FILMING: Uefa mener Arsenal-spiss Eduardo lurte til seg en straffe mot Celtic onsdag, og vil straffe kroaten. Foto: REUTERS/Eddie Keogh
FILMING: Uefa mener Arsenal-spiss Eduardo lurte til seg en straffe mot Celtic onsdag, og vil straffe kroaten. Foto: REUTERS/Eddie KeoghVis mer

Uefa vil straffe Eduardo

Lurte dommeren, risikerer to kampers utestengelse.

(Dagbladet.no): Arsenal-spiss Eduardo da Silva falt mistenkelig lett da han fikset en straffe for vertene mot Celtic i Champions League-kvaliken onsdag.

I dag melder det europeiske fotballforbundet Uefa at de går inn for å straffe kroaten for filming.

Tiltalen fra Uefa lyder på «bedrag mot dommeren», eller lureri som det heter i dagligtale. Eduardo risikerer nå to kampers karantene.

- Etter å ha studert videobevis av hendelsen, bestemte Uefas disiplinærinspektør å tiltale spilleren. Uefas kontroll- og disiplinærkomité vil gå gjennom saken 1. september, sier en talsmann for forbundet.

Oppfordret av skotske FA
Uefa-president Michel Platini åpnet i går ettermiddag for å straffe den brasilianskfødte spissen. Det skjedde etter at skottene hadde hisset seg voldsomt opp etter kampslutt.

- Vi har utvist mot ved å gi straff i ettertid når det gjelder filming, og jeg ber Uefa gjøre det samme i denne situasjonen. Alt som kan gjøres for å fjerne dette må gjøres - fra og med nå, sier generalsekretæren i det skotske fotballforbundet, Gordon Smith.

Smith henviser til en episode der en litauisk spiller fikk to kamper - som er standardstraffen for skuespill på banen.

Arsenal-manager Arsene Wenger avviste i går at hans kroatspiss hadde filmet, men ville ikke si at det var straffe.

Uefa og Platini har i år innført to ekstra dommere, en bak hvert mål, i Europa League. Det er foreløpig et eksperiment, og skal hjelpe de sortkledde til å oppdage filming og bedømme om ballen har vært i nettet.

- En dag vil spillerne gi opp filmingen fordi dommerne vil se dem. I flere år har spillerne jukset fordi dommerne ikke har vært gode nok. Jeg er overbevist om at dersom du har dommere tett på, vil det hindre spillerne i å filme, sier Platini.'

Ferguson kaster seg inn i debatten
Sir Alex Ferguson har også gitt sine synspunkter på onsdagens hendelser, og han mener det er på tide at dommerne får teknologisk hjelp i kampen mot jukserne.

- Det siste tiåret har vi bare hørt snakk, ingenting er blitt gjort. Nå er det på tide. Michel Platini har sine egne tanker om å hente inn ekstra dommere og assistenter, men de fleste innen fotballen mener teknologi må til, sier Manchester United-manageren, ifølge Guardian.

- Uavhengig av hva den diskusjonen ender med bør det føre til noe mer positivt med tanke på å hjelpe dommere i situasjoner som den på onsdag. Det er ikke tvil om at tempoet i sporten betyr at vi trenger teknologi eller mer assistanse, sier skotten.

Manchester United og Arsenal møtes forøvrig på Old Trafford lørdag ettermiddag.