- Ufattelig trist

Sykepleier Frida Steinbakk var blant aktivistene som stormet Ullevaal i går. Til Dagbladet forteller hun om dramaet, og hva aktivistene ville oppnå.

DRAMA: Noen minutter ut i andre omgang mot Georgia tok aktivister seg ut på Ullevaal-matta. Video: Tipser Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
  • Norge - Georgia 2-1

ULLEVAAL (Dagbladet): Tre banestormere tok seg inn på Ullevaal stadion i går, da Norge slo Georgia 2-1.

De representerte «Stopp oljeletinga» og ville nå ut med budskapet sitt under kampen i EM-kvaliken. To av aktivistene - deriblant Frida Steinbakk - ble lagt i bakken ganske umiddelbart.

En tredje aktivist klarte å ta seg bort til det ene målet. Planen var å binde seg fast til stolpen, men vedkommende ble overmannet av vaktene.

STORMET ULLEVAAL: Sykepleier Frida Steinbakk. Foto: Privat
STORMET ULLEVAAL: Sykepleier Frida Steinbakk. Foto: Privat Vis mer

Alle ble utvist fra Ullevaal og bedt om ikke å komme tilbake.

- Vi var tre stykker fra «Stopp oljeletinga», forteller Steinbakk, som jobber som sykepleier på deltid.

HOPPER INN: Her er øyeblikket Frida Steinbakk (rød jakke) tar seg inn på banen. Foto: Privat
HOPPER INN: Her er øyeblikket Frida Steinbakk (rød jakke) tar seg inn på banen. Foto: Privat Vis mer

- Vi forsøker å fremme alvoret rundt klimakrisa vi står i og den farlige politikken til regjeringen. Tanken er å bruke idrettsarenaen og fremme dette budskapet. Vi ønsker å sette søkelyset på hvor sinnssyk alvorlig situasjonen er. Det er ufattelig stille i møtet med den største krisa vi står overfor, hevder hun.

- Vi kjøpte billetter og så første omgang. I starten av annen omgang forsøkte vi å løpe ut på banen. Vi var tre stykker. Tanken var at han ene skulle ta seg helt fram til målstanga og stripse seg fast til stanga for å stoppe kampen. Jeg og en annen skulle komme ut på banen med et banner der det sto: «Stopp oljeletinga.»

Men:

- Vi kom ikke så veldig langt og ble lagt i bakken.

MÅLJUBEL: Martin Ødegaard, Erling Braut Haaland og Norge feirer 2-0-scoringen. Foto: Lise Åserud / NTB
MÅLJUBEL: Martin Ødegaard, Erling Braut Haaland og Norge feirer 2-0-scoringen. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

- Hvordan var pågripelsen?

- Voldsom. Hun ene ble lagt i bakken med tre menn oppå seg og fikk håndjern. Det var en brå reaksjon.

- Hvordan synes dere aksjonen gikk?

- Vi fikk forstyrret kampen. Men vi skulle gjerne ha ønsket at budskapet kom litt bedre fram. Tanken vår er at folk skal stoppe opp og få en kriseforståelse. Norges oljepolitikk truer de mest grunnleggende menneskerettighetene. Landslaget gikk hardt ut mot Qatar og kritiserte arbeidsforholdene til migrantarbeiderne. Vi synes det er veldig merkelig at de er så stille på hjemmebane når vår egen regjering tråkker på menneskerettighetene.

STOPPET: En av aktivistene forsøker å binde seg fast til stolpen på målet, men lyktes ikke. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
STOPPET: En av aktivistene forsøker å binde seg fast til stolpen på målet, men lyktes ikke. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer

Hun fortsetter:

- Det er ufattelig trist at Erling Braut Haaland og de andre spillerne ikke bruker posisjonen sin. Det er de som har en mulighet til å være en viktig stemme i kampen. Jeg skjønner at det var provoserende hvis de trodde vi var vanlige banestormere. Men etter denne sommeren er vi på randen av kollaps. Det vil ikke være mulig å spille EM-sluttspill i framtida hvis samfunnet kollapser.

ULLEVAAL-MUSKLER: Aktivistene ble overmannet av vaktene. Foto: Lise Åserud / NTB
ULLEVAAL-MUSKLER: Aktivistene ble overmannet av vaktene. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Kampen kom raskt i gang etter hendelsen. Ullevaal besto av usedvanlig mye politi og vakter i går.

- Vi ble tatt ut av stadion og fikk pålegg om å forlate området. Vi ble anmeldt for ordensforstyrrelse, forteller Steinbakk.

Foreløpig er Steinbakk og de to medstormerne hennes bare anmeldt av politiet. De etterforsker nå hendelsen før de innstiller på eventuell straff.

- Det å forstyrre en fotballkamp ved banestorming vil kunne være straffbart som ordensforstyrrelse etter straffelovens paragraf 181, sier politiadvokat Kai Spurkland til Dagbladet.

Han uttaler seg om banestorminger på generelt grunnlag. I Steinbakks tilfelle er selve stormingen begrunnet i en politisk protest.

- Når ellers ulovlige handlinger gjennomføres for å fremme et politisk budskap, kan det få betydning for om handlingen er straffbar og eventuelt for straffenivået, sier Spurkland.

- Hva kan gjøre en banestorming som politisk protest legitim å gjennomføre?

- Det vil avhenge av en rekke ulike forhold, slik som typen lovbrudd, hva slags ytring det er snakk om og tid og sted for handlingen. Disse spørsmålene vil bli belyst i etterforskningen og vil være bestemmende for om det blir tatt ut tiltale, forelegg eller ikke.

Dommeren la bare til tre minutter i andre omgang, til tross for dramaet. Dette fikk Georgia-trener Willy Sagnol til å rase.

Overfor Dagbladet varsler «Stopp oljeletinga»-aksjonistene at det kan komme mer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer