UEFA opprettet disiplinærsak etter kamp-dramet

Mellom Serbia og Albania i går.

Det europeiske fotballforbundet (UEFA) har opprettet disiplinærsak mot Serbia og Albania etter den avbrutte EM-kvalifiseringskampen tirsdag.

Serbias fotballforbund må svare for publikumsopptøyer, bruk av pyroteknikk, kasting av gjenstander, storming av banen og bruk av en laserpenn, samt for utilstrekkelige sikkerhetstiltak.

Albanias fotballforbund må svare for at laget nektet å spille videre og for framvisning av et forbudt banner.

Forbundene vil få en ukes frist til å legge fram sitt syn før saken behandles av UEFAs kontroll-, etikk- og disiplinærutvalg 23. oktober.

Både UEFA-president Michel Platini og FIFA-president Sepp Blatter fordømte onsdag de politisk motiverte provokasjonene og voldshandlingene som førte til at kampen ble avbrutt like før pause og aldri gjenopptatt.

Håndgemeng Oppgjøret var kategorisert som høyrisikokamp selv om det var avtalt at ingen albanske tilhengere skulle få adgang. Det samme gjelder serbiske tilhengere i Albanias hjemmekamp senere i kvalifiseringen.

Like før pause fløy en drone med et banner med kart over Stor-Albania (alle områder på Balkan med albansk befolkning) inn over banen. Serbia-spiller Stefan Mitrovic hoppet opp og rev ned flagget, men flere albanske spillere løp til og ville ta det fra ham. Dermed oppsto et håndgemeng som utviklet seg til masseslagsmål og publikumsopptøyer.

Odd-spiller Herolind Shala, som var albansk reserve, var blant spillerne som ble tildelt flere slag før han kom i sikkerhet i garderoben.

Beskyldninger Landenes myndigheter skyldte på hverandre etter tirsdagens hendelse.

- Dette var planlagt av albanske ekstremister for å destabilisere regionen. Hensikten var å vise Serbia som et intolerant land og å ydmyke alle våre borgere, hevdet Serbias statsminister Aleksandar Vukic.

- Gjestfrihet, som er hellig for alle folkeslag på Balkan, ble tråkket på som aldri før, i en usportslig og fremmedfiendtlig atmosfære, kontret Albanias utenriksminister Ditmir Bushati.

Neste uke skal Edi Rama etter planen besøke Beograd, det første besøk av en albansk statsminister siden 1947. Det besøket er nå i fare, ikke minst etter at hans bror Olsi Rama av serberne beskyldes for å ha styrt dronen.

Olsi Rama, som fløy hjem sammen med laget, benekter å ha stått bak. En tilhengergruppe hevdet onsdag på Facebook å ha regissert dronestuntet.

(NTB)