KAN BETY SLUTTEN? Utestengelsen av Alberto Contador (t.v.) og slettingen av alle resultatene hans fra i fjor, kan koste Saxo Bank-laget og eier Bjarne Riis plassen i World Tour. Foto: Nils Meilvang, Reuters/Scanpix
KAN BETY SLUTTEN? Utestengelsen av Alberto Contador (t.v.) og slettingen av alle resultatene hans fra i fjor, kan koste Saxo Bank-laget og eier Bjarne Riis plassen i World Tour. Foto: Nils Meilvang, Reuters/ScanpixVis mer

UCI krever Contador for 19 millioner

- Mildt sagt en tragedie for Saxo Bank-laget.

(Dagbladet): Alberto Contador ble i dag utstengt i to år fra sykkelsporten. Idrettens voldgiftsrett (CAS) ga Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) og WADA medhold i anken av Det spanske sykkelforbundets frikjennelse fra februar i fjor.

CAS skriver videre i dommen (.pdf-fil) at de vil behandle kravet fra UCI om cirka 19 millioner kroner i erstatning fra Contador i en separat forhandling.

I tillegg til en bot på 2 485 000 euro - cirka 19 millioner kroner - vil UCI ha 70 prosent av den variable andelen av Contadors «image contract» og dekking av en rekke saksomkostninger.

Han har tjent store premiepenger på Tour de France-seieren i 2010, som han i dag ble fradømt, og i løpet av fjorårssesongen.

Contador er også fradømt alle resultatene han oppnådde 2011 i påvente av CAS-behandlingen av anken. Contador vant Giro d'Italia og ble nummer fem i sammendraget i Tour de France.

Nå vil UCI ha premiepengene tilbake.

I slutten av dommen skriver CAS at spørsmålet om en eventuell bot skal behandles i en separat forhandling. Der skal også spørsmålet om saksomkostningene knyttet til hele saken tas opp.

- Tragedie for Saxo Bank I tillegg kan dommen ramme - og kanskje knuse - Contadors danske lag Saxo Bank med Bjarne Riis ved roret.

- TRAGEDIE FOR SAXO BANK: Mads Kaggestad ser for seg at 60-70 mann kan miste jobben om Saxo Bank stuper etter Contadors utestengelse.
Foto: Håkon Mosvold Larsen, Scanpix
- TRAGEDIE FOR SAXO BANK: Mads Kaggestad ser for seg at 60-70 mann kan miste jobben om Saxo Bank stuper etter Contadors utestengelse. Foto: Håkon Mosvold Larsen, Scanpix Vis mer

- Det er mildt sagt en tragedie for dem. Alt er bygd opp rundt Contador. Nå vant en annen fra Saxo Bank, Nick Nuyens, Flandern Rundt i fjor. Men det er Tour de France som gjelder, sier tidligere proffsyklist Mads Kaggestad til Dagbladet. 

Dommen betyr trolig også at laget blir fratatt alle rankingpoengene Contador kjørte inn i fjor.

- Det var disse poengene som sikret SaxoBank plass i World Tour. Hvis de tar fra Contador rankingpoengene også, kan laget i verste fall miste den plassen. Da mister de invitasjon til alle de store rittene, og det er i så fall enda verre, sier Kaggestad.

Det igjen kan bety slutten for det danske profflaget.

- Ja, det kommer litt an på hva det står i kontrakten. Men det kan bety at 60-70 mann står uten jobb, og det vil være tragisk. De har noen skikkelige gode ryttere på laget, men det er neppe de rytterne sponsorene er ute etter.

- Sagt han vil legge opp Contadors to års utestengelse gjelder fra han først ble dømt 25. januar i fjor, men han får trukket fra tida han var suspendert før dommen. Det betyr at han kan konkurrere igjen fra 5. august i år, ifølge Cyclingnews.com.

Spørsmålet er om Contador kommer tilbake i det hele tatt.

- Dette er et slag i trynet, og det vil kunne gjøre noe med motivasjonen hans. Han har sagt at han legger opp om han fratas resultatene sine. Så får vi se hvor gode lederegenskapene til Bjarne Riis er, og hvor flink han er til å motivere utøverne i virkelig tunge tider, sier Mads Kaggestad.

UCI og Wada anket dommen tidlig i fjor vår, men først nå kom avgjørelsen fra CAS. Det betyr i praksis at det meste av utestengelsen er over før den endelige dommen til Contador er offentliggjort.

- I framtida håper jeg det internasjonale sykkelforbundet kan dømme med en gang, i stedet for at nasjonale forbund får ansvaret. Det vil gjøre det enklere. Nå blir det stadig anker på dommene fra de nasjonale forbundene, fordi UCI mener de har tatt for lett på saken, mener Kaggestad.

- Det spanske forbundet ga ham først ett års utestengelse, men så blandet statsministeren seg inn og mente han var uskyldig, og så ble det tatt en ny vurdering og han ble frifunnet. Det er vanskelig for nasjonale forbund å dømme sin største stjerne. Presidenten i forbundet gikk også ut og sa at Contador var hans personlige venn, og at håpet på frifinnelse. Det er ei smørje som ikke er helt ryddig, og det gir et veldig dårlig inntrykk.

- Er dette en god eller dårlig dag for sykkelsporten?

- Det var en dårlig dag for sykkelsporten den dagen han fikk i seg stoffet. Men jeg vil si det er positivt at systemet fungerer ved at folk blir tatt når de har fått i seg ting de ikke skal ha. Det har vært en grundig prosess, som sannsynligvis har ført til riktig beslutning. Det er ingen gledelig dag for sykkelsporten, men jeg tror dessverre det er en nødvendighet. Prosessen med å rydde opp i doping fortsetter, og nå med et enda tydeligere eksempel, sier Mads Kaggestad.

MISTER SEIRER: Alberto Contador på seierspallen etter Tour de France 2010. Den daværende Astana-rytteren er fratatt seieren. I stedet blir daværende Saxo Bank-rytter Andy Schleck (t.v.) tilkjent seieren. Foto: Eric Gaillard, Reuters/Scanpix
MISTER SEIRER: Alberto Contador på seierspallen etter Tour de France 2010. Den daværende Astana-rytteren er fratatt seieren. I stedet blir daværende Saxo Bank-rytter Andy Schleck (t.v.) tilkjent seieren. Foto: Eric Gaillard, Reuters/Scanpix Vis mer