Uefas nye pengemaskin

I går kveld banket Uefa igjennom sitt nye Mesterliga-konsept. Det betyr flere lag, flere kamper og dobbelt så store inntekter. Men det kan bli vanskeligere for Rosenborg å kvalifisere seg.

Mesterligaen skal neste sesong utvides fra 24 til 32 lag. Det vedtok Uefa på sitt styremøte i Geneve i går.

Det innebærer flere kamper for de lagene som går videre fra det innledende gruppespillet. Og det gjør ikke Uefa for å gi Juventus, Real Madrid _ eller Rosenborg _ mer kamptrening.

Det nye konseptet handler ene og alene om å skaffe flere penger i kassa til Uefa og de beste klubbene. Og å gi de private superliga-planene til det internasjonale firmaet Media Partners International (MPI) enda dårligere livsgrunnlag.

- Vi håper selvsagt at de nye planene skal få storklubbene til å velge Uefas turneringer framfor dette private initiativet, sier visepresident i Uefa, Per Ravn Omdal, til Dagbladet.

To runder

Det europeiske fotballforbundet bestemte følgende under sitt styremøte i går:

  • Tre kvalifiseringsrunder før gruppespillet. I dag er det to.
  • To faser av gruppespillet:
  • Første fase består av åtte grupper a fire lag. De to beste går videre til et mellomspill.
  • Mellomspillet består av fire grupper a fire lag. De to beste i hver gruppe går til kvartfinaler.

Dette betyr at kvartfinalistene får seks kamper mer enn i dagens utgave av Champions League. Og etter dagens satser vil seks seire gi minst 30 millioner kroner ekstra inn på klubbkontoen.

Det er Uefa-gulrota til Europas storklubber.

To fra Norge

Forslaget innebærer også at de tre beste fotball-landene i Europa kan få fire lag med i den nye Mesterligaen. De to beste lagene i serien går direkte til gruppespillet. De to neste går rett inn i den tredje kvalifiseringsrunden.

I dag er det Italia, Spania og Tyskland som topper Uefa-rankingen.

  • Land nummer fire til seks på rankingen får sine to beste lag direkte med i gruppespillet. Nummer tre i serien går direkte inn i tredje kvalik-runde.
  • Land nummer sju til ni får ett lag direkte med, og ett lag inn i tredje kvalik-runde.
  • Land nummer ti til femten får seriemesteren inn i tredje kvalik-runde og serie-toeren inn i andre kvalifiseringsrunde.
  • Norge ligger i dag på tiende plass. Det betyr at Rosenborg (hvis de vinner årets Tippeliga) må spille én kvalifiseringrunde _ som de har gjort de siste sesongene. Mens nummer to i Tippeligaen (Molde eller Stabæk) er i gruppespillet hvis de kommer seg gjennom to kvalifiseringsrunder.
  • Land nummer 16 til 26 på rankingen får seriemesteren med i andre kvalik-runde, mens land nummer 27 til 48 får sitt beste lag med i første kvalik-runde.
  • Lag som blir slått ut i tredje kvalifiseringsrunde, går direkte til den nye Uefa-cupen.

Viktig med VIF-suksess

Men både RBK og Molde/Stabæk kan få en enklere vei til gruppespillet _ hvis Rosenborg og Vålerenga fortsetter suksessen i årets europacuper.

- Det er veldig tett fra åttende til 15. plass på rankingen. En god Vålerenga-innsats vil bety mye for Norges plass på lista, sier Per Ravn Omdal.

Men hvis ikke Norge klatrer den nødvendige plassen, kan Rosenborgs vei til gruppespillet bli vanskeligere enn det er i dag. For med to italienske, spanske og tyske klubber i kvalifiseringen _ sammen med bronsevinnerne fra sterke fotball-land som England og Frankrike _ er sjansen for å få tøff motstand før alvoret begynner, større enn den er nå.

Fire milliarder

Men slike hensyn tar ikke ikke Uefa når de neste år skal melke mer ut av den europeiske klubbfotballen.

- Vi forandrer konseptet fordi vi ser at det ligger muligheter til å øke Uefas inntekter. Foreløpige anslag viser at den nye Mesterligaen kan gi oss inntekter på tre til fire milliarder kroner. Det er en dobling i forhold til idag, sier Ravn Omdal.

Og det er tv som betaler det meste.

- Vi vurderer å kjøre Mesterliga-kampene over to dager, for eksempel tirsdag og onsdag. Det vil gi større tv-inntekter. Da kommer vi også til å noen av senderettighetene til betal-kanaler. Men det er gratiskanalene som vil få førsteretten, forsikrer Per Ravn Omdal.