UCI åpner dopingsak mot Contador

Risikerer to års utestengelse.

ÅPNER DOPINGSAK: Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) har formelt åpnet dopingsak mo Alberto Contador (i forgrunnen). Her under et kriteriumsritt i Oviedio 30. oktober.Foto: SCANPIX/AP Photo/Paco Paredes
ÅPNER DOPINGSAK: Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) har formelt åpnet dopingsak mo Alberto Contador (i forgrunnen). Her under et kriteriumsritt i Oviedio 30. oktober.Foto: SCANPIX/AP Photo/Paco ParedesVis mer

(Dagbladet): Dopingavsløringen av verdens beste etapperytter, Alberto Contador, er et steg nærmere en avgjørelse etter at Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) mandag bekreftet at de nå vil åpne disiplinærsak mot den tredobbelte Tour de France-vinneren, melder nyhetsbyrået AFP.

- Etter en lang og omhyggelig gransking betrodd til høyt kvalifiserte WADA-eksperter, og tatt i betraktning all tilgjengelig informasjon, har UCI konkludert med at det nå bør åpnes en disiplinærsak mot Alberto Contador, heter det i en uttalelse fra UCI, gjengitt av cyclingnews.com.

Saken vil nå bli overlevert til det nasjonale sykkelforbundet i Spania, som skal avgjøre hvorvidt Contador skal straffes eller ikke.

- UCI har i dag sendt en anmodning til det spanske forbundet, som har kompetanse til å felle en dom i denne saken. Det er nå det nasjonale forbundets ansvar å avgjøre om Alberto Contador har brutt UCIs antidopingreglement.

Kritiske røster vil nok hevde at det er å sette bukken til havresekken, med tanke på dopinghistorikken og manglende utvist vilje til å rydde opp i spansk sykkelsport, men slik er prosedyren.

UCIs initiativ hilses iallfall velkommen i Contador-leiren.

- Da denne nyheten kom om at det skal settes i gang sak mot Contador, betyr det at vi er på vei til å kunne få oppklart denne saken en gang for alle, sier Contadors talsmann Jacinto Vidarte, ifølge NTB.

Risikerer to år Tidligere i høst ble det avslørt at 27-åringen hadde testet positivt på det ulovlige stoffet clenbuterol under hviledagen i Pau under årets Tour de France. Både A- og B-prøven ga positivt utslag.

De positive prøvene ledet umiddelbart til en provisorisk suspensjon av spanjolen mens etterforskningen pågikk.

Skulle han nå bli dømt for brudd på dopingreglene risikerer han en utestengelse på to år, og vil bli fratatt sammenlagtseieren i årets Tour, som i stedet vil tilfalle Andy Schleck.

Biff Contador har hele tiden hevdet sin uskyld, og anført at han hadde blitt utsatt for matforurensning og at han var blitt tilført stoffet gjennom en spansk biff han spiste til middag.

Han har dessuten truet med å legge opp dersom han skulle bli domfelt.

Clentbuterol er et stoff hvis normale anvendelsesområde er i storfeoppdrett for å få kalver til å vokse raskere. Det er en astmamedisin og anabolt stoff. Stoffet virker fettforbrennende og muskeloppbyggende, og forekommer ikke naturlig i menneskekroppen.

Plastrester Men den mikroskopiske mengden som ble funnet i prøvene av Contador, gjorde at man ikke uten videre kunne avvise spanjolens forklaring.

Den tyske bordtennisspilleren Dimitrij Ovtcharov er et eksempel på en som ble frikjent for dopinganklager etter å ha brukt samme forklaring som Contador. 

Likevel har det kommet lekkasjer fra dopinglabratoriet i Köln, som har behandlet prøvene, hvor det ble påstått at det også ble gjort funn av plastrester i Contadors urinprøve.

Noe slikt kan peke mot at han har fått i seg innhold fra en blodpose i plastikk, og det kan tyde på at syklisten på et tidligere tidspunkt fikk i seg større mengder med clenbuterol.

Riis på bar bakke Den tredobbelte Tour-vinneren, som også har vunnet Giro d'Italia og Vuelta a España, og dermed tilhører en eksklusiv gruppe på fem ryttere som har vunnet samtlige «Grand Tours», har skrevet under for Bjarne Riis sitt profflag fra og med neste sesong.

Hovedsponsoren til Riis, Saxo Bank, har lovet å være med videre uavhengig om Contador skulle bli dopingtatt, men den danske sykkellederen står på bar bakke dersom spanjolen blir utestengt.

Stjerner som Andy og Fränk Schleck, Fabian Cancellara og Stuart O'Grady har alle forlatt laget, og Riis har satset absolutt alt på Contador.