MYE Å BETALE TILBAKE: Lance Armstrong etter seirene i Tour de France fra 1999 til 2005 (det nyeste øverst til venstre). Nederst til høyre holder han opp sju fingre etter den sjuende sammenlagtseieren i 2005. Foto: JAVIER SORIANO / AFP / NTB SCANPIX
MYE Å BETALE TILBAKE: Lance Armstrong etter seirene i Tour de France fra 1999 til 2005 (det nyeste øverst til venstre). Nederst til høyre holder han opp sju fingre etter den sjuende sammenlagtseieren i 2005. Foto: JAVIER SORIANO / AFP / NTB SCANPIXVis mer

UCI ber dopingsynderne betale tilbake prispenger

Og vil fjerne alle eks-dopere fra støtteapparatene.


(Dagbladet): Etter at USADAs rapport om doping i U.S. Postal Service-laget med Lance Armstrong i spissen ble lagt fram mandag, sa Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) at de ikke vil utnevne nye vinnere i Tour de France i årene 1999 til 2005, da Armstrong vant sju ganger på rad.

I dag utvider de dette til å gjelde alle sykkelresultater som blir slettet på grunn av doping i perioden 1998 til 2005 - uten å ta hensyn til foreldelsesfristen.

I tillegg ber de ryttere som hadde svin på skogen i denne perioden om å betale tilbake premiepengene, opplyser UCI i en pressemelding.

«Kommiteen (UCIs management committee - journ. anm), ba også Armstrong og alle andre berørte ryttere om å returnere premiepenger de hadde mottatt» heter det i pressemeldingen.

Kan påvirke Kjærgaard Steffen Kjærgaard, sportssjef i det Norges Cykleforbund og tidligere proffsyklist, innrømmet tirsdag at han brukte epo fra 1998 til 2002. Han var lagkamerat med Armstrong i U.S. Postal Service fra 2000 til 2002.

Under pressekonferansen der Kjærgaard fortalte sin historie til norsk presse, ble han blant annet spurt om han ville betale tilbake pengene han hadde tjent i tiden da han jukset.

- Jeg er i en livssituasjon der det ikke er så lett å gi tilbake penger, men det er en del av den dårlige samvittigheten min, sa Kjærgaard.

Artikkelen fortsetter under annonsen

UCI sier også at selv om de mener det er gjort enorme framskritt i kampen mot doping siden 2005, vil de initiere en uavhengig granskning av beskyldningene mot UCI i Armstrong-saken.

Det internasjonale sykkelforbundet er anklaget for å ha bidratt til å skjule beviser på doping.

Vil fjerne eks-dopere UCI sier videre at en del av den uavhengige granskningskommisjonens mandat blir å «finne måter å forsikre at personer som er tatt for doping ikke lenger kan være en del av sporten, inkludert som del av et støtteapparat».

I dag er det flere tidligere ryttere som enten har innrømmet eller vært under mistanke for doping som har lederverv i de profesjonelle lagene.

I går ble amerikanske Bobby Julich kastet ut av trenerteamet i Team Sky, da han innrømmet at han hadde brukt epo mellom 1996 og 1998. Innrømmelsen kom da Sky-laget krevde en egenerklæring fra sine ansatte om at de ikke hadde dopingfortid.

Rapport til sommeren UCI sier de vil forteller den første uka i november hvilket uavhengig sportsorgan som skal utnevne medlemmene i granskningskommisjonen.

Planen er at kommisjonen skal legge fram sin rapport innen 1. juni neste år.

- Som jeg sa på mandag, er UCI bestemt på å snu denne vonde perioden i historien til sporten vår. Vi vil gjøre alle tiltak som kommisjonen finner nødvendige og vi vil få sykkelsporten tilbake på sporet. I dag er sykling en helt annen idrett enn det var i perioden 1998 - 2005. Rytterne er nå underlagt de mest moderne og effektive antidoping-prosedyrene og reglene innen idretten. Likevel har vi lyttet til verdens reaksjon på Armstrong-affæren, og går til disse avgjørende stegene som et svar på de alvorlige bekymringene, sier UCI-president Pat McQuaid i pressemeldingen.