SKYLDTE EN MILLIARD: Lance Armstrong ble saksøkt fra flere hold etter dopingskandalen, og skylte til slutt over en milliard norske kroner. Foto: AP/Thao Nguyen
SKYLDTE EN MILLIARD: Lance Armstrong ble saksøkt fra flere hold etter dopingskandalen, og skylte til slutt over en milliard norske kroner. Foto: AP/Thao NguyenVis mer

Lance Armstrong

- Uber reddet familien min

Utallige forlik i utallige søksmål. Hadde det ikke vært for transporttjenesten Uber, vet ikke den tidligere toppsyklisten Lance Armstrong hvor han hadde vært.

Den dopingdømte 47-åringen fra Texas, åpnet for første gang opp om livet etter at han innrømmet doping i et intervju med amerikanske CNBC, tidligere denne uken. Der kommer det fram rystende detaljer.

Han var på toppen av sykkelverden, og vant sju Tour de France på rad fra 1999 til 2005. Han var alltid omstridt, og ble stadig beskyldt for å jukse seg til å bli verdens største idrettsutøver.

Den intense jakten fra USADA (Amerikanske antidopingmyndigheter) fikk etter hvert tidligere lagkamerater til å snu seg mot superstjernen, og korthuset falt litt etter litt fram til året 2012.

Da ble 47-åringen ble fratatt alle sju Tour de France-seirene, og ble samtidig utestengt fra sykkelsporten på livstid, til tross for at han selv fortsatt benektet alle opplysningene.

Da han til slutt selv innrømmet doping i et intervju med Oprah Winfrey i januar 2013, fulgte en haug av søksmål og rettssaker fra ulike aktører. Blant disse var det amerikanske postvesenet, som var hovedsponsor for laget hans i seks av hans sju Tour de France-seire.

Først i april i år kom han til enighet med de amerikanske myndighetene. Saken endte med et forlik på snaut 50 millioner norske kroner på det årelange søksmålet.

- Jeg slapp ikke unna billig, siden dette forliket var det tiende i rekken. Når man summerer alt kom totalsummen på nesten 111 millioner dollar, sier Armstrong om summen han måtte ut med. Etter dagens kurs er dette opp mot 990 millioner kroner.

Investeringen som endret alt

Da kontoen begynte å tappes for penger for fem år siden, var det én ting som reddet ham og familien. Investeringen han hadde gjort i selskapet Uber et par år i forveien.

- Jeg møtte Chris Sacca(Uber-gründeren) da han var i Twitter. Han dro derfra i 2009, og ringte meg for å høre om jeg var interessert i å investere i denne idéen han hadde. Jeg likte fyren, og bestemte meg for å investere i ham. Jeg visste ikke en gang hva Uber var på det tidspunktet. Jeg ga ham 100 000 dollar (om lag 890 000 kroner).

På det tidspunktet var Uber et lite selskap som var verdt om lag 30 millioner norske kroner. I dag er det anslått at verdien har økt til svimlende 120 milliarder dollar.

Da han får spørsmål hva pengene er verdt i dag, vil ikke Armstrong si et eksakt beløp.

- Det er vanskelig å si, men pengene er verdt mye mer i dag. Det er for godt til å være sant. Det har reddet familien vår, sier han med en alvorlig mine.