Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Uefa, Fifa og alle store ligaer må følge Bundesliga og innføre videodømming nå

I 2017 føles det bortkastet å bruke tid og energi på dommere som ikke henger med i en, kanskje to prosent av hendelsene. Videodømmingen som er på vei må spre seg ut over Bundesliga og FIFA's planer for VM 2018.

GI RONALDO TEKNOLOGIEN: Når sesongen 2017/2018 starter i august vil det være en grov forsømmelse mot det vakre spillet om Bundesliga er den eneste ligaen som velger å gjøre fotballen mest mulig rettferdig. Foto: NTB Scanpix
GI RONALDO TEKNOLOGIEN: Når sesongen 2017/2018 starter i august vil det være en grov forsømmelse mot det vakre spillet om Bundesliga er den eneste ligaen som velger å gjøre fotballen mest mulig rettferdig. Foto: NTB Scanpix Vis mer

SÅ SKJEDDE DET igjen, denne gangen på Santiago Bernabeu da Real Madrid og Bayern Munchen i perioder storspilte om retten for enda en semifinale i Champions League. Det eneste man kan si med sikkerhet er at det kommer til å skje igjen, kanskje allerede når Barcelona skal prøve å snu 0-3 fra bortekampen mot Juventus på Camp Nou i kveld. Men det er ikke lenger dommerfeilene som bør være temaet i disse opphetede og engasjerte debattene i bakkant av kamper avgjort på menneskelige feil.

Det er mangelen på bruken av det åpenbare.

FOR TI ÅR siden, mens mållinjeteknologien ennå var mange år og enda flere dommerskandaler fram i tid, var jeg blant de som mente videodømming var den eneste veien ut av menneskets iboende mangel til aldri å få med seg alt på en fotballbane. I dag håper jeg teknologien er implementert som et rettferdig verktøy i alle store ligaer, turneringer og mesterskap i løpet av et års tid. Og det handler ikke om at enda et Champions League-resultat er manipulert av feil eller at muligheten ble prøvd med stor suksess da Frankrike tapte 0-2 for Spania i en treningskamp i slutten av mars.

Det handler om fornuft.

Når feilene er for alle å se blir det dobbeltfeil å overse dem.

Molde gjorde hakkemat av Ronny Deilas Vålerenga. Video: Fotball Media Vis mer

MOTSTANDEN MOT VIDEODØMMING har vært som motstand mot alle nyvinninger i idretten. Vi liker det ikke, vi vil ikke ha det fordi det bryter med det vi kjenner, det ødelegger sporten. Skøyting i langrenn eller v-stil i hopp er bare to av eksemplene på denne navlebeskuende konservatismen. Vi er bare mennesker, det tar litt tid før vi skjønner idrettens beste. Men da Antoine Griezmann fikk sin 1-0 scoring annullert for offside i den allerede nevnte landskampen i Paris og Gerard Deulofeus annullerte mål ble godkjent - ikke av dommerne, men fra en mann i TV-bussen - hadde Jan Bokløv endelig hoppet bakken ned igjen.

Til tre ganger tjue i stil.

DA REAL MADRID slo Bayern Munchen 4-2 etter ekstraomganger (6-3 sammenlagt) og gikk til sin sjuende strake semifinale i Champions League ble det scoret tre mål som hadde blitt annullert på Stade de France 28. mars. Det første av dem, da Bayerns Thomas Müller var i offside som ballmottaker i forkant av Sergio Ramos sitt selvmål til 1-2, forlenget i tillegg kampen med to ganger femten minutter. De to andre tok Cristiano Ronaldo til ett hundre scoringer i verdens mest prestisjetunge turnering. I et utvidet perspektiv kan den ekstra halvtimen denne tirsdagskvelden koste Real Madrid poeng når de søndag møter Barcelona i et helt avgjørende El Clasico om seriegullet i La Liga.

Jeg bare nevner det som enda en (unødvendig) konsekvens av menneskelige feil.

DET VAR KORREKT at Bayerns Arturo Vidal fikk sitt andre gule kort og ble utvist i denne kampen. Dommernes problem er at han burde vært utvist lenge før han ble sendt i dusjen (84). Det ble derimot ikke Real Madrids Casimiro som på Stade de France ville delt Vidals skjebne. Om ikke etter den andre forseelsen, så helt sikkert etter den tredje. Og slik blir denne fantastiske fotballkampen forhåpentligvis dråpen som får dommerbegeret til å renne over både hos UEFA og FIFA.

Når sesongen 2017/2018 starter i august vil det være en grov forsømmelse mot det vakre spillet om Bundesliga er den eneste ligaen som velger å gjøre fotballen mest mulig rettferdig.

SÅNN KAN DET GJØRES: Antoine Griezmanns scoring ble annullert etter bruk av det såkalte VAR-systemet for under en måned siden, og videodømming er på full fart inn i fotballen. Video: Viasport