Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Uefa frykter nye hakekors-fans mot England

Truer kroatene med poengtrekk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det europeiske fotballforbundet (Uefa) vil ikke se det igjen, det menneskelige hakekorset kroatiske fans dannet under privatkampen mot Italia i august.

I morgen spiller England EM-kvalik mot kroatene, og Uefa sender en kraftig advarsel til vertene før avspark. Rasistiske meldinger eller lyder vil bli straffet hardt.

Siste sjanse

- Det er ingen tvil om at vi kikker nøye på Kroatia. De fikk en advarsel etter EM i 2004, på grunn av ekstreme bannere og slagord. De ble også advart av Fifa etter kampen i Italia, og flere kroatiske klubber har saker på seg etter hendelser i Uefacupen, sier Uefa-talsmann William Gallard til The Guardian.

Trusselen som skal holde orden på Kroatia-fansen er poengtrekk eller utkastelse fra EM-kvalifiseringen.

Mye tyder på at det kroatiske fotballforbundet ikke har forstått alvoret. Forbundet unnskylder fansen som dannet et hakekors i Livorno, og sikkerhetsansvarlig Zoran Cvrk mener apelyder ikke skal tas på alvor.

- Vi håper det ikke skjer i denne kampen. Vi ønsker at alle forstår at vi er er en del av fotball mot rasisme. Ting skjer av og til, og det skjer også med serbiske spillere. Det er en måte å spøke med at folk er av forskjellig rase, men det skjer ikke ofte, sier Cvrk.

Hakekorset i Italia forklarer Kroatia-sjefen med at italienske fans stemplet kroatene som kommunister.

BARE EN SPØK: Her danner Kroatia-fans en figur på tribunen. Sikkerhetssjefen på landslaget mener supporterne bare reagerte på venstrevridde italienske fans i Livorno. Foto: Scanpix/Epa
BARE EN SPØK: Her danner Kroatia-fans en figur på tribunen. Sikkerhetssjefen på landslaget mener supporterne bare reagerte på venstrevridde italienske fans i Livorno. Foto: Scanpix/Epa Vis mer

Banner på banen

Før kampen i morgen kveld skal de kroatiske spillerne ha med seg et antirasismebanner ut på Maksimir stadion, og speakeren skal oppfordre fansen til å besinne seg.

Engelske spillere opplevde rasisme fra spanske fans i 2004, og har også fått ukvemsord slengt mot seg under flere besøk i Øst-Europa de siste årene.

image: Uefa frykter nye hakekors-fans mot England