Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Klubben i mitt hjerte 2018

- Uansett om media skriver at jeg har blitt en ræva skiløper, er jeg fornøyd med min karriere

Maiken Caspersen Falla (28) har vunnet det meste som kan vinnes i langrennssporet. Falla er tilfreds med sin karriere som skiløper uansett hvordan det går i vinter.

SESONGKLAR: Maiken Caspersen Falla er i god form og ser frem til nye dueller med Stina Nilsson denne VM-sesongen. Foto: Bjørn Langsem
SESONGKLAR: Maiken Caspersen Falla er i god form og ser frem til nye dueller med Stina Nilsson denne VM-sesongen. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KVITFJELL (Dagbladet): OL-gull, OL-sølv, OL-bronse, VM-gull, VM-bronse, 13 individuelle verdenscupseire, vinner av sprintverdenscupen tre ganger og NM-mester fire ganger. Maiken Caspersen Falla har fått til det meste.

Før 2018/2019-sesongen virker hun svært avslappet med tanke på ambisjoner og mål.

- Jeg er fornøyd med min karriere som skiløper uansett hvordan det går i vinter. Jeg har oppnådd mer enn jeg noen gang trodde jeg kom til å gjøre. Uansett om media skriver at jeg har blitt en ræva skiløper er jeg fornøyd med min karriere. Jeg har gjort så godt jeg kan.

- Hvordan er formen før sesongen?

- Formen er bra. Det vet jeg. Hver sesong lever sitt eget liv. Det handler om å komme i form og kunne velge ut de skirennene jeg har lyst til å gå best i. Og så vil jeg gjerne heve meg ett nivå fra i fjor. Målet mitt er å gå best mulig i flest mulig renn. Og så vil jeg gå VM.

VM blir høydepunkt

For det er VM i Seefeld (20. februar - 3. mars) som er sesongens store høydepunkt for langrennsløperne. Selv dro Caspersen Falla hjem med tre gull i bagasjen fra Lahti-VM i 2017. På spørsmål om hva hun drømmer om som langrennsløper nå, svarer hun følgende:

- Jeg drømmer bare om å bli en bedre skiløper. Det innebærer at jeg tar flere verdenscupseiere, flere mesterskapsmedaljer og hele tiden reiser på verdenscuphelger med en visshet om at jeg kan være med på å kjempe i toppen. Da jeg begynte med dette for ti år siden var ikke det noen selvfølge i det hele tatt.

SPRINTDRONNING: Maiken Caspersen Falla har vunnet sprintverdenscupen tre år på rad. Se ikke bort ifra at hun vinner denne sesongen også. Foto: Bjørn Langsem
SPRINTDRONNING: Maiken Caspersen Falla har vunnet sprintverdenscupen tre år på rad. Se ikke bort ifra at hun vinner denne sesongen også. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Falla har ikke bestemt seg helt for om hun skal gå Tour de Ski. Hun vil gå noen renn først før hun legger en endelig plan inn mot VM.

- Jeg må også snakke litt med trenerne og er åpen for innspill der. Det blir jo dumt å stå over Tour de Ski hvis det skal være uttaksrenn og trenerne legger mye vekt på de første rennene der.

- Hvor mye kan du bestemme over prioriteringene?

- Jeg vet ikke helt. Jeg står ganske fritt, men ikke helt fritt.

Duell med Nilsson

Tour de Ski eller ei, én ting er sikkert: Duellen mellom mot Stina Nilsson om å være vedens beste sprinter kommer til å fortsette denne sesongen.

- Hun er en veldig skarp konkurrent og en komplett skiløper. Hun er god på både tremil og sprint. Men jeg har muligheten til å slå henne hvis jeg er skjerpet og gjør mitt beste. Det er hard konkurranse mellom oss og det gjør at jeg gir det lille ekstra, sier Falla.

Hun har lenge etterlyst mer fokus på sprint hos landslaget. Med Tiril Weng og Mari Eide på laget - som har levert gode prestasjoner på korte distanser i verdenscupen - ser Falla ut til å få det som hun ønsker.

Falla har vunnet sprintverdenscupen tre ganger på rad, ingen har vært i nærheten av å vise samme stabilitet tidligere. I september ble hun imidlertid slått på trening av flere unge utøvere under en sprintøkt på Sjusjøen. Det bryr hun seg ikke særlig mye om.

- Jeg legger ikke så veldig mye i sånne treningsøkter. Hvis jeg hadde gått inn for å vinne, derimot … Det var mye rart den dagen, men jeg følte jeg fikk en bra økt. Det var det viktigste. De øktene handler om å gjøre ting i feltet som du ikke får gjort i konkurranser. Jeg pleier å bruke den treningsøkta til å gå sist ut, for eksempel, så jeg kan øve meg på å komme forbi de andre. Da utfordrer jeg meg selv og tar sjanser som gjør at jeg ikke vinner. Det var for eksempel et heat der jeg prøvde å gå på «inner'n», men det gikk ikke. Da måtte jeg stoppe og slippe alle forbi, sier Falla, og legger samtidig til at «Tiril var sterk på den økta der».

Masse oppmerksomhet

Falla har imidlertid ikke vært like sterk på Twitter de siste åra. Forrige melding kom i 2015. Her forklar hun hvorfor:

- Jeg synes ikke Twitter er så interessant og husker ikke hva passordet mitt er engang. Jeg er ikke en person som har meninger om alt og alle, jeg har mest meninger om meg selv. De meningene har jeg ikke noe behov for å dele. Jeg kan egentlig bare slette Twitter. Det holder med Instagram.

- Hvilket forhold har du til sosiale medier?

- Jeg prøver å legge ut litt. Det er en viktig kanal for markedsføring og sponsorer. Samtidig vil jeg ikke være for privat der. Jeg kan holde det profesjonelt. Jeg kan dele hva jeg gjør som skiløper, men ikke så mye av mennesket Maiken. Det har jeg ikke noe behov for. Jeg deler det med jentene på laget og de andre jeg kjenner. Jeg ble ikke skiløper for å komme i media, det var fordi jeg synes det er gøy å gå på ski.

- Klarer du å ha den samme skigleden når det er en jobb?

- Jeg ser ikke på det som en jobb. Jeg er ganske heldig som får være ute i naturen, være sammen med en fin gjeng på tur, reise og se mange fine steder. Media er opptatt av resultater og at dét er det viktigste, men nå som jeg har blitt eldre og vært med lenge er det hele pakka jeg setter pris på.

«Hva vil de egentlig?»

En del av pakka er også trykk fra media. Langrennsjentene er superpopulære.

- Når vi kommer på samling ser vi plutselig masse medier. Da blir det på en måte litt sånn: «Hva vil de egentlig?». Men det er veldig bra for oss, vi prøver å by på oss selv sånn at media får det de vil ha. Vi er vant til det.

- Hvorfor tror du det er så mye interesse rundt langrenn?

- Det er en fin sport og mange nordmenn synes det er gøy å gå på ski. Du kan se på ski på TV og prøve det selv rett etterpå. Det er en slags nærhet der. Ski er en folkelig sport som er lett for alle å prøve.

- Hva kan det norske folk forvente av dere denne sesongen?

- Vi gjør hvert fall så godt vi kan. Vi jobber for å bli bedre hver eneste dag og har lyst til å være best. Vi bruker all tid og energi på langrenn. Det er dette vi legger livene våre i, sier Falla, som representerer Gjerdrum Idrettslag fra Akershus.

- Det var ikke den klubben jeg vokste opp i, men det er en klubb hvor jeg har fått støtte når jeg har blitt eldre. Jeg prøver å bidra til bredden i klubben ved å trene unge klubbvenninner.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!