Therese Johaug knuste konkurrentene på 10 kilometer klassisk da NM i Meråker ble innledet torsdag. Video: Bjørn Langsem. Reporter: John Rasmussen/Dagbladet Vis mer

Therese Johaug vant fellesstart med skibytte i NM

Ubeseirede Johaug med nytt NM-gull: - Helt unik

Therese Johaug fortsetter å knuse konkurrentene på distanserenn. På lørdagens 15 kilometer skiathlon tok hun sitt tiende NM-gull.

I sin første fellesstart denne sesongen var 30-åringen fra Dalsbygda like suveren som hun har vært i de andre distanserennene i comebacksesongen.

- Det er en maktdemonstrasjon. Det hun gjør er helt unikt. Hun har to superløp i NM før hun reiser til høyden i Seisser Alm. Jeg tviler på at noen har en sjanse til å slå henne på distanse i VM, sier NRKs kommentatorduo Jann Post og Torgeir Bjørn.

- Det var kjempefint å gå, selv om det var surt og kaldt. Jeg hadde bestemt meg for å gå mitt eget løp i dag, og forsøke å øke hele veien. Det er jeg veldig fornøyd med at jeg klarte, sier Johaug.

Neste stopp for Johaug er nå Alpene. Johaug kjører sin vanlige mesterskapsforberedelse i Seiser Alm i Italia og reiser dit på mandag.

- Jeg kjenner veldig godt at jeg ble stiv i de lange motbakkene, men jeg var fin igjen i lettpartiene. Jeg er der jeg vil være nå, så det er godt å få med meg to gode renn fra NM før jeg reiser ned til høyden, sier Johaug til NRK.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen gjorde et godt renn, men var aldri i nærheten av å tukte verdens beste distanseløper. Det ble til slutt sølv på Heming-løperen.

Dagens største overraskelse sto Kari Øyre Slind for. Hun avgjorde kampen om bronsen i kamp med landslagskollegaene Heidi Weng, Maiken Caspersen Falla og Ingvild Flugstad Østberg.

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Sprengåpnet

Johaug tok ledelsen fra start og så seg aldri tilbake. Jacobsen hang med de første to kilometerne, men Johaug fortsatte det høye tempoet og tok aldri hvileskjær.

Avstanden mellom de to økte stadig, og ved skibyttet på 7,5 kilometer skilte det over tjue sekunder. Også ned til de jagende bak økte avstanden for hvert stavtak. Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg var i en gruppe på fem, som ved skibyttet lå over 45 sekunder bak.

Kun på de første 700 meterne på skøytedelen stakk Johaug ifra med sju sekunder på Jacobsen, og 14 på den jagende gruppa bak.

- Fenomenalt

NRKs kommentatorteam var uhyre imponerte over det Johaug gjorde i løypa.

- – Det Therese gjorde i den bakken, er helt utrolig. Det er fenomenalt, sier NRKs ekspertkommentator Torgeir Bjørn.

Drøye tre kilometer før mål var det 47 sekunder mellom Johaug og Jacobsen. Kvintetten med Østberg og Weng lå ett minutt og 24 sekunder bak.

Johaug kjørte på og i mål var avstanden økt ytterligere. Nok en gang var hun dermed i egen klasse på distanse. Hun har vunnet samtlige distanserenn hun har startet i 2019-sesongen.

Skiathlon er én av øvelsene under VM i Seefeld, og lørdagens renn var dermed en gyllen mulighet til å vise seg verdig en plass på distanselaget. Johaug, Jacobsen og Østberg virket sikre på forhånd, mens Heidi Weng og Ragnhild Haga var ventet å kjempe om den siste plassen.