Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Uenig med skijentene

Derfor vraker landslagsgutta høydeoppholdet denne måneden.

DROPPER HØYDEN: I motsetning til skijentene dropper gutta denne månedens høydeopphold. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
DROPPER HØYDEN: I motsetning til skijentene dropper gutta denne månedens høydeopphold. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Mens verdens beste kvinnelandslag i langrenn er godt i gang med et nytt høydeopphold i Livigno og Val Senales, velger verdens beste herrelandslag å være hjemme.

Eirik Myhr Nossum, landslagstrener på allroundlaget, medgir at det var delte meninger om dette innad i laget, men forklarer beslutningen slik:

- Det viktigste er å få trent godt, hvilt godt og spist godt. Jeg tror vi får gjort det kneppe bedre på hjemmebane enn i høyden. Jeg sier ikke at hele laget er 100 prosent enige i det. Mange er enige det. En del er uenige, sier Myhr Nossum til Dagbladet.

- Hvem da?

KLARER SEG FINT UTEN HØYDE: Johannes Høsflot Klæbo og Martin Johnsrud Sundby.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
KLARER SEG FINT UTEN HØYDE: Johannes Høsflot Klæbo og Martin Johnsrud Sundby. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Flere.

- Kan landslagsgutta i teorien dra til Val Senales sammen med skijentene?

- De kan slenge seg med jentene, men da må det gi større verdi enn å være samlet med laget her hjemme. Vi kommer fram til OL i Beijing til å prioritere høyde gradvis mer og mer. I år drar vi blant annet til høyden før Tour de Ski. Det gjorde vi ikke i fjor.

Sundby-støtte

Martin Johnsrud Sundby støtter avgjørelsen om å droppe denne månedens høydeopphold.

- For meg hadde det aldri vært aktuelt med tre uker i høyden slik situasjonen min er. Det var aldri et tema. Men som lag hadde vi stor suksess uten høyde i fjor og derfor så vi ingen grunn til å endre på det til denne sesongen, forteller Sundby til Dagbladet.

Seks av seks mulige gull på herresiden i Seefeld bygger opp under den påstanden, i tillegg til at Johannes Høsflot Klæbo vant både Tour de Ski og verdenscupen sammenlagt. Med andre ord: Full pott.

- Inn mot Beijing, hvor vi skal konkurrere på 1800 meter, blir høydetrening mer aktuelt. Fra neste høst er vi helt avhengig av å være mer i høyden igjen, forklarer Sundby.

Klæbo: - Ikke så stor effekt

Johannes Høsflot Klæbo har for første gang vært på samling i høyden denne høsten, uten at det har gitt ham enormt mye.

Afterski #12: VM er over for denne gang, og for Norges del ble det tidenes fest. Se også hvorfor Klæbo ropte desperat etter mediesjefen - og hvorfor Gunde Svan får tyn. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

- Jeg tror høydetrening kan fungere for min del, men det er ikke avgjørende for meg. Det er et greit svar for min del. Det kan fungere, men jeg tror det kan være like bra å trene hjemme. Jeg må nok være i høyden lenger enn to uker, for jeg føler ikke at jeg hadde så stor høydeeffekt av høydeoppholdet, forteller Klæbo til Dagbladet.

- Men høydetreningen gikk fint. Jg merker at jeg har respondert bra på høydetreningen.

Tenker annerledes

Nossum presiserer at herrelandslaget fremdeles har stor tro på høydetrening, men de har en annen oppfatning enn kvinnelandslaget av hvor mye høydetrening som behøves og er ønskelig denne sesongen.

FULL STOPP: Gunde Svan blir intervjuet av Dagbladets Øyvind Godø. Så kommer Charlotte Kalla forbi. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet. Vis mer

- Jeg har fortsatt veldig tro på høyde, at det er utrolig viktig å lære mest mulig om det fram til OL i Beijing, sier Nossum.

- Hva er det som gjør at skijentene har kommet til en annen konklusjon enn dere?

- Ole Morten og jentene må gjøre sin prioriteringer. De har kommet fram til at høydeoppholdet i Val Senales er veldig viktige for dem. De har jo gjort det veldig bra for dem. Det er mange veier til Rom. Det er ikke et spørsmål om høyde eller ikke.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media