Uenige om høydeplan

Både Johannes Høsflot Klæbo (24) og Emil Iversen (29) kommer til å sette høyderekord i år, men de har lagt helt ulike planer.

VISER FRAM: Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen har planlagt to forskjellig løp inn mot OL i Beijing neste vinter. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VISER FRAM: Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen har planlagt to forskjellig løp inn mot OL i Beijing neste vinter. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For store norske vintersportsnavn som Petter Northug, Therese Johaug og Ole Einar Bjørndalen har høydetrening vært en viktig del av suksessoppskriften.

Slik har det ikke vært for Emil Iversen og Johannes Høsflot Klæbo.

Sistnevnte har sammen med sine støttespillere valgt å droppe høydetrening i mange, mange år. Emil Iversen har heller ikke vært en fan og har brukt det lite gjennom karrieren.

EN AV FÅ: Emil Iversen og Johannes Høsflot Klæbo har vært på en samling sammen. Det skjedde i Font Romeu høsten 2019. Foto: Berit Roald / NTB
EN AV FÅ: Emil Iversen og Johannes Høsflot Klæbo har vært på en samling sammen. Det skjedde i Font Romeu høsten 2019. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

Klæbo: 100 døgn?

Men i år må begge to ha mange høydedøgn. Bakgrunnen er at neste sesongs desiderte høydepunkt - OL i Beijing - foregår på cirka 1700 meter.

- Ja, sier begge på spørsmål om høydetrening er nødvendig. Men her stopper likheten.

Iversen og Klæbo har lagt to helt forskjellige OL-planer.

Klæbo vil nærme seg 100 høydedøgn i året på sikt, men om det blir 80 eller 110 denne sesongen, er ikke skrevet i stein ennå.

Emil Iversen, derimot, sier han kommer til å lande på cirka 50 døgn.

På bar bakke

Klæbo droppet bevisst høydetrening fram til VM i Seefeld var ferdig. Først høsten 2019 var han på sin første (og eneste) høydesamling. Planen var mange dager i høyden i fjor, men det satte corona en effektiv stopper for.

Da Dagbladet snakket med ham på Hafjell i påska, forklarte mannen med to gull fra VM i Oberstdorf at «Team Klæbo» må tenke nytt.

- Det kommer til å gå mye tid til planlegging den neste måneden. Det blir et hett diskusjonstema, men det er ingen tvil om at det kommer til å bli mange døgn i høyden. Det må vi ha hvis vi skal gå fort i OL, sier Klæbo til Dagbladet.

Teamet står på ganske bar bakke når det gjelder egne erfaringer.

For å sette det på spissen. Klæbo har 40 verdenscupseire - flere enn han har døgn på høydetrening.

Men denne sesongen blir det muligens over 100 høydedøgn hvis smittesituasjonen i Europa tillater det:

- Det blir mye reise, ja, men vi er helt avhengig av å se hvordan smitten er. Det er ikke sånn at jeg ønsker å reise ut å ta for mye risiko, men at vi må til høyden, det må vi nok.

FRATATT: Johannes Høsflot Klæbo ble fratatt gullet på femmila i ski-VM. Video: Haarstad / NRK Vis mer

Slitt

Den første samlingen har Klæbo planlagt allerede i juni. Det orker en treningslei Emil Iversen knapt å tenke på.

- Jeg tror ikke at jeg er klar for det mentalt eller fysisk. Jeg tror en høydesamling i juni gi minst like mye negativt som positivt for meg. Det er bare en teori jeg har, forklarer han til Dagbladet.

For to år siden sa Iversen at han var usikker på om han ville satse mot OL i Beijing. Årsaken var at han aldri hadde levert i høyden før. De siste åra mener Iversen at han funnet ut noen ting som gir ham selvtillit og trygghet.

- Det var en periode jeg tenkte at jeg ikke kom til å greie det. Nå tror jeg at jeg kan få det til, selv om det blir en tøff treningsjobb og noen seige uker i høyden.

Iversen: 50 døgn?

Men det gjør ikke at han kommer til å kaste seg ut i en plan som Klæbo. Iversen sier at han kommer til å cirka 50 dager i høyden. Det blir en samling med landslaget på høsten og han kommer til akklimatisere seg i forkant av OL.

- Hvorfor blir det ikke mer?

- Jeg har ikke kjent så mye på høydeeffekten tidligere, så da er det bedre måter å løse det på. For meg blir det viktig å kjenne litt på hvordan det er å trene hardt i høyden, og å akklimatisere meg før OL blir helt avgjørende. Men jeg vil ikke være der på sommeren.

Iversen innrømmer at han er spent på å se hvem som får «rett» av ham og Klæbo:

- Hvis Johannes gjennomfører 100 dager i høyden så får vi jo se hva som fungerer best - vi er ganske like som distanseløpere. Vi får se om jeg tar feil …

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer