Uforklarlig kollaps

ULLEVAAL (Dagbladet): - Jeg så det med en gang etter pause, sier Nils Johan Semb. - Det lå i lufta at Belgia ville få målsjanser. Men hvorfor det ble sånn kan han ikke sette ord på. Fordi Norges kollektive kollaps var uforklarlig.

- Hva som skjer etter pause - og hvorfor - er ikke godt å si, fortsetter Semb. - Men det som er helt sikkert er at strukturen i laget er borte. Og så kommer vi på etterskudd, får et baklengsmål og blir jagende i matchen. På dette nivået er det alltid vanskelig.

Men - og dette atferds-faktum er uvant for en landslagstrener som akkurat har gått på sitt andre hjemmetap på rad (0-1 Tyskland i november): Nils Johan Semb tok det med et smil. Riktignok et av den oppgitte typen, men likevel:

Det var ingen slagen mann som manglet de gode forklaringene i går kveld.

- Alle kan ha en dårlig dag på jobben, sier Semb. Og: - Dette var en sånn dag. Men skal du komme noen vei må du tørre å prøve deg fram i treningskamper.

- Jeg hadde ikke stilt med dette laget hvis kampen hadde vært EM-åpningen mot Spania.

Ikke bekymret

Mot Sveits i Lugano (2-2) for en måned siden avfeide Nils Johan Semb de to norske baklengsmålene med en skuldertrekning. Der og da var han ikke bekymret over den defensive biten. Og han hadde stor ro i går kveld også. Fram til klokka var kvart på ni.

- Som sagt - jeg så det med en gang. Men jeg skjønner ikke hvorfor det ble så passivt. Men Belgia fikk plass i mellomrommet. Og det var derfra Verheyen fikk gå og score det første målet.

Og her har du Sembs ord på 0-1:

- Han (Verheyen) får ballen i mellomrommet og får gå veldig langt. I tillegg får han bruke mange berøringer. Og skuddet slår borti Henning (Berg) og gjør Thomas (Myhre) sjanseløs. Men det er klart vi skulle vært ute og støtet.

- Det må da være beymringsfullt?

- Nei! Fram til det er spilt 80 minutter har vel ikke Belgia mer enn en eller toppen to målsjanser. Og første omgang er jo prikkfri.

- 0-2 kom på corner hvilket betyr et nytt baklengsmål på dødball - akkurat som i Sveits?

- Ja, og det er uvant. Og for dårlig, sier Semb.

Prøving og feiling

Kjetil Rekdal hadde kapteinsbindet og gjorde comeback som sentral midtbanespiller. Det gikk ikke så bra. Men Semb delte ikke ut skyld i går kveld. Ut over det han ga kollektivet.

- Det var viktig for meg å se de jeg var mest usikre på. Sånn sett fikk jeg en del greie svar. Og før pause var laget jevnt bra. Etterpå ble hver og en preget av at vi måtte jage matchen.

Steffen Iversen kunne stoppet den jakten på Norges største målsjanse etter pause. Men headinga ble reddet på streken. Av en hånd?

- Jeg hørte noen rundt meg rope straffe, sier Semb. - Hadde vi fått det - og satt den - kunne dette resultatet blitt annerledes.

Solskjær på topp

- Men sånn er det på dette nivået - noen ganger er det brutalt. Og det viser hvor viktig det er å være effektive på de sjansene man får.

Ole Gunnar Solskjær fikk noen før pause og gjorde bortimot maksimalt ut av dem. På grunn av tendenser til strekk i låret valgte han å overlate plassen til Tore André Flo. Og i jakten på svar fikk i hvert fall Nils Johan Semb dette:

Ole Gunnar Solskjær er en verdig Flo-konkurrent til spissplassen.

- Eller?

- Vi har to gode spisser, sier Semb. - Ole Gunnar er i veldig god form. Han var bra, farlig og positiv den omgangen han spilte.

På strak arm tolker jeg det svaret som et klart JA!

Når Slovakia kommer til Ullevaal 27. mai vil Semb stille med tilnærmet EM-lag. Mot Italia en uke seinere vil han helt sikkert gjøre det. Og på treningene i forkant av de to siste sparringkampene vil kvaliteten på innleggene stresses. Pr. dato er de nemlig bånn.

- Vi spiller oss i mange gode posisjoner som kunne gitt målsjanser bare innleggene hadde vært bedre. Spesielt i andre omgang. Og det er for dårlig på dette nivået. Tekniske feil holder ikke, sier Nils Johan Semb.