Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- UCI dekket over Contador og Armstrongs dopingbruk

Hemmelig rapport offentliggjort i natt.

JUKSEMAKER: Nye avsløringer om hvordan det internasjonale sykkelforbundet (UCI) hjalp med å dekke over for Lance Armstrongs dopingbruk.  (AP Photo/Thao Nguyen, File)
JUKSEMAKER: Nye avsløringer om hvordan det internasjonale sykkelforbundet (UCI) hjalp med å dekke over for Lance Armstrongs dopingbruk. (AP Photo/Thao Nguyen, File) Vis mer

(Dagbladet:) Natt til i dag ble det lekket et anonymt dokument til media som går rett i strupen på UCI og hevder de dekket over for Lance Armstrong og Alberto Contadors dopingbruk.

I en tre sider lang oppsummering, av det som opprinnelig skal være et 54 siders dokument, kommer anklagene mot tidligere UCI-president Hein Verbruggen og nåværende president Pat McQuaid på rekke og rad. Utdraget kan du lese her.

Rapporten som heter «A Report on Corruption in the Leadership of the Union Cycliste Internationale» sier blant annet i punkt fire at det finnes bevis for at UCI prøvde å dekke over for Contadors positive dopingprøve i 2010 i bytte mot penger. Hestehandelen ble i følge rapporten aldri en realitet fordi laboratoriet lekket prøvene til media.

Dekket over for Armstrong i 1999 Det blir også hevdet i rapporten at UCI at Armstrongs advokater fikk tilgang til rapporten som ble utredet etter hans positive dopingprøve i 1999 og at deler av den ble endret for å gjøre Armstrongs sak om prosedyrefeil på laboratoriet mer fordelaktig amerikaneren.

- Det styrker bare inntrykket av at de store utøverne beskyttes av de myndighetene som skal beskytte den rene utøveren. Vi vet jo at Armstrong har hatt et spesielt godt forhold til Verbruggen i mange år, sier TV2s sykkelkommentator Mads Kaggestad

- De burde bare tatt Armstrong i 1999 og kastet han ut. I stedet så fikset de prøvene og utsatte problemene. Det var synd for sykkelsporten i en tid hvor man prøvde å fordøye Festina-skandalen fra året før.

Utpressing i Bergen Han er så vidt blitt kjent med innholdet i rapporten, men han har hørt snakk at en slik utredning skal ha eksistert.

GODE VENNER: Hein Verbruggen og Lance Armstrong har hatt et godt forhold til hverandre i mange år. Nå kan det imidlertid vise seg at forholdet kan ha dekket over for Armstrongs systematiske dopingprogram. (AP Photo/Christophe Ena, File)
GODE VENNER: Hein Verbruggen og Lance Armstrong har hatt et godt forhold til hverandre i mange år. Nå kan det imidlertid vise seg at forholdet kan ha dekket over for Armstrongs systematiske dopingprogram. (AP Photo/Christophe Ena, File) Vis mer

- Dette var noe som kom frem på et UCI-møte i Bergen. Pat McQuaid ble truet med en rapport der milliardær, oligark og en av mennene bak Katusja-laget Makarov [Igor Makarov journ. amn.] sa at han hadde masse beviser på at McQuaid var korrupt og at han ville lekke den om ikke presidenten gikk av.

Møtet ble beskrevet i rapporten under punkt åtte der det skrivet at den aktuelle rapporten ble diskutert og at McQuaid ble gjort klar over innholdet.

Tour of Ireland Det kommer også frem av rapporten at McQuaid strakk reglene i forbindelse med dopingtestingen under Armtstrongs comeback i 2009. Dette gjorde at amerikaneren kunne kjøre Tour Down Under i Australia og samtidig kunne motta premiepengene på en million dollar. Armstrong skulle også, som en del av avtalen, kjøre Tour of Ireland gratis ettersom McQuaids venner og familie var involvert i rittet.

- Han kjemper med nebb og klør for å bli. Men problemet hans er at alle disse avsløringene som har blitt kjent henger over han. Det føyer seg nye ting inn i rekken hele tiden. Det gjør at han har ikke noe troverdighet og det beste hadde vært om han gikk av som president, sier Kaggestad.

Stiller spørsmålstegn Om den hemmelige rapporten skulle vise seg å ha rot i virkeligheten er Kaggestad bekymret over UCI og dopingparadokset.

INGENTING Å SKJULE: Under en pressekonferanse i 2012 der de påstod at de ikke hadde noe å skjule i forbindelse med Armstrong-saken. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
INGENTING Å SKJULE: Under en pressekonferanse i 2012 der de påstod at de ikke hadde noe å skjule i forbindelse med Armstrong-saken. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI Vis mer

- At UCI som særforbund investerer masse penger i gullkalvene sine, Lance og Alberto, for å så stenge pengekrana for seg selv, det er svært problematisk og et paradoks.

Kaggestad mener derfor at ikke en negativ eller positiv dopingprøve kan være et sikkert bevis.

- Det er god grunn til å stille spørsmålstegn ved hele idretten når det gjelder positive dopingprøver og hvor konsekvent det jobbes i antidopingarbeidet. Det at folk ikke blir tatt i doping er ikke et bevis på at de ikke er dopet. Det vet vi jo.

ARGUSØYNE Et samlet pressekorps fikk i 2011 se Alberto Contador si at han var blitt suspendert av det internasjonale sykkelforbundet i ett år.  AFP PHOTO / JAVIER SORIANO
ARGUSØYNE Et samlet pressekorps fikk i 2011 se Alberto Contador si at han var blitt suspendert av det internasjonale sykkelforbundet i ett år. AFP PHOTO / JAVIER SORIANO Vis mer

Han er heller ikke imponert over at Verbuggen, som blir beskrevet som gjennomført korrupt, får jobbe i IOC med å forhindre juks.

- Verbruggen, er etter det jeg  har hørt fra kilder høyt oppe i norsk idrett, æresmedlem av IOC og jobber med anti-kampfiksingstiltak. At en sånn type som er gjennomkorrupt fra sin tid i sykkelverden skal hindre at andre folk jukser, det skjønner ikke jeg.

Pat McQuaid slapp i forbindelse med offentliggjøringen av rapporten en pressemelding der han kategorisk benekter anklagene.

HESTEHANDEL: Alberto Contador ble i 2010 framdømt seieren i Tour de France etter å ha testet positivt på det forbudte stoffet Clenbuterol som brukes som hestemedisin.  AFP PHOTO PATRICK HERTZOG
HESTEHANDEL: Alberto Contador ble i 2010 framdømt seieren i Tour de France etter å ha testet positivt på det forbudte stoffet Clenbuterol som brukes som hestemedisin. AFP PHOTO PATRICK HERTZOG Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling