Uansett hvor langt Markus (26) hopper, så får han ingen medalje

Lengdehopperen splitter Idretts-Tyskland.

PROTESE-TRØBBEL?:Markus Rehm tok gull i lengde under det tyske mesterskapet i fjor. I år får han ikke noen medalje dersom han vinner. Dette på grunn av beinprotesen. Foto:  EPA/SVEN HOPPE
PROTESE-TRØBBEL?:Markus Rehm tok gull i lengde under det tyske mesterskapet i fjor. I år får han ikke noen medalje dersom han vinner. Dette på grunn av beinprotesen. Foto: EPA/SVEN HOPPE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Lengdehopperen Markus Rehm (26) fra Göppingen i Tyskland tok en sensasjonell gullmedalje under det nasjonale mesterskapet i Tyskland i fjor sommer. Og seieren skapte massiv debatt i friidrettsmiljøet.

Rehm deltar nemlig med beinprotese, noe som fikk konkurrentene til å reagere.

Under helgas tyske mesterskap får Rehm delta - men uansett hvor langt han hopper vil han ikke få noen medalje, ifølge Bild.

- Latterlig, sier Markus Rehm til avisa.

For Rehm nemlig har møtt stor motstand det siste året.

Seks av sju konkurrenter klaget på at Rehm fikk delta i konkurranse med såkalte funksjonsfriske.

- Fordel Bakgrunnen er følgende:

Rehm vant med et kjempehopp på 8,24 meter under det tyske mesterskapet i fjor - men beinprotesen fikk konkurrentene til å reagere.

Flere mente han hadde en stor fordel og mente protesen var unormalt lang.

FORTVILER: Markus Rehm er Tysklands beste lengdehopper - men får ikke medalje dersom han vinner det nasjonale mesterskapet. Foto: EPA/RAINER JENSEN
FORTVILER: Markus Rehm er Tysklands beste lengdehopper - men får ikke medalje dersom han vinner det nasjonale mesterskapet. Foto: EPA/RAINER JENSEN Vis mer

- Protesen ser 15 centimeter lengre ut enn det andre beinet. Mine bein er akkurat like lange, sa konkurrent Sebastian Bayer til Kicker.

Det tyske forbundet vurdert problemstillingen og kom fram til at Rehm fikk beholde gullet og at funksjonsfriske og ikke-funksjonsfriske får konkurrere sammen.

Men saken er ifølge tysk presse ennå ikke over.

Storavis Bild er blant de som reagerer på behandlingen:

- Feige protester mot vår protese-utøver, skriver avisa.

Irritert Markus Rehm er heller ikke fersk i gamet. Han tok gull i paralympics i London i 2012. Og han tok også bronse på 100 meter stafett i samme mesterskap.

Rehm synes hele saken er trist.

- Jeg kan ikke be om unnskyldning for at jeg hopper åtte meter. Det irriterer meg at de ikke ser på prestasjonen - men ser bare på protesen, sier Rehm til Spox.

Rehm har aldri lagt skjul på at protesen på høyrebeinet er lengre enn hans venstrebein.

- Dersom protesen og beinet hadde samme lengde, ville jeg haltet. Den er ikke 15 centimeter lenger, men bare tre-fire centimeter, sier Rehm.

- Spennende Det tyske friidrettsforbundet har tidligere uttalt at de vil vurdere hver enkelt sak dersom samme problemstilling skulle oppstå. Men ett år etter det kontroversielle gullet - raser fortsatt debatten.

Har du et tips angående Norway Cup?


Norway Cup er som mange vet snart i gang igjen! Årets turnering er den 43. turneringen i rekken, og i år er det meldt på over 1450 lag fra rundt 60 nasjoner!

Har du en finurlig eller morsom historie du mener andre bør lese om, eller rett og slett bare et tips som vi kan kan skrive om? 

Send oss en mail på:
norwaycup@dagbladet.no

God sommer!

- Vi vil alltid undersøke og vurdere dersom det er tvil om det er brukt ulovlig hjelpemidler, sier forbundet i en uttalelse.

Forbundets president Alfons Hörmann kalte seieren til Rehm et historisk øyeblikk.

- Om protesen gir en fordel eller ulempe er et spennende sportslig og politisk spørsmål, sa Hörmann.

Rehm mistet det ene beinet under en skiulykke som 14-åring.

VM i friidrett i Beijing er fra 22. til 30. august.

PS: Til tross for at Markus Rehm vant det tyske mesterskapet i fjor, fikk han ikke delta i EM senere samme sommer.

SVEV:  Markus Rehm i aksjon. Foto:  EPA/RAINER JENSEN
SVEV: Markus Rehm i aksjon. Foto: EPA/RAINER JENSEN Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer