UEFA skal undersøke 900 dopingtester på nytt

Har fotballen et dopingproblem?

OMFATTENDE TESTING: UEFA skal granske 900 dopingprøver fra de siste åra, for å kartlegge dopingbruken i fotball. Foto: Damian Dovarganes / AP / NTB Scanpix
OMFATTENDE TESTING: UEFA skal granske 900 dopingprøver fra de siste åra, for å kartlegge dopingbruken i fotball. Foto: Damian Dovarganes / AP / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): UEFA skal teste 900 dopingprøver fra de siste åra for å kartlegge omfanget av dopingbruken i fotball, skriver BBC.

Likevel er det ingen som risikerer straff dersom noen av prøvene er positive. Prøvene som skal testes er tatt så langt tilbake som i 2008.

UEFA sier også at de skal øke antall tester neste sesong, og at de vurderer å innføre biologiske blodpass.

Fotballen har ikke opplevd mange positive prøver i forhold til en del andre idretter, men kritiske røster mener sporten ikke har tatt dopingproblematikken på alvor.

Det har blitt spekulert i om den spanske dopinglegen Eufemiano Fuentes har behandlet fotballspillere, men ettersom det spanske rettsvesenet har besluttet å destruere blodposene som ble funnet i en razzia, blir det vanskelig å bevise om det stemmer.

Mads Kaggestad kalte avgjørelsen for en skandale.

Fuentes har selv sagt han behandlet utøvere fra en rekke idrettsgrener, og har tilbudt å selge klientlista til høystbydende.

Seinest i vinter gikk Arsenal-manager Arsene Wenger ut og kritiserte fotballens dopingrutiner.

- Når UEFA tester for doping, tar de bare urinprøver, ikke blod. Jeg har bedt om at det skal endres mange ganger, sa manageren da.

Under UEFAS møte, som ble gjort før lørdagens Champions League-finale, ble det også besluttet å innføre strengere straffer for rasisme.

Spillere som dømmes for rasisme, vil nå få minst ti kampers utestengelse. Dersom supportere kommer med rasistiske tilrop, vil det fra nå av føre til delvis tomme tribuner. Ved overtramp nummer to vil klubben måtte spille for tomme tribuner. I tillegg vil de få en bot på nesten 400 000 norske kroner.

BEHANDLET FOTBALLSPILLERE? Dopinglegen Eufemiano Fuentes har sagt seg villig til å selge klientlista til høystbydende. Foto: Dani Pozo / AFP / NTB Scanpix
BEHANDLET FOTBALLSPILLERE? Dopinglegen Eufemiano Fuentes har sagt seg villig til å selge klientlista til høystbydende. Foto: Dani Pozo / AFP / NTB Scanpix Vis mer