FIKK DET TØFT: Edvald Boasson Hagen var uheldig på den åttende etappen i Tour de France. Her fra den tredje etappen. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
FIKK DET TØFT: Edvald Boasson Hagen var uheldig på den åttende etappen i Tour de France. Her fra den tredje etappen. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)Vis mer

Uheldig Edvald: - Det er surt

Teknisk trøbbel ødela.

MÛR-DE-BRETAGNE/OSLO (procycling.no): Nordmennene kunne ikke kjempe om seieren på den åttende etappen i årets Tour de France.

Alexander Kristoff gjorde en jobb for Joaquim Rodríguez før bakken.

Edvald Boasson Hagen hadde på sin side forhåpninger om å kjempe i toppen og satt nydelig posisjonert inn i bakken.

Da tempoet økte med en drøy kilometer igjen, fikk imidlertid nordmannen teknisk trøbbel.

- Jeg var med og kjempet. Jeg skulle opp på storeskiva, men da datt kjedet av. Da tapte jeg plasseringen jeg hadde en kilometer før mål. Da er det vanskelig å kjempe om noe, sier Boasson Hagen til den norske pressen etter målgang.

- Det er ikke bra, men det er sånn som kan skje. Man skal ikke gire om når man legger trykk på, men jeg måtte nesten gire for å følge med. Jeg satt på hjulet til Sagan, så jeg satt bra med, men det hjelper ikke.

Uten mulighet
Dermed måtte MTN-Qhubeka-rytteren innse at gruppen med favoritter stakk av gårde. Til slutt ble han nummer 53, 1.02 bak.

- Det var surt.

Nå venter en lagtempo og en hviledag før rytterne inntar fjellene.

Det betyr at det er lengre mellom mulighetene for nordmannen.

- Jeg skulle gjerne vært litt lengre opp i dag. Nå håper jeg at det kommer noen muligheter i brudd, sier Boasson Hagen til procycling.no.

Nibali sprakk
I bakken tok Chris Froome mye av ansvaret opp bakken og satte inn et skikkelig rykk med én kilometer igjen. Men briten kom seg ikke av gårde.

- Det var vanskelig å gjøre en forskjell. Det gjaldt å holde øye på de andre rytterne, og passe på at ingen farlige ryttere tok noe tid, sier Froome etter etappen.

Da Sky-rytteren stoppet litt opp, kontret Alexis Vuillermoz. Samtidig måtte fjorårsvinner Vincenzo Nibali slippe kontakten med frontgruppen.

Ingen fulgte franskmannen, som på strålende vis syklet solo over målstreken.

Dermed kunne han juble for sin første seier i Tour de France noensinne.

Dan Martin ble nummer to, fem sekunder bak Ag2r-rytteren. Ytterligere fem sekunder bak vant Alejandro Valverde spurten om tredjeplass.

Foruten Nibali satt alle sammenlagtkanonene i den gruppen. Italieneren tapte til slutt ti sekunder til resten av favorittene.

Thibaut Pinot tapte 15 sekunder til Froome-gruppen, mens Romain Bardet tapte seks sekunder mer.

Kristoff-hjelp
Alexander Kristoff tok det rolig opp den siste bakken, som var altfor tøff for at han kunne kjempe om seier.

- Vi håpte at Rodríguez skulle klare noe, men det er vanskelig alene. Jeg prøvde å få ham i posisjon sånn at han startet bakken bra, sier Kristoff til TV 2.

- Han prøvde å hjelpe meg for noen dager siden, så da ga jeg litt tilbake i dag.

Kvartett i front
Etter stor fart og flere angrep kom etter hvert fire ryttere seg løs fra hovedfeltet tidlig på lørdagens etappe.

Sylvain Chavanel (IAM Cycling), Bartosz Huzarski (Bora-Argon), Pierre-Luc Périchon (Bretagne-Séché) og Romain Sicard (Europcar) dannet etappens lange utbrudd.

Kvartetten fikk raskt rundt tre minutter, men da tok blant annet Lotto Soudal over ansvaret i feltet og stabiliserte avstanden mellom to og tre minutter.

Med 82 kilometer igjen trillet Sicard først over toppet av den innlagte fjerdekategorien, to minutter foran feltet.

En snau mil senere vant Périchon den innlagte spurten. I feltet var det André Greipel som var raskest, foran John Degenkolb. Også Peter Sagan og Mark Cavendish sikret seg en del poeng.

Nytt brudd
En relativt stor gruppe fikk da en luke ned til feltet. Disse klarte ikke å samarbeide og begynte heller å støte på hverandre, samtidig som de tok igjen bruddet.

En trio med Michal Golas, Lars Bark og Huzarski etablerte seg i front, mens resten raskt ble hentet av Cannondale-Garmin.

Trioen fikk aldri noe mer enn et drøyt minutt ned til feltet og var egentlig aldri noen særlig trussel.

Med åtte kilometer igjen var alle tre i front hentet inn av feltet.

Dermed skulle det hele avgjøres opp etappens avsluttende tredjekategori. Alexander Kristoff agerte som hjelper for Joaquim Rodríguez, og brukte opp sine krefter en liten stund før bakken.

Franskmann sterkest
Alexis Vuillermoz var den første som prøvde seg i bakken. Franskmannen fikk med seg et par ryttere, men ble raskt hentet inn.

Deretter prøvde Chris Froome seg, men han kom seg ikke av gårde. Da gikk Vuillermoz kontra.

Ag2r-rytteren syklet solo til mål. Bakfra angrep Dan Martin og tok andreplassen, fem sekunder bak.

Ytterligere fem sekunder bak kom de største kanonene. Vincenzo Nibali tapte ti sekunder til sine konkurrenter.

Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!

VANT: Alexis Vuillermoz tok sin første Tour de France-seier på imponerende vis. Foto: KIM LUDBROOK (Scanpix/Epa)
VANT: Alexis Vuillermoz tok sin første Tour de France-seier på imponerende vis. Foto: KIM LUDBROOK (Scanpix/Epa) Vis mer