UEFA-cupen kan ryke for Lyn

Alt tyder på at Lyn ender med seriebronse. Derfor har klubben begynt å frykte fredag 13. desember. Da bestemmer UEFA-styret om neste års UEFA-cup legges om til gruppespill. Da mister trolig bronsevinneren i Norge plassen i europacupen.

Her er fakta i kampen om medaljene bak Rosenborg:

  • I morgen klokka 13.00 møtes Lyn og Viking på Ullevaal. Molde møter Sogndal på Røkkeløkka.
  • Lyn vinne for å ha håp om sølvmedaljer. Det får de om Molde taper. Men på hjemmebane har Molde tapt en kamp (Rosenborg), spilt uavgjort to og vunnet resten i år. Laget har sluppet inn bare fire mål på eget gress.
  • Med uavgjort i Molde, må Lyn vinne 13-0 for å knipe sølvet...

Riktignok spiller Sogndal for å unngå kvalifiseringsplassen, og Viking spiller for null og niks, men på forhånd ser det ut som om sølvet havner i Molde.

Og det betyr vel ikke så mye fra eller til, skulle man tro. Men både i Molde og Lyn (som ikke har spilt e-cup på 30 år) har klubbledelsen nå begynt å se for seg konsekvenser ved å ende opp med bronse.

- Om UEFA-styret endrer UEFA-cupen til gruppespill, så kan bronseplassen i Norge bortfalle. Da må enkelte kriterier legges til grunn, og klubber fra de større nasjonene kan bli prioritert, sier Stein-Erlend Hoff i Lyn-administrasjonen.

Dette bekrefter Molde-direktør Espen Silseth.

- Det ligger inne et forslag om å gjøre UEFA-cupen om til gruppespill. I dag er det med veldig mange lag, og noen må bortfalle om UEFA ender opp med bare 32 lag i gruppespillet. Vi har trukket våre egne konklusjoner, sier Silseth.

Hvilket betyr at Molde-gutta har bortimot stående ordre om å unngå tap for enhver pris i morgen.

Håper

Silseth tror også at de større nasjonene blir prioritert foran bronsevinneren fra Norge.

Hoff klamrer seg til håpet om at reglene ikke endres.

- Dette har jeg sjekket inngående. Med dagens regler er vi hundre prosent sikre på europacup om vi ender med bronse, sier han.

Lyn-keeper Thomas André Ødegaard håper inderlig at UEFA beholder dagens system.

- Det betyr veldig mye for Lyn å komme ut i Europa. Det er lenge siden sist, sier han. Ødegaard brenner for øvrig også for at Fotballforbundet legger om dagens regler for hvilke spillere som får medaljer.

- Det er urettferdig og hører ingen steder hjemme at en spiller må ha spilt elleve kamper for å få medalje. Som et skudd fra hofta mener for eksempel at de 15 spillerne som har vært mest på dommerkortet bør få medaljer, sier Ødegaard.

Bitre erfaringer

Han har sjøl bitre erfaringer om temaet:

- Jeg følte dette på kroppen da jeg sto på hele året som reservekeeper for Rosenborg i 1996 uten å få medalje. Jeg skjønner at grensen må gå et sted, men noen ekstra medaljer kan vel ikke koste forbundet annet enn småpenger, sier Ødegaard.

JUBELSESONG: De færreste ekspertene tippet Lyn i medaljestriden før sesongen startet. I morgen spiller Oslo-laget for en sølvmedalje.