Petter Northug overtrent:

Uforklarlig svikt: Alle vil ha Petter tilbake

Norges største gullfavoritt får forberede seg til Lahti-VM som han selv vil.

IKKE BARE FANSENS HELT: Alle i langrennsmiljøet vil ha Petter Northug tilbake i form. Her fra vinterens første mislykkete konkurranse under åpningsrennet på Beitostølen FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet.
IKKE BARE FANSENS HELT: Alle i langrennsmiljøet vil ha Petter Northug tilbake i form. Her fra vinterens første mislykkete konkurranse under åpningsrennet på Beitostølen FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NÅR Petter Northug drar på besøk til Snåsamannen, er det et tegn på det uforklarlige i den regjerende verdensmesterens totale formsvikt. Vel har han besøkt familievennen Joralf Gjerstad ganske ofte de siste årene, men samtidig har få i sporten vært så nøyaktig kunnskapsbasert på å stille inn egen form til akkurat riktig tidspunkt:

  • Rekken av OL -og VM-triumfer viser mest av alt en skiløper med forbløffende god sportslig kontroll midt i et PR-kjør eller privatliv som ikke alltid har signalisert det samme.

Nå blinker det gult siden Petter fortsatt hviler mens konkurrentene går videre i verdenscupen i Frankrike denne helgen, men slikt trøbbel har altså en sterk historie for å løse seg. Bare fiaskoen i Sotsji-OL står som unntaket gjennom de ti siste sesongene.

Det nye er at absolutt alle uten baktanker ønsker Petter Northug tilbake i maksimalt god VM-form.

FOR der formen hans for noen år siden ble en markør på det anstrengte forholdet mellom behovet for et sterkt, samlet landslag og Petters privat COOP-butikk, er dette markeringsbehovet nå forsvunnet på begge sider. Kanskje vil evalueringen etter denne formsvikten fortelle at tegnene på feiltrening burde vært oppdaget tidligere, men det er i så fall til å rette på:

  • Selve samarbeidet mellom landslag og Petters privatteam er bedre enn noensinne.

Det skyldes at Petter Nortug etter at han gikk ut av landslaget våren 2013 har beholdt et godt forhold til løpere, trenere og lederne i selve landslagsmiljøet, og dessuten sklidd lett inn i troppen i løpet av konkurransesesongen. Samtidig er det åpenbart at landslagets sportslig har styrket seg betraktelig i forberedelsene uten Petter i miljøet. Med Martin Johnsrud Sundby som trendsetter, er nivået på treningene blitt mye bedre. Det har resultert i stor bredde i toppen og en gjennomgående norsk dominanse i verdenscupen de siste årene.

DET siste gjør det lettere for alle å være rause med Petter. Han er på alle måter et særtilfelle. De andre eliteløperne vil være der treningsmiljøet er best og det økonomiske opplegget er tryggest ; altså på landslagene. Det å ha topp kvalitet på ulike områder innen treningsarbeidet sikrer muligheten for egen framgang og er en fin referanse underveis.

Slik har det lenge vært store individuelle forskjeller i treningen på landslagene. Nettopp bevisstheten om nødvendigheten av denne ulike trening, har gitt norsk langrenn en konkurransefordel.

UTENFOR landslaget mangler Petter Northug slike referansepunkter i sesongforberedelsene. Det gjør ham mer sårbar. Der det heller ikke er noen garantier for feiltrening på landslagene, er sjansen for feil tross alt større utenfor.

Hvilken feil som har skjedd er usikkert. Mens Petters fysiske base opp mot Sotsji-OL i hans første private sesong var for svak, har rapporten fra Northug-leiren i sommer fortalt det motsatte. Likevel kan dosene seint i høst blitt for voldsomme i forhold til det reelle fysiske grunnlaget. Seint i september løp Petter overraskende sakte i «Ranheim til topps», og var mer enn halvannet minutt seinere enn sin egen rekord fra 2015. Riktignok hører slike variasjoner så absolutt til CVen hans, men for hver sesong koster det mer å dra ut det maksimale av treningsgrunnlaget.

AKKURAT det ønsker altså hele skimiljøet at han får til. Det var derfor landslagstrener Tor Arne Hetland i går ga ham friplass til Tour de Ski i påvente av at kreftene kom tilbake. Det samme har Petter både på sprint og 5-mila i VM.

På disse to fridistansene gjør feiltreningen og formsvikten det lettere å lykkes på sprinten enn den svært ressurskrevende 5-mila, men jobben for å finne tilbake gjelder plass på hvilket som helst av VM-løpene. Derfor kan han om nødvendig legge inn en ny bolk tung trening i januar opp mot mesterskapet uten å være redd for å misse vinterens høydepunkt. Det er han selv som bestemmer om det blir VM-tur. Så mye tillit har Petter i miljøet.

For det verste for både langrennsporten og oss tilskuere er at Lathi 2017 går uten Petter Northug i vanlig form.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer