Ut mot Infantino:

- Ufattelig lite klokt

I flere år satt Karen Espelund rundt samme bord som fotballens mektigste menn. Den siste tids hendelser har sjokkert mange. Selv er hun ikke overrasket over det vi nå ser.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

SKUFFET: Karen Espelund mener vi i tiden framover står foran noen vesentlige utfordringer for fotballen. Foto: Cornelius Poppe / NTB
SKUFFET: Karen Espelund mener vi i tiden framover står foran noen vesentlige utfordringer for fotballen. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer
Publisert

Alt om VM

TRONDHEIM (Dagbladet): I flere år satt Karen Espelund rundt et av de mektigste bordene i verden. Bordet som foreslo sveitsiske Gianni Infantino som ny FIFA-president.

- Støttet du Infantino?

- Ja, sier Espelund til Dagbladet.

I flere år var hun, som eneste kvinne, en del av UEFA-styret. Michel Platini var deres opprinnelige kandidat til rollen som ny FIFA-president, men grunnet korrupsjonssaken mellom Platini og tidligere FIFA-president Sepp Blatter, og de begge ble utestengt fra all fotball i åtte år, ble Infantino deres nye kandidat.

- Vi i UEFA-styret hadde tunge diskusjoner om konsekvensene. Det endte med at Platini trakk seg ut av fotballen, og ble for så vidt tvunget til det, sier Espelund.

Skuffet

Mange spør seg i dag hvordan Infantino, som gikk rett i strupen på medieomtalen av VM i Qatar under sin første pressekonferanse i Doha, kunne bli FIFA-president i 2016.

Både Espelund og tidligere fotballpresident Yngve Hallén støttet i 2016 Infantino som ny FIFA-president. Hallen betegnet han som «viktig i den nødvendige reformprosessen i FIFA».

Allerede kort tid etter valget i 2016 ble Espelund skuffet over Infantino.

- Hva tenkte du da du hørte talen hans i starten av mesterskapet?

- Jeg ble selvfølgelig overrasket over den tilnærminga han velger. Men dessverre har vi sett den tendensen over flere år nå etter at han bekledde rollen som FIFA-president.

BISARR TALE: FIFA-president Gianni Infantinos pressekonferanse lørdag skaper kraftige reaksjoner fra fotballverden. Vis mer

Uhåndterlig

Infantinos tale i forkant av mesterskapet skapte sterke reaksjoner fra store deler av fotballverden.

- Han skaper en konflikt med den talen sin, med å sette Europa opp mot resten av verden. Det synes jeg er usedvanlig beklagelig og ufattelig lite klokt, når det du nettopp trenger er å bygge fellesskapet, fortsatt bidra til solidaritet - både nasjoner og konføderasjoner imellom, og fortsatt bidra til å bygge gode strukturer i alle verdensdeler av fotballen.

Hun mener FIFA-styret er uhåndterlig, ettersom det består av 37 personer.

- Det skaper egentlig rom for en president til å innta en sånn rolle som det Infantino dessverre har valgt å gjøre.

Hun mener Infantino nå må få bygget et sterkt team sammen med de seks konføderasjonspresidentene.

- Det teamet må ta tak for å sikre at FIFA fortsatt utvikler selve fotballen, og ikke lar de kommersielle kreftene få vinne den kampen.

Karen Espelund (t.v), Tove Moe Dyrhaug og Cecilie Gotaas Johnsen under Forbundstinget 2022 på Ullevål Stadion. Foto: Annika Byrde / NTB
Karen Espelund (t.v), Tove Moe Dyrhaug og Cecilie Gotaas Johnsen under Forbundstinget 2022 på Ullevål Stadion. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer

- Slutt å lefle

Skandalene og sjokkene har nærmest stått i kø de siste åra hos FIFA. Spesielt tildelingen av det pågående verdensmesterskapet i Qatar, korrupsjonssakene og superligaen har skapt sterke reaksjoner.

- Er det noen mulighet for å redde FIFA fra det vi nå ser?

- Jeg tror Infantino nå må se seg selv i speilet og ta noen grep slik at han samler fotballen og ikke splitter den, som han dessverre har bidratt til, sier Espelund.

Samtidig mener hun Infantino må ta grep knyttet til sin egen rolle, og «reversere oppfatningen av at han alene beslutter».

- Ikke begynn å lefle med de strukturene som har fungert godt, men vær med, noe også Europa skal, å bygge tilsvarende sterke strukturer i andre konføderasjoner.

Brudd på menneskerettighetene

Det er ikke bare Qatar-VM, korrupsjonssaker og superligaen som har skapt sterke reaksjoner.

Bildet under har skapt sterke reaksjoner. Der sitter FIFA-presidenten, under åpningskampen i VM mellom Qatar og Ecuador, ved siden av Mohammed bin-Salman, prinsen av Saudi-Arabia.

Foto: Manan Vatsyayana / AFP
Foto: Manan Vatsyayana / AFP Vis mer

Infantino selv har oppfordret Saudi-Arabia til å søke om fotball-VM i 2030, hevder New York Times.

Espelund mener UEFA og FIFA må ta egne kriterier ved tildeling av mesterskapet på alvor.

- Noen av de kriteriene er blant annet å respektere menneskerettighetene, i vid forstand.

Hun mener det ville vært et klart brudd på menneskerettighetene å tildele mesterskapet til Saudi-Arabia, med tanke på de historiene som kommer derfra, blant annet knyttet til kvinner og minoriteters stilling.

- Det kriteriet må etterleves. De bør ikke engang få legge søknaden på bordet, den bør avvises.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer