UDI sier nei til fotballtalenter

Tre gambiere ville trene med Brann.

Utlendingsdirektoratet (UDI) har avslått søknaden fra tre gambiske ungdommer som ønsket oppholdstillatelse for å gå på Åsane folkehøyskole og spille fotball for Brann.

UDI har begrunnet avslaget med at hovedformålet med oppholdet var et annet enn utdanning. Det gikk nemlig fram av søknaden at ungdommene oppga å være studenter og fotballspillere, og at de i sommer oppholdt seg i Norge for å trene med Brann. Folkehøyskolen skulle betales av Brann.

UDI har også lagt reglene til Det internasjonale fotballforbudet til grunn. Der er hovedregelen et forbud mot overganger for fotballspillere under 18 år.

- UDI ønsker ikke en utvikling hvor utlendingsforskriften brukes for å omgå forbudet mot overganger for fotballspillere under 18 år, sier assisterende avdelingsdirektør Morten Hansen i Utlendingsdirektoratet.

Denne saken er ikke unik. I juni i fjor fikk fire nigerianske spillere under 18 år, blant dem John Obi Mikel, oppholdstillatelse for å utdanne seg ved Norges Toppidrettsgymnas. De fikk opphold fordi hovedmålet var utdanning.

- Det kan synes som om hovedformålet med oppholdet ikke var utdanning, men å rekruttere og knytte til seg unge talentfulle fotballspillere, sier Hansen.

(ANB)