Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

UEFA krever egenutviklede spillere

Slutt på rene kjøpelag i mesterligaen og UEFA-cupen.

Det europeiske fotballforbundet (UEFA) krever at klubbene i mesterligaen og UEFA-cupen må ha minst fire egenutviklede spillere i sine 25-mannstropper fra starten av 2006/07-sesongen.

Det norske UEFA-styremedlemmet Per Ravn Omdal har ledet gruppen som det siste halvåret har arbeidet for å få et sterkere fokus på egenutvikling av spillere.

Det skal ikke lenger være nok å kjøpe seg til suksess; man må også utvikle spillere selv.

- Denne regelen vil gjelde i mesterligaen og UEFA-cupen, men vår anbefaling er at regelen også blir vedtatt på nasjonalt plan, sier Per Ravn Omdal til NTB.

Kvoten på fire spillere vil økes til seks den neste sesongen, og til åtte hjemmebaserte spillere sesongen 2008/09.

Vil gi stimuli

UEFA definerer hjemmebaserte spillere som spillere i alderen mellom 15 og 21 år som er utviklet i klubben eller av andre klubber i samme nasjonale forbund. Spillerens nasjonalitet er irrelevant så lenge denne er utviklet i klubben eller i samme land.

- Vi prøver med dette å gi stimuli til utdanningen av unge spillere. Vi forsterker interessen rundt landslagene, og vi forsøker å balansere noe av konkurransen i internasjonal fotball, sier Omdal.

KAN SLITE: Chelsea er blant klubbene som ikke tjener mye på UEFAs nye regler. FOTO: SCANPIX/AP
KAN SLITE: Chelsea er blant klubbene som ikke tjener mye på UEFAs nye regler. FOTO: SCANPIX/AP Vis mer

- Det å innføre både et tak på antall spillere på 25 og samtidig ha et krav til antall egenutviklede spillere, vil forhåpentlig stimulere utdanningsaktiviteten hos de nasjonale klubbene, sier han.

- Godt mottatt

Selv om storklubber som Chelsea og Milan neppe vil ønske den nye regelen velkommen, har tilbakemeldingene til Per Ravn Omdal og UEFA-utvalget stort sett vært positive.

- Det er et fåtall som er kritiske til dette. Vi har veldig bred støtte for forslaget. Også mange av de store klubbene ser nødvendigheten av dette, sier Per Ravn Omdal til NTB.

- Responsen har ikke vært enstemmig positiv, men bortimot. Dette er en positiv vei å gå, sier han.


(©NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media