til CAS i Lausanne. På dette området er det langt igjen. Det er ikke mer enn noen uker siden Verdens Antidopingbyrå (WADA) ba svenskene få orden på sitt rettssystem. I Sverige er det ingen uavhengig dopingkontroll, og forleden bestemte årsmøtet i det svenske riksidrettsforbundet at dette spørsmålet må utredes videre. Selv om svenske politikere presser på for å skille rettsprosessen mest mulig fra idrettsledelsen, er det altså ikke sikkert at det blir slik.

Det er jo den nasjonale dopingkulturen som må utfordres for å stoppe svindelen. Først når doping blir forbundet med skam blant hjemmepublikummet over hele verden, kommer den store endringen.

I Norge er doping allerede skambelagt. Det er derfor en Therese Johaug helt uten skamskyld for det som skjedde med leppesalven, vil bli stående som frifunnet uansett hvor lang denne utestengelsen til slutt blir.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!