Uglen i EM-mosen

Med minimal økonomisk input høster Tsjekkia en beundringsverdig sportslig output. Hjernen bak suksessen er en klok gammel ugle - treneren Karel Brückner (64).

LISBOA (Dagbladet): La det være sagt med en gang: Det er ikke noe sjokk at Tsjekkia slo Danmark og møter Hellas om finaleretten. De var seriøse utfordrere til tittelen lenge før kloke gamle Karel ble uglen i EM-mosen og fant ut at det kunne være smart å slå ut Tyskland med B-gjengen. Men med tanken på stormaktene som har reist hjem, med ressursene som er brukt av disse og med det faktum at Tsjekkia har rundt en femtedel av Englands befolkning til å fostre spillere fra, er det likevel all grunn til å stille et par spørsmål:

Hvordan er det mulig?

Og ikke minst:

Hva har Tsjekkia gjort?

-  Samhold, sier Karel Brückner. Og smiler. Han har gjort en del av det i det siste. Men ikke breialt - bare lunt og koselig. Slik bestefedre gjør når de er fornøyd med ungdommen.

Og Karel Brückner er fornøyd, strålende fornøyd. Fordi Tsjekkia har klart det ingen andre klarer - å gjøre en hel generasjon U-spillere til en enda bedre generasjon A-spillere.

-  Det er det som «hemmeligheten», sier han - kontinuiteten er vårt våpen.

-  Fra det U21-laget som ble europamestere for to år siden var det åtte spillere som avsluttet den fantastiske kampen mot Nederland (Tsjekkia 3-2) her i EM.

Hvilket betyr:

-  At jeg kjenner spillerne, sier Brückner. -  Og at de kjenner meg. Og det - vel, det er selvfølgelig en fordel. Samhold er som sagt viktig.

Nedved er spillersjefen

Karel Brückner prøver å tone ned sin egen betydning bak den tsjekkiske fotballrevolusjonen. Det er det ingen som bryr seg om. For Brückner har klart det forgjengeren Josef Chovanec ikke klarte da Tsjekkia så EM 2000 på TV.

Han har klart å omskolere Tsjekkias ville gjeng, de som var arrogante på banen og udisiplinerte utenfor, til et lag med mål og mening.

Pavel Nedved (31) - den store stjernen fra Juventus i Italia - ble Brückners bjelleku i revolusjonen. Da Nedved ble voksen, forandret holdninger og viste vilje, skjønte plutselig alle at Tsjekkia kunne komme tilbake. Og med Brückners psykologiske klokskap, og med den suksessfulle U21-treneren Miroslav Beranek opp som Brückners assistent, var grunnlaget lagt.

Beranek sier:

-  Når du skaper et nytt lag slik vi gjorde, tar du spillere som er helt i begynnelsen av sine karrierer. Det første vi gjorde var å skape et miljø der alle følte seg komfortable. Og så formet vi dem og fikk dem til å spille en type fotball som ga dem suksess.

-  Det er det som betaler seg nå.

En heldig blanding

Spillerne derimot, blir betalt i utlandet. Tsjekkisk fotball er fattig og spillerne blir plukket opp av utenlandske klubber så fort de har fått vist seg fram hjemme. Sånn sett lider ligaen, og bare toppklubben Spartak Praha er i stand til å vise seg fram med suksess i Champions league.

Men for landslaget har eksporten en oppside.

-  Spillerne trener under gode folk ute, sier Beranek. -  Og når de kommer hjem og får nye impulser fra en angrepstenkende mann som Brückner, blir det enda bedre.

Tjekkia vant 76-EM etter finale-straffer mot Tsykland. På Wembley for åtte år siden fikk tyskerne sin revansje. Så det er feil å si at de kommer fra dypet - Tsjekkia har på sett og vis alltid vært der.

Men:

I 1996, sjøl om de gikk hele veien til finalen, var det knapt noen som la merke til dem.

-  I 1996 gikk man langt fordi man var forsiktige og bare tenkte defensiv fotball. Det gjør vi ikke dag. Og fordi alle spillerne våre i dag vokste opp etter fløyelsrevolusjonen og i et fritt Tsjekkia, er tankegangen deres annerledes.

-  Vi vil ikke spille noe annet enn angrepsfotball, sier Beranek.

Takk Herren for det.

BESTEFAR: Tsjekkias trener Karel Brückner minner om en koselig bestefar, men er først og fremst en av EMs dyktigste sjefer.