- Ubrukelige forbilder

MEDELLIN/BOGOTA (Dagbladet): Indepediente Medellins treningsfelt er bedre sikret enn hvelvet til Norges Bank - bak murer, piggtråd, vakttårn og tungt bevæpnede vakter med kløe i pekefingeren. Lagets stjerne Adolfo Valencia (30) synes ikke det er det minste betenkelig. - Her i Colombia har vi ikke noe voldsproblem, sier han til Dagbladet.

Røde Kors har satt i gang en omfattende antivoldskampanje i sportsgale Colombia der budskapet spres via fotballregler. Men ikke tro at Valencia og resten av landslagsgutta ble spurt om å være ambassadører for fotball mot vold.

- De colombianske landslagsspillerne ville ødelagt kampanjen fordi de er innblandet i så mange skandaler, sier prosjektleder Carlos Rios, og har sørgelig rett.

Kampanjens målgruppe er geriljamedlemmer, dødsskvadroner, bandemedlemmer og andre voldelige som til sammen myrder 30000 mennesker årlig i Colombia. Da forsvinner mye av effekten hvis forgrunnspersonene i reklamene ikke følger reglene selv.

Escobar

Rios forteller villig om landslagsspillernes oppførsel som gjør dem til ubrukelige forbilder.

- De fleste fotballspillerne startet opp i slummen under fattige kår. De har nesten ingen utdannelse, og suksessen på fotballbanen går til hodet på dem. De bryr seg ikke om andre enn seg selv og følger ikke reglene. - De er alle ubrukelige som forbilder. Faustino Asprilla er et godt eksempel.

- En av de få som var et godt forbilde, Andres Escobar, ble jo tatt livet av, legger han til.

Likegyldig

Dagbladet besøkte nevnte Independiente Medellins treningsfelt på brennevinsfabrikken i Medellin for å teste hypotesen. Adolfo «Toget» Valencia er den mestscorende i colombiansk ligafotball noensinne, har vært proff i Bayern München og Atletico Madrid og også deltatt i de to siste VM-sluttspillene. Vi spurte ham om hva han syntes om den storslåtte antivoldskampanjen som gjennomsyrer colombianske medier.

- Antivoldskampanje? Den har jeg aldri hørt om. Og hva skal vi med det? Vi har jo ikke noe voldsproblem her i Colombia, sier Valencia og ser dumt på oss.

- Men blir ikke selv mange fotballspillere drept av volden i Colombia?

- Da har de i tilfelle fortjent det. Det er en regel som gjelder overalt som sier at dersom du ikke oppsøker vold, slipper du unna. Det er ikke noe verre her enn i Europa. Og folk her i Colombia synes det er gøy å se meg spille.

- Derfor trenger jeg ikke å frykte at noen skyter meg, sier han likegyldig.

Skandaler

- Men hva med din landslagskamerat Andres Escobar som ble brutalt myrdet?

- Det går ikke an å tenke tilbake på et slikt tilfelle. Den episoden har jeg fortrengt for lenge siden.

Ved siden av Valencia på treningsbanen innenfor murene, piggtråden og vaktene står Wilson Perez som også var tatt ut til Frankrike-VM. Men han fikk ikke utreisetillatelse fordi han var involvert i en kokainskandale denne våren.

Lista over andre såkalte forbilder med skandaler på samvittigheten er lang. Landets tre største stjerner de ti siste åra er ingen unntak. Faustino Asprilla, Rene Higuita og Carlos Valderrama er alle fryktelig upopulære i hjemlandet.

- Trist, men slik er det bare i Colombia, konkluderer prosjektleder Rios.