Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Landslagsuttak: A-landslaget vs U21-landslaget

Uenighet om Ødegaard-dilemmaet: - God nok for A-landslaget, men U21 er mye viktigere

Lars Tjærnås vil ha Martin Ødegaard på A-landslaget mot Tsjekkia. Petter Veland mener U21-landslagets EM-playoff er viktigere. Det avkrefter toppfotballsjef Nils Johan Semb.

DILEMMA: Martin Ødegaard er en av flere norske unggutter som både er aktuelle for A-landslagets skjebnekamp borte mot Tsjekkia og U21-landslagets playoffkamper mot Serbia. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
DILEMMA: Martin Ødegaard er en av flere norske unggutter som både er aktuelle for A-landslagets skjebnekamp borte mot Tsjekkia og U21-landslagets playoffkamper mot Serbia. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Martin Ødegaard har startet tre kvalifiseringskamper for A-landslaget i sitt liv. I tillegg til hjemmekampen mot Aserbajdsjan i juni 2015, startet han de vanskelige bortekampene mot Ungarn og Kroatia.

Per-Mathias Høgmos valg om å bruke Ødegaard i disse tøffe kampene i stedet for mot presumptivt svakere motstandere, har blitt kritisert. Høgmos begrunnelse var da at kamparenaen var for dårlig for A-landslaget. Den samme kamparenaen var for øvrig god nok i fjor.

- Argumentasjonen er litt snodig, og jeg er uenig med Høgmo, sier fotballekspert Lars Tjærnås til Dagbladet.

Nå står Høgmo overfor et nytt valg: Hvilke spillere skal han ta ut i A-landslagstroppen i den viktige VM-kvalifiseringskampen borte mot Tsjekkia og hvilke skal forsøke å skyte Norge til VM i den også meget viktige EM-playoffen for det norske U21-landslaget?

Drakampen

I tillegg til Ødegaard er Martin Samuelsen, Alexander Sørloth, Ole Selnæs, Mohamed Elyounoussi, Mats Møller Dæhli og Iver Fossum spillere som holder U21-alder, men som også har representert det norske A-landslaget. Selnæs' utestengelse gjør at han er uaktuell for Høgmo. Dæhli, Moi og Fossum er trolig også bankers i U21-troppen.

- Jeg regner med det, ja, bekrefter Fossum til Dagbladet.

- Vi håper selvfølgelig at Martin blir med på U21-landslaget i disse kampene. Han er en strålende spiller som vil styrke våre sjanser til å komme til EM. Å spille i et mesterskap vil være veldig stort, fortsetter Hannover-proffen.

Tjærnås håper imidlertid at Ødegaard blir med Høgmo til Tsjekkia, fordi han tror unggutten, som har vist stigende form i høst, kan utgjøre en forskjell i skjebnekampen i Praha.

- Ødegaard er definitivt god nok. Men hvis han skal bli tattt ut på A-landslaget, må de ha bestemt at han skal starte eller spille mye. Hvis ikke er det bedre at han bidrar til sluttspill for U21-landslaget, sier Tjærnås til Dagbladet.

- Hva hadde du gjort om du var landslagssjef?

- A-landslaget har alltid førsterett. Og siden jeg tror han kan gjøre en forskjell med ulike kampbilder, hadde jeg tatt ham ut.

- U21-landslaget er mye viktigere

Petter Veland, som er ekspert på spansk fotball og følger Ødegaard tett, er imidlertid ikke enig med Tjærnås.

- Nei, Ødegaard bør ikke bli tatt ut i troppen mot Tsjekka. U21-landslaget er mye viktigere enn A-landslaget, sier Veland til Dagbladet.

- Hvorfor mener du det?

- Det er viktigere å få det norske U21-landslaget til i EM enn å holde et lite håp i A-landslagets VM-drøm. Sjansen for å komme til VM er veldig liten. Det er heller ikke gitt at Ødegaard får så mye spilletid. Da er det bedre at Ødegaard får være den store spilleren som kan sende Norge til U21. Det er en «no brainer» for meg.

Toppfotballsjef Nils Joham Semb er imidlertid klar på A-landslaget er førsteprioritet i uttaket.

- Ja, det stemmer. A-landslaget prioriteres først, bekrefter Semb til Dagbladet.

- Martins prestasjoner blir fulgt tett, forsikrer toppfotballsjefen.

- Kan ikke forvente at en så ung gutt drar lasset

Veland er imidlertid enig med Tjærnås i at Ødegaard er god nok for A-landslaget allerede nå.

- Ja, han er god nok. Men det kommer an på hvordan Høgmo vil spille. Mot Tsjekkia er det nok ikke underholdende fotball Norge vil spille, men mer kynisk og resultatorientert fotball. Det hadde passet Ødegaard bedre å spille mot Aserbadsjan eller i en hjemmekamp hvor man trenger en boksåpner, mener Veland.

- Er det ikke da et paradoks at Høgmo har valgt Ødegaard fra start i stort sett vanskelige bortekamper, som Kroatia og Ungarn borte?

- Det er vel en del av et sammensatt bilde og hvilke andre han har hatt til rådighet. Men kan jo stille spørsmål om Ødegaard ble kastet til ulvene på A-landslaget for tidlig. Jeg er imidlertid av den oppfatning at han alltid har hatt noe å tilføre landslaget, hvis han blir brukt riktig. Samtidig kan vi ikke forvente at en så ung gutt skal dra lasset.

VM-kvalifiseringskampen mot Tsjekkia spilles 11. november. U21-landslagets playoff-kamper mot Serbia finner sted 11. og 15. november.

- Jeg vet ikke så mye om Serbia ennå, men vi får en grundig analyse senere. Det blir viktig å komme godt ut av den første bortekampen. Klarer vi det, er jeg sikker på at vi vinner på Marienlyst. Der har vi godfølelsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!