BER OM VITNEMÅL: UCI-president Pat McQuaid strippet Lance Armstrong for all ære etter USADA-rapporten i oktober. Nå ber UCI amerikaneren vitne for kommisjonen som etterforsker dem. Foto: SCANPIX/REUTERS/Denis Balibouse
BER OM VITNEMÅL: UCI-president Pat McQuaid strippet Lance Armstrong for all ære etter USADA-rapporten i oktober. Nå ber UCI amerikaneren vitne for kommisjonen som etterforsker dem. Foto: SCANPIX/REUTERS/Denis BalibouseVis mer

UCI: Lance Armstrong må vitne i saken mot oss

Sykkelforbundet kommenterer Oprah-intervjuet.

(Dagbladet): Det internasjonale sykkelforbundet UCI ber Lance Armstrong vitne for den uavhengige kommisjonen som undersøker om forbundet gjorde noe galt under amerikanerens omstridte karriere.

I natt innrømmet Armstrong ifølge rapportene å ha dopet seg i et intervju med Oprah Winfrey, og amerikanske medier skriver i dag at han planlegger å ta med seg sentrale UCI-medlemmer i fallet.

- UCI vil ikke kommentere saker som berører Lance Armstrong før man har hatt muligheten til å se det mye omtalte intervjuet med Oprah Winfrey. UCI har merket seg mediespekulasjonene rundt intervjuet, og rapportene om at han endelig har lagt kortene på bordet om doping i sin sykkelkarriere, heter det i en pressemelding fra forbundet.

- Dersom disse rapportene stemmer, vil vi sterkt oppfordre Lance Armstrong til å vitne for den uavhengige kommisjonen som undersøker påstandene mot UCI, som kom i den nylige rapporten fra USADA.

Beskyttet Lance?
UCI opprettet kommisjonen da det amerikanske dopingbyråets dom mot Armstrong inneholdt en rekke kraftige beskyldninger om korrupsjon og tåkelegging fra UCI sin side.

Det har blitt hevdet at Armstrong ble regelrett beskyttet av UCI, enten ved at positive blodtester ble holdt skjult, eller ved at medlemmer av US Postal-laget ble tipset i forkant av besøk av antidopingpersonell.

At Lance Armstrong donerte en større pengesum til UCI i 2002 - på 100 000 dollar - som angivelig skulle brukes til bekjempelse av doping i sykkelsporten, har også fått stor oppmerksomhet.

Vil vitne
New York Times hevder i dag at amerikaneren nå planlegger å angi flere av verdens sykkeltopper på veien mot å fornye sin egen idrettskarriere.

OMSTRIDT EKS-PRESIDENT: Mange spekulerer på om tidligere UCI-president Hein Verbruggen står på lista over folk Lance Armstrong er villig til å angi i sitt eventuelle vitnemål om doping i sykkelsporten. Foto: SCANPIX/AP/Christophe Ena
OMSTRIDT EKS-PRESIDENT: Mange spekulerer på om tidligere UCI-president Hein Verbruggen står på lista over folk Lance Armstrong er villig til å angi i sitt eventuelle vitnemål om doping i sykkelsporten. Foto: SCANPIX/AP/Christophe Ena Vis mer

Avisa skriver at Lance Armstrong vil vitne mot en rekke mektige personer innen sykkelorganisasjonene, som alle skal ha visst om at han har dopet seg, og som til og med kan ha hjulpet ham med å dope seg.

Ledere i UCI skal stå på Armstrongs liste, det samme gjelder flere av eierne av US Postal.

Det er imidlertid fortsatt uklart i hvilket forum amerikaneren i så fall velger å forklare seg.