- Uheldig at Contador ikke får forsvare TdF-trøya

Det mener legenden Eddy Merckx.

PLAN DE CORONES (Dagbladet.no) Tidenes beste syklist, Eddy Merckx, rister på hodet av at regjerende mester Alberto Contador ikke får være med i Tour de France.

Dagbladet.no møtte den belgiske legenden ved målgangen av den grufulle tempoetappen opp til Plan de Corones mandag ettermiddag.

På vei ned fra toppen hadde æresgjesten på etappen sin klare mening om ekskluderingen av Contador og Astana. Gjennom sine enorme meritter har belgieren i en årrekke vært en tung stemme i sykkelverdenen.

- Det er svært uheldig at en en tittelforsvarer ikke får forsvare den gule trøyen i Tour de France. Jeg vet ikke hva som er grunnen til dette, sier Eddy Merckx til Dagbladet.no.

• Les også:
Arvesen forsvarer utestengelsen av Contador

Hyllet Contador

Han viste tydelig misnøye med beslutningen til arrangøren av rittet, som han selv vant hele fem ganger.

Mandag sto han på podiet ved siden av Contador da spanjolen fikk fornyet tillit i den rosa ledertrøyen i Giro d\'Italia. 

Da mannen som ble kalt «kannibalen» under karrieren gikk ned fra podiet, ble han omringet av italienske fans, som alle ville ha en bit av belgieren.

HYLLET LEDEREN: Alberto Contador (t.v.) leder Giro d\'Italia, men årets Tour de France får Astana-rytteren ikke være med på. Det mener sykkellegenden Eddy Merckx at er uheldig. Her ikler han Contador beviset på at han leder Italia rundt. Foto: MARCO TROVATI/AP/SCANPIX
HYLLET LEDEREN: Alberto Contador (t.v.) leder Giro d\'Italia, men årets Tour de France får Astana-rytteren ikke være med på. Det mener sykkellegenden Eddy Merckx at er uheldig. Her ikler han Contador beviset på at han leder Italia rundt. Foto: MARCO TROVATI/AP/SCANPIX Vis mer

Merckx er fortsatt enormt populær i  det sykkelgale Italia, etter at han også vant Giroen fem ganger mellom 1968 og 1974. Derfor hastet Merckx av gårde etter at oppdraget hans var fullført på toppen av fjellet i Dolomittene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Eksklusiv klubb

Contador, som er fjorårets vinner av Tour de France, har nå distansert vinnerne av både fjorårets Giro d’Italia og Spania Rundt, som begge deltar i rittet.

Han kan være på vei til å bli medlem i en eksklusiv klubb av ryttere som har vunnet både Tour de France og Giro d\'Italia. Mange av rytterne som deltar i rittet har hevdet at dette er årets største ritt.

De rangerer det dermed over Tour de France, mye på grunn av at Astana med Contador i spissen ble innbudt i siste stund. Merckx er delvis enig i den rangeringen

- Det kan være at det er det største rittet i år, men vi må vente og se. Tour de France har den fordelen at de har mer TV-dekning og mer presse, sier Merckx.

Hyller lederen

Merckx hyller også Contador for den kjøringen han har vist underveis i Giroen.

- Uheldig at Contador ikke får forsvare TdF-trøya

Spanjolen har en ledelse i sammendraget til italieneren Riccardo Riccò på kun 41 sekunder, men Merckx mener han har sett seg ut mesteren i rittet.

- Jeg syns Contador helt klart er den store favoritten til å vinne Giro d\' Italia. Han har vist stor styrke ved å vise disse taktene, og han opptrer som en mester. Jeg håper bare laget hans er sterkt nok til å forsvare ham i fjellene. Alle vil angripe en leder som han, sier Merckx.

Ser kommende storhet

Merckx har også tro på at den 25 år gamle spanjolen er mann som kan vinne ritt som Tour de France mange ganger.

Men han mener poenget med at Contador ikke har fått forberedt seg optimalt til Giro d’ Italia, er overdrevet.

Contador hadde gjennomført en operasjon hos tannlegen og slappet av på stranden da han og Astana ble invitert til Giroen seks dager før starten i Palermo.

- Jeg tror det mer var en endring i programmet. Han skulle bare ta det rolig noen dager for å forberede seg til et annet ritt da han plutselig ble invitert til Italia. Jeg tror ikke det utgjør noen stor forskjell, sier Merckx, før han forsvinner inn i gondolheisen ned til St. Vigilio die Marebe.

I dag får rytterne hviledag nummer to i årets Giro d\' Italia. Fem etapper gjenstår, deriblant to tøffe fjelletapper og en tempoetappe.