TRONDHEIM (Dagbladet): I flere år satt Karen Espelund rundt et av de mektigste bordene i verden. Bordet som foreslo sveitsiske Gianni Infantino som ny FIFA-president.
- Støttet du Infantino?
- Ja, sier Espelund til Dagbladet.
I flere år var hun, som eneste kvinne, en del av UEFA-styret. Michel Platini var deres opprinnelige kandidat til rollen som ny FIFA-president, men grunnet korrupsjonssaken mellom Platini og tidligere FIFA-president Sepp Blatter, og de begge ble utestengt fra all fotball i åtte år, ble Infantino deres nye kandidat.
- Vi i UEFA-styret hadde tunge diskusjoner om konsekvensene. Det endte med at Platini trakk seg ut av fotballen, og ble for så vidt tvunget til det, sier Espelund.

Tar VM-oppgjør med Norge
Skuffet
Mange spør seg i dag hvordan Infantino, som gikk rett i strupen på medieomtalen av VM i Qatar under sin første pressekonferanse i Doha, kunne bli FIFA-president i 2016.
Både Espelund og tidligere fotballpresident Yngve Hallén støttet i 2016 Infantino som ny FIFA-president. Hallen betegnet han som «viktig i den nødvendige reformprosessen i FIFA».
Allerede kort tid etter valget i 2016 ble Espelund skuffet over Infantino.
- Hva tenkte du da du hørte talen hans i starten av mesterskapet?
- Jeg ble selvfølgelig overrasket over den tilnærminga han velger. Men dessverre har vi sett den tendensen over flere år nå etter at han bekledde rollen som FIFA-president.
Uhåndterlig
Infantinos tale i forkant av mesterskapet skapte sterke reaksjoner fra store deler av fotballverden.
- Han skaper en konflikt med den talen sin, med å sette Europa opp mot resten av verden. Det synes jeg er usedvanlig beklagelig og ufattelig lite klokt, når det du nettopp trenger er å bygge fellesskapet, fortsatt bidra til solidaritet - både nasjoner og konføderasjoner imellom, og fortsatt bidra til å bygge gode strukturer i alle verdensdeler av fotballen.

- Ingen vil ha ham
Hun mener FIFA-styret er uhåndterlig, ettersom det består av 37 personer.
- Det skaper egentlig rom for en president til å innta en sånn rolle som det Infantino dessverre har valgt å gjøre.
Hun mener Infantino nå må få bygget et sterkt team sammen med de seks konføderasjonspresidentene.
- Det teamet må ta tak for å sikre at FIFA fortsatt utvikler selve fotballen, og ikke lar de kommersielle kreftene få vinne den kampen.

- Slutt å lefle
Skandalene og sjokkene har nærmest stått i kø de siste åra hos FIFA. Spesielt tildelingen av det pågående verdensmesterskapet i Qatar, korrupsjonssakene og superligaen har skapt sterke reaksjoner.
- Er det noen mulighet for å redde FIFA fra det vi nå ser?
- Jeg tror Infantino nå må se seg selv i speilet og ta noen grep slik at han samler fotballen og ikke splitter den, som han dessverre har bidratt til, sier Espelund.
Samtidig mener hun Infantino må ta grep knyttet til sin egen rolle, og «reversere oppfatningen av at han alene beslutter».
- Ikke begynn å lefle med de strukturene som har fungert godt, men vær med, noe også Europa skal, å bygge tilsvarende sterke strukturer i andre konføderasjoner.

Kaos utenfor VM-stadion: - Ikke trygt
Brudd på menneskerettighetene
Det er ikke bare Qatar-VM, korrupsjonssaker og superligaen som har skapt sterke reaksjoner.
Bildet under har skapt sterke reaksjoner. Der sitter FIFA-presidenten, under åpningskampen i VM mellom Qatar og Ecuador, ved siden av Mohammed bin-Salman, prinsen av Saudi-Arabia.

Infantino selv har oppfordret Saudi-Arabia til å søke om fotball-VM i 2030, hevder New York Times.
Espelund mener UEFA og FIFA må ta egne kriterier ved tildeling av mesterskapet på alvor.
- Noen av de kriteriene er blant annet å respektere menneskerettighetene, i vid forstand.
Hun mener det ville vært et klart brudd på menneskerettighetene å tildele mesterskapet til Saudi-Arabia, med tanke på de historiene som kommer derfra, blant annet knyttet til kvinner og minoriteters stilling.
- Det kriteriet må etterleves. De bør ikke engang få legge søknaden på bordet, den bør avvises.