Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

UEFA-styret forbereder valg av ny president

Platini under etterforskning.

VALG:  Styret i Det europeiske fotballforbundet (UEFA) har begynt å forberede seg på kanskje å måtte velge en ny president etter Michel Platini. Foto: REUTERS/Denis Balibouse
VALG: Styret i Det europeiske fotballforbundet (UEFA) har begynt å forberede seg på kanskje å måtte velge en ny president etter Michel Platini. Foto: REUTERS/Denis Balibouse Vis mer

Styret i Det europeiske fotballforbundet (UEFA) har begynt å forberede seg på kanskje å måtte velge en ny president etter Michel Platini.

Sammen med EM-trekningen for neste års mesterskap, kommer det til å bli den viktigste saken på styremøtet organisasjonen skal ha fredag. I og med at Platini er utestengt av FIFA i 90 dager, blir det spanjolen Angel Maria Villar Llona som kommer til å lede møtet.

Styremedlemmene er fullstendig klar over at det kan bli nødvendig å velge ny president, enten på grunn av at Platini blir dømt av FIFA, eller at han blir frikjent og kan stille og vinne presidentvalget i den verdensomspennende organisasjonen i februar 2016. Derfor må UEFA-styret finne dato for en ekstraordinær kongress, hvis det skulle bli nødvendig å ha det for eventuelt å få en ny president på plass.

Foreløpig er Platini siktet for en tvilsom utbetaling fra FIFA og Blatter på vel 17 millioner norske kroner. Det kan komme en avklaring i denne saken i løpet av noen få dager.

For fort UEFA skal ha sin neste ordinære kongress i Budapest 23. mars neste år, men denne kongressen kommer for fort, dersom man skal velge ny president og følge alle normale prosedyrer.

Under alle omstendigheter kommer til å være en avklaring rundt Platini da, for valget i FIFA finner sted 26. februar, og det må komme en avklaring rundt franskmannen, også fra FIFAs etiske komité, i god tid før det.

Dersom Platini må gi seg på toppen i UEFA, er styret i det europeiske forbundet avhengig av å arrangere en ekstraordinær kongress i løpet av neste år, for det blir for lenge å vente med og velge ny president til den neste ordinære kongressen i 2017.

Det snakkes om at 28. mai, samme dag som mesterligafinalen går, er en mulig dato for en kongress og et valg, og det snakkes også om 10. juni, like før EM-sluttspillet starter.

Ingen stedfortreder FIFA har allerede utpekt en stedfortreder for Sepp Blatter som i likhet med Platini er utestengt i 90 dager, med korrupsjonsmistanker hengende over seg.

I UEFA har man ikke gitt noen i oppdrag å fungere som president i fraværet til Platini. Spanske Villar Llona, som også har fått et gult kort fra FIFA for ikke å samarbeide godt nok med etterforskerne i den skandalen som pågår, leder styremøtene i UEFA, men utfører ingen andre oppgaver som er naturlige for en president.

Den som kommer til å spille en hovedrolle i fredagens UEFA-møte blir uansett generalsekretæren Gianni Infantino. Ved siden av å lede EM-trekningen, er det også klart at han er med i kampen om å bli FIFAs neste president, dersom Platini ikke får anledning til å stille.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media