«Ubrukelig»

Bryteren Fritz Aanes (22) ble sendt tilbake til Sverige med tittelen «ubrukelig» da han møtte til militærtjeneste ved idrettskompaniet på Kolsås i går formiddag.

Til tross for at den dopingutestengte OL-utøveren kan fjerne gipsen på den opererte tommelen allerede om to uker, nektet Forsvaret ham å starte den seks måneder lange førstegangstjenesten i går.

I stedet fikk han beskjed om å reise tilbake til Sverige - og avvente en ny innkallelse om et halvt års tid.

- Jeg trodde først at de fleipet med meg, og begynte å le. Da skjelte de meg ut og sa at dette ikke var noe å le av. De sa rett ut at jeg var ubrukelig og ville ikke engang høre på min versjon. Typisk for folk som er opptatt av å vise at de har makt, sier Fritz Aanes til Dagbladet.

Usikkerhet

Avgjørelsen sender Narvik-gutten ut i en vanskelig økonomisk situasjon det neste halve året:

Han er utestengt i to år av det internasjonale bryteforbundet (FILA) for å ha avlagt positiv dopingprøve under OL i Sydney - og som følge av det mister bryteren retten til utøverstipend fra Olympiatoppen i suspensjonsperioden.

Arne Lier i Olympiatoppen bekreftet overfor Dagbladet i går at Fritz ville mottatt 100000 kroner i årlig støtte etter den sterke 4. plassen i Sydney - en plassering han siden ble fratatt etter at kosttilskuddet han spiste, Pyrovate, viste seg å inneholde spor av det anabole steroidet nandrolon.

- Nå vet jeg ikke hvordan jeg skal få endene til å møtes. Jeg har 14 lokale sponsorer i Narvik, men tilskuddet derfra er ikke nok. I tillegg til at jeg trener for fullt må jeg nå sannsynligvis skaffe meg en jobb ved siden av. Situasjonen blir snudd helt på hodet på grunn av en gips som jeg skal ta av om to uker. Helt utrolig, depper han.

Planen til Fritz Aanes var å fullføre militærtjeneste de neste seks månedene mens hans advokat Are Johnsen jobber for fullt med å få opphevet dopingdommen - eller i det minste få den nedskrevet til maksimum seks måneder.

I så fall kunne han konkurrert for fullt og samtidig fått tilbake utøverstipend fra Olympiatoppen etter endt militærtjeneste.

Teknisk umulig

Kompanisjef Jon Terje Hauger i idrettskompaniet på Kolsås kjente ikke saken da Dagbladet nådde ham på telefon i går - og ville derfor ikke si så mye om den.

- Det jeg kan si er at alle soldater skal ha en grunnleggende soldatutdannelse som gjør at de kan gjøre tjeneste i Heimevernet etterpå. I dette ligger blant annet våpenopp-læring, og det er teknisk umulig med gips, sier Jon Terje Hauger.