- Uforsvarlig å hoppe

Sigurd Pettersen (23) var oppgitt etter tåkefarsen i Kollen i går.

For selv om tåka var et problem hele søndagen i Kollen, ventet juryen helt til det gjensto bare fire hoppere med å avlyse finaleomgangen.

Minst tre hopp for seint, ifølge Sigurd Pettersen. Rollag-hopperen lå på 7. plass etter første omgang og var den tredje siste som fikk lov til å sette utfor. Han sammenliknet forholdene med å hoppe i blinde, og er ikke i tvil om at forholdene for skihopping var uforsvarlige.

- Jeg så ingenting. Det var bare å sveve nedover og lure på når bakken kommer, for den kommer jo en eller annen gang, sier Pettersen.

Om han hadde vært klar over hva som ventet ham, ville han nektet å sette utfor.

- Ja, jeg hadde ikke tatt det hoppet på nytt. Det er de verste forholdene jeg noen gang har satt utfor i, sier Sigurd Pettersen til Dagbladet.

- Det var som å hoppe inn i en hvit dott, og så bli der, sier Sigurd.

- Jeg er ikke ukjent med at det er tåke på toppen, men da pleier det å være bedre nede i bakken. Det var det ikke i dag, sier hopperen.

- Skjer hvert år

Roar Ljøkelsøy (26) var så tent på å forsvare andreplassen etter første omgang at han var innstilt på å stupe inn i tåkehavet selv om han ikke så noen verdens ting.

- Jeg hadde gitt alt i dag. Man må stole på at juryen gjør jobben sin, sier Ljøkelsøy til Dagbladet.

Han var sjøl overrasket over sitt førstehopp på 116 meter.

- Jeg har slitt litt i det siste, men go'følelsen er heldigvis i ferd med å komme tilbake. Det lover bra foran Lahti og skiflygingen i Planica.

At bare ett hopp ble tellende, la uansett ingen demper på gleden for trønderen.

- Det hadde selvfølgelig vært bedre å bli nummer to etter to omganger. Men hvert år er det noen renn som blir amputert på grunn av vind eller tåke. Sånn er dette gamet, sier han.

- Er du enig i at det var riktig å avlyse?

- Det har jeg ingen formening om. Men jeg er for så vidt glad for å slippe det. Etter 50-60 meter bør du ha kontroll over hvor du er i bakken, og det tror jeg ville blitt vanskelig når forholdene ble så ille.

Seieren tror han uansett ikke kunne vært innen rekkevidde. Til det var Adam Malysz altfor suveren med sine 124,5 meter.

- Lett avgjørelse

Publikum var naturligvis skuffet over avlysningen, og de 15000 tilskuerne svarte med pipekonsert da juryen sa stopp.

- Det var ikke lett å bestemme at annen omgang skulle starte, men det var lett å bestemme at vi skulle stoppe. Sikten var for dårlig, og juryen var samstemt, sier FIS' hoppdirektør Walter Hofer.

Selv om finaleomgangen i Kollen er blitt avlyst to ganger de tre siste åra, tror ikke rennleder Torgeir Nordby at Norges VM-søknad for nordiske greiner i 2009 stiller noe svakere.

- Holmenkollsøndagen er jo vår andre nasjonaldag, og jeg tror vi nordmenn er mer opptatt av været den ene dagen enn hva FIS er, sier Nordby.

VINNEREN:</B> På grunn av været ble det bare gjennomført én omgang i Kollen. Og dermed vant polakken Adam Malysz.
KAN DU SE MIKA?</B> Landslagstrener Mika Kojonski var fornøyd med gårsdagens innsats, men han kunne tenkt seg litt bedre værforhold.