- Ugunstig for norsk fotball

Toppfotballsjef Nils Johan Semb beklager at de største klubbene ikke klarer å etablere seg i medaljekampen i Tippeligaen.

BETENKT: Lokomotivene i norsk fotball er ikke på skinner. Det bekymrer toppfotballsjef Nils Johan Semb. Foto: Hans A. Vedlog
BETENKT: Lokomotivene i norsk fotball er ikke på skinner. Det bekymrer toppfotballsjef Nils Johan Semb. Foto: Hans A. VedlogVis mer

Rosenborg, Vålerenga, Brann og Viking er nummer 1, 2, 3 og 4 på budsjett-tabellen i Tippeligaen. Men hvis man måler i poeng i stedet for penger, er de i øyeblikket henholdsvis nummer 5, 9, 13 og 12 i Norge.

Typisk for norsk fotball, der Rosenborg er det eneste storbylaget som har prestert stabilt over tid.

- Atypisk i et internasjonalt perspektiv. Man har den samme tendensen i Sverige, men i nesten alle andre europeiske land er det en klar sammenheng mellom ressurser og prestasjoner, poengterer Nils Johan Semb.

Toppfotballsjefen har lenge etterlyst stabile topplag i Norge — og plassert mye av ansvaret på de største klubbene målt i omsetning og tilskuertall.

Bekymret At de ikke lykkes, bekymrer ham.

- Det er ugunstig for norsk fotball hvis vi skal hevde oss i europacup. Vi er avhengig av at klubbene med størst ressurser klarer å investere i å bygge gode fotballag. Det er veldig positivt at mange små klubber jobber godt, men man kan ikke forvente at de skal prestere i Europa, sier Semb.

- Hvorfor lykkes ikke storbylagene?

- Det er vanskelig å gi noe godt generelt svar på det. Det er nok forskjellige årsaker fra klubb til klubb. Vi må huske at Viking resultatmessig ikke har vært noe topplag på veldig mange år. Med Brann og Vålerenga har det vært litt opp og ned. Det er bare Rosenborg som har vært stabile, og i en 15-årsperiode fra midten av 90-tallet var de jo oppsiktsvekkende stabile selv i et internasjonalt perspektiv.

Stor utfordring De lokale årsakene til manglende suksess, vil ikke Semb diskutere i media. Ei heller enkeltpersoners betydning.

- Det blir feil at jeg som toppfotballsjef skal mene for mye om det. Men det er en veldig viktig debatt. Det er en av de store utfordringene i norsk fotball, konstaterer han.

Norge ligger i øyeblikket på en 26.-plass på den europeiske nasjonsrankingen for klubblag. Fotballforbundets mål er topp 15.

Lars Tjærnås gir VIF-Martin «ikke bestått»