Uavgjort i Haugesund etter dramatisk avslutning

Örn Kjartansson straffehelt for Vålerenga på overtid.

• Haugesund - Vålerenga 1-1

HAUGESUND STADION (Dagbladet): Det ble en dramatisk avslutning på oppgjøret mellom FK Haugesund og Vålerenga. Hjemmelaget så ut til å sikre seg årets første trepoenger, men langt på overtid blåste dommer Anders Johansen et omdiskutert straffespark til gjestene.

Det tok VIF-spiss Vidar Örn Kjartansson seg iskaldt av, og reddet dermed ett poeng for hovedstadslaget.

- Vi skulle hatt en straffe i første omgang, så målet og straffen var fortjent, sier Kjartansson til C More. Kongshavn vraket Vålerenga kom til Haugesund med selvtillit fra forrige rundes 3-1-seier hjemme mot Bodø/Glimt. Trener Kjetil Rekdal hadde likevel foretatt flere endringer på laget. Størst oppmerksomhet fikk vrakingen av keeper Gudmund Taksdal Kongshavn. Østerrikeren Michael Langer ble hentet på overgangsvinduets siste dag og fikk en overraskende sjanse fra start allerede i kveld.

En sjanse 29-åringen fikk fordi Rekdal ikke var fornøyd med prestasjonene til Taksdal Kongshavn den siste tiden.

For hjemmelagets del, var det knyttet størst spenning til om stjernespissen Christian Gytkjær skulle starte eller ikke. Èn time før kampstart ble det imidlertid klart at den småskadde dansken ikke engang var på benken. En avgjørelse FKH-trener Jostein Grindhaug forklarte med at Gytkjær trengte hvile for å riste av seg hælproblemene.

Det betydde samtidig at Grindhaug mønstret en startellever uten en eneste reindyrka spiss, for heller ikke målscoreren fra forrige rundes 3-1-tap for Start, Pontus Engblom, klarte å kvitte seg med det som i hans tilfelle var en lårskade.

Stresset VIF Derfor fikk den offensivt anlagte midtbanespilleren Geir Ludvig Fevang sjansen som spydspiss i en 4-2-3-1-formasjon, med unggutten Kristoffer Haraldseid i rollen like bak.

I kampes første minutter viste Haugesund tydelig hva strategien var - å presse Vålerenga høyt i banen. Det sørget for en mengde gunstige brudd, som ved flere anledninger kunne resultert i sjanser og mål.

Midtveis i omgangen var det imidlertid bare Haraldseid som hadde klart å teste VIFs nye sisteskanse, med et skudd som brakte fram en god redning av Langer.

Ikke lenge etterpå måtte østerrikeren i aksjon igjen. Denne gangen var det Joakim Våge Nilsen som fikk Haugesunds sjanse, etter at VIFs Rasmus Lindkvist rotet bort ballen i egen boks. FKH-spillerens avslutning var imidlertid ikke god nok.

Tamt bortelag Vålerenga slet på dette tidspunktet med å skape noe som helst. Balltapene florerte, og midtbanen bestående av Sivert Heltne Nilsen, Christian Grindheim og Herman Stengel ble overkjørt som følge av altfor store avstander i VIF-laget.

På topp fikk tomålsscoreren fra kampen mot Bodø/Glimt, Örn Kjartansson, svært lite å jobbe med. Etter 31 minutter mente imidlertid både han og trener Rekdal at islendingen ble snytt for straffespark da spissen gikk over ende innenfor FKHs 16-meter.

Dommer Anders Johansen, som ledet sin første Tippeliga-kamp for året, var derimot ikke enig.

- Vi blir snytt for en soleklar straffe. Heldigvis fikk vi en straffe tilslutt, sa Kjetil Rekdal i C Mores studio etter kampslutt.

Stadion til himmels Etter den sjeldne VIF-visitten, fortsatte Haugesund å skape det som var av sjanser på sitt nye, flotte stadionanlegg.

44 minutter var spilt da Våge Nilsen igjen kunne ha sendt araberne i ledelsen, men alene med Langer klarte han ikke å putte ballen i mål, til både hans, lagkameratene og publikums fortvilelse.

Det skulle likevel ikke gå mye lenger før samtlige kunne slippe jubelen løs. For på overtid av første omgang dukket plutselig Fevang opp og tuppet ballen mellom beina på Langer og i mål. Noe som betydde at Haugesund kunne ta med seg et fullt fortjent forsprang inn til pausepraten.

Dramatikk Etter hvilen kunne mye tyde på at VIF-gutta hadde fått høre i klar tale fra trener Rekdal at prestasjonen ikke var god nok, for etter at FKH fikk en annullert scoring for angrep på keeper bare sekunder ut i omgangen, kom laget fra hovedstaden mer og mer inn i kampen.

De største sjansene sto imidlertid Haugesund for, helt frem til det 73. spilleminutt, da VIF-back Niklas Gunnarsson klinket kula i tverrliggeren fra distanse.

Kampen gikk deretter inn i den avsluttende fasen, og ettersom utligningen uteble, måtte Rekdal satse stadig mer offensivt. Inn kom kantspillerne Diego Calvo og Alexander Mathisen.

Det skulle vise seg å bli «coaching i verdensklesse», for å bruke trenerens eget begrep, da innbytter Mathisen gikk overende i duell med FKHs serbiske stopper Dusan Cvetinovic. Det hersket tvil om forseelse var innenfor eller utenfor 16-meteren, men dommer Johansen var klar - han blåste straffespark.

Presset på straffetaker Örn Kjartansson var stort, men islendingen lot seg ikke affisere, og satte ballen iskaldt i mål.

Dermed ble det ett poeng til hvert av lagene, noe Vålerenga hadde størst grunn til å være fornøyde med.