PANGSTART: Petter Northug var best i Tour de Ski-åpningen og har planer om å bli enda bedre. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
PANGSTART: Petter Northug var best i Tour de Ski-åpningen og har planer om å bli enda bedre. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpixVis mer

- Uansett hva han sier, er dere dumme nok til å skrive det

Dario Cologna tror Petter Northug bløffer.

OBERHOF (Dagbladet): - Jeg tror ikke jeg er i god nok form til å vinne etapper før vi kommer til Toblach, sa Petter Northug dagen før Tour de Ski-starten, og la til at den som skal vinne Tour de Ski ikke må sløse med kreftene i starten og dessuten ha en positiv formutvikling underveis.

Et knapt døgn senere smadret han hele feltet på prologen i Oberhof og tok sin niende etappeseier i Tour de Ski-sammenheng. 6,1 sekunder seiersmargin til Marcus Hellner er veldig mye på bare fire kilometer. Videre fulgte Alexander Legkov og mannen med tre sammenlagtseirer, Dario Cologna.

Sistnevnte tror ingenting på Northugs uttalelse om middels form og planer om å spare krefter.

- Noe han sier - Det er bare noe han sier til norske aviser. Han vet at uansett hva han sier, så er dere dumme nok til å skrive det, sier Cologna, som er fornøyd med å gå ut 25 sekunder bak Northug på dagens 15 km lange jaktstsart i klassisk stil.

- Nå er starten unnagjort, og den var ok, fastslår sveitseren.

Til tross for seieren, er ikke Northug villig til å moderere uttalelsene fra dagen i forveien.

- Jeg er overrasket, sier Northug rett ut til Dagbladet.

Ikke overrasket over selve opplevelsen, men over at det holdt til en ganske suveren etappeseier.

Ikke rått - Jeg hadde ikke noen kjempefølelse og følte ikke at det var rått i det hele tatt. Det føltes ikke som noe palløp, sier han.

Og:

- Jeg prøvde å holde igjen ganske mye i starten, og tok ikke ut det siste på sluttem. Man kan ikke gå for rolig heller. Jeg har faktisk aldri gått en billigere prolog her i Oberhof, fastslår han.

- Er det fortsatt mulig å ha formstigning utover i touren?

- Ja. Det viktigste for meg i dag var å få en bekreftelse på at jeg har gjort ting riktig i høyden, og etter at jeg kom hjem. Jeg føler at jeg har fått overskudd.

De andre må jage Northug er selvfølgelig strålende fornøyd med utgangspunktet foran dagens jaktstart.

- Det betyr at jeg kan ta det litt roligere på førsterunden, mens de bak må jage, poengterer Northug, som likevel har et annet drømescenario:

- Hvis Marcus og Legkov åpner hardt, kan vi kanskje gå sammen i flere runder. Da må de bak jobbe hardere for å ta oss igjen.

TOUR-KONGEN: Dario Cologna er mer opptatt av hva Petter Northug gjør enn hva han sier til media. Foto: AP Photo/Jens Meyer
TOUR-KONGEN: Dario Cologna er mer opptatt av hva Petter Northug gjør enn hva han sier til media. Foto: AP Photo/Jens Meyer Vis mer