UEFA fikk grønt lys for økonomisk fair play

- Dette er en milepæl.

ET STEG NÆRMERE ØKONOMISK FAIR PLAY: Snart får det alvorlige konsekvenser for fotballklubber å bruke mer penger enn de tjener. - Jeg er svært tilfreds med at UEFA og Europakommisjonen sammen har tatt dette avgjørende steget for å sikre en suksessrik og stabil framtid for europeisk fotball, sier UEFA-president Michel Platini. Foto: REUTERS/Stephane Mahe
ET STEG NÆRMERE ØKONOMISK FAIR PLAY: Snart får det alvorlige konsekvenser for fotballklubber å bruke mer penger enn de tjener. - Jeg er svært tilfreds med at UEFA og Europakommisjonen sammen har tatt dette avgjørende steget for å sikre en suksessrik og stabil framtid for europeisk fotball, sier UEFA-president Michel Platini. Foto: REUTERS/Stephane MaheVis mer

Det europeiske fotballforbundet (UEFA) og Europakommisjonen signerte onsdag et felles dokument til støtte for reglene om økonomisk fair play i sporten.

Dermed er det endelig klart at det nye UEFA-regelverket, som trer i kraft neste år, er i tråd med EU-lovverket.

Regelverket pålegger klubber ikke å bruke mer penger enn de tjener. Klubber som ikke overholder regelverket vil ikke få delta i mesterligaen eller europaligaen.

- Dette er en milepæl i arbeidet med å kunne håndheve regelverket, sa UEFAs generalsekretær Gianni Infantino.

Enorm gjeld
Mange klubber sliter fortsatt med enorm gjeld, og onsdagens avtale betyr at klubber som ikke overholder regelverket ikke kan løpe til EU og klage sin nød når UEFA setter ned foten.

- Jeg er svært tilfreds med at UEFA og Europakommisjonen sammen har tatt dette avgjørende steget for å sikre en suksessrik og stabil framtid for europeisk fotball, sa UEFA-president Michel Platini.

- Dette dokumentet bekrefter at UEFAs regler for økonomisk fair play er helt i tråd med EUs regler.

Joaquín Almunia, som er EU-kommissær for konkurransepolitikk, sier at han fullt ut støtter intensjonen i det nye regelverket.

- Jeg mener det er essensielt for fotballklubber å ha solid økonomisk basis. UEFA-reglene vil beskytte interessene til klubber og spillere så vel som fotballen i Europa som sådan, sa han.

Vedtak UEFA-styret har de to siste dagene hatt møter i Istanbul i forkant av torsdagens kongress i den tyrkiske byen.

Tirsdag ble det blant annet besluttet at Norge får arrangere EM-sluttspillet for J19-lag i 2014.

Blant andre avgjørelser besluttet styret å gi økonomisk støtte og utdanningshjelp til Gibraltars fotballforbund. Det er et steg mot det som kan bli UEFA-medlemskap på neste års kongress i London.

Wales fikk avslag på en fornyet bønn om å få kåre europacupdeltakere i den walisiske cupen, noe som ville gi en sjanse til klubber som spiller i det engelske seriesystemet. Det gjelder blant annet Swansea og Cardiff.

(NTB)