NORSK REPRESENTANT I EM:  Dommeren Svein Oddvar Moen. Foto: NTB Scanpix
NORSK REPRESENTANT I EM: Dommeren Svein Oddvar Moen. Foto: NTB ScanpixVis mer

UEFA valgte Hawk-Eye for fotball-EM

Ble også brukt i 2014.

UEFA har valgt Hawk-Eye-systemet for mållinjeteknologi til sommerens fotball-EM i Frankrike.

Det britiske firmaet brukes blant annet i tennis og cricket, og det benyttes både av engelsk Premier League, tysk Bundesliga og italiensk Serie A. Det var også i bruk i VM-finalen i 2014.

Hawk-Eye er et kamerabasert system. Det skal installeres på alle 10 arenaer før sommerens sluttspill i Frankrike.

Systemet gjør bruk av sju kameraer som til sammen sikrer visshet om hvorvidt hele ballen har krysset mållinjen. Når den har gjort det, får dommeren beskjed ved at en mottaker på håndleddet hans begynner å vibrere.

- Med mållinjeteknologi som fastslår om ballen krysser målstreken kan de ekstra assistentdommerne ved straffefeltet konsentrere sin oppmerksomhet om andre hendelser i straffefeltet, sier UEFAs dommersjef Pierluigi Collina i en uttalelse.

Fire ulike systemer for mållinjeteknologi er godkjent av FIFA. Allerede i januar besluttet UEFA at slik teknologi skal tas i bruk i EM-sluttspillet, men alle fire systemer ble vurdert før valget ble truffet.

Hawk-Eye vil også bli benyttet i mesterligafinalen, europaligafinalen, i supercupkampen på Lerkendal i august og i neste sesongs mesterliga fra og med gruppespillet.

En avgjørelse om eventuelt å bruke Hawk-Eye også i europaligaens gruppespill fra sesongen 2017-18 vil bli tatt senere.

UEFA-president Michel Platini, som nå er utestengt, har lenge motsatt seg bruk av mållinjeteknologi. FIFA har brukt slik teknologi siden 2013. (NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.