MYE Å BETALE TILBAKE: Lance Armstrong etter seirene i Tour de France fra 1999 til 2005 (det nyeste øverst til venstre). Nederst til høyre holder han opp sju fingre etter den sjuende sammenlagtseieren i 2005. Foto: JAVIER SORIANO / AFP / NTB SCANPIX
MYE Å BETALE TILBAKE: Lance Armstrong etter seirene i Tour de France fra 1999 til 2005 (det nyeste øverst til venstre). Nederst til høyre holder han opp sju fingre etter den sjuende sammenlagtseieren i 2005. Foto: JAVIER SORIANO / AFP / NTB SCANPIXVis mer

UCI ber dopingsynderne betale tilbake prispenger

Og vil fjerne alle eks-dopere fra støtteapparatene.


(Dagbladet): Etter at USADAs rapport om doping i U.S. Postal Service-laget med Lance Armstrong i spissen ble lagt fram mandag, sa Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) at de ikke vil utnevne nye vinnere i Tour de France i årene 1999 til 2005, da Armstrong vant sju ganger på rad.

I dag utvider de dette til å gjelde alle sykkelresultater som blir slettet på grunn av doping i perioden 1998 til 2005 - uten å ta hensyn til foreldelsesfristen.

I tillegg ber de ryttere som hadde svin på skogen i denne perioden om å betale tilbake premiepengene, opplyser UCI i en pressemelding.

«Kommiteen (UCIs management committee - journ. anm), ba også Armstrong og alle andre berørte ryttere om å returnere premiepenger de hadde mottatt» heter det i pressemeldingen.

Kan påvirke Kjærgaard Steffen Kjærgaard, sportssjef i det Norges Cykleforbund og tidligere proffsyklist, innrømmet tirsdag at han brukte epo fra 1998 til 2002. Han var lagkamerat med Armstrong i U.S. Postal Service fra 2000 til 2002.

Under pressekonferansen der Kjærgaard fortalte sin historie til norsk presse, ble han blant annet spurt om han ville betale tilbake pengene han hadde tjent i tiden da han jukset.

- Jeg er i en livssituasjon der det ikke er så lett å gi tilbake penger, men det er en del av den dårlige samvittigheten min, sa Kjærgaard.

UCI sier også at selv om de mener det er gjort enorme framskritt i kampen mot doping siden 2005, vil de initiere en uavhengig granskning av beskyldningene mot UCI i Armstrong-saken.

Det internasjonale sykkelforbundet er anklaget for å ha bidratt til å skjule beviser på doping.

Vil fjerne eks-dopere UCI sier videre at en del av den uavhengige granskningskommisjonens mandat blir å «finne måter å forsikre at personer som er tatt for doping ikke lenger kan være en del av sporten, inkludert som del av et støtteapparat».

I dag er det flere tidligere ryttere som enten har innrømmet eller vært under mistanke for doping som har lederverv i de profesjonelle lagene.

I går ble amerikanske Bobby Julich kastet ut av trenerteamet i Team Sky, da han innrømmet at han hadde brukt epo mellom 1996 og 1998. Innrømmelsen kom da Sky-laget krevde en egenerklæring fra sine ansatte om at de ikke hadde dopingfortid.

Rapport til sommeren UCI sier de vil forteller den første uka i november hvilket uavhengig sportsorgan som skal utnevne medlemmene i granskningskommisjonen.

Planen er at kommisjonen skal legge fram sin rapport innen 1. juni neste år.

- Som jeg sa på mandag, er UCI bestemt på å snu denne vonde perioden i historien til sporten vår. Vi vil gjøre alle tiltak som kommisjonen finner nødvendige og vi vil få sykkelsporten tilbake på sporet. I dag er sykling en helt annen idrett enn det var i perioden 1998 - 2005. Rytterne er nå underlagt de mest moderne og effektive antidoping-prosedyrene og reglene innen idretten. Likevel har vi lyttet til verdens reaksjon på Armstrong-affæren, og går til disse avgjørende stegene som et svar på de alvorlige bekymringene, sier UCI-president Pat McQuaid i pressemeldingen.